TV: Kaptenens straffmiss blev kostsam - Nederländerna klart för EM

EM-kval (herr)

Trots att Nordirland pressade Nederländerna lyckades man inte vinna.
Kaptenen Steven Davis brände en straff och Van Dijks mannar är klart för EM.
- Vi har kvalificerat oss och det är det enda som betyder något, säger Van Dijk enligt Uefa.

Nederländerna vann det första mötet mot Nordirland med 3-1 och i EM avgör inbördes möten om två lag hamnar på samma poäng. Därför skulle Nederländerna vid poäng säkra sin biljett till EM 2020.

Ronald Koeman satte ut en stark elva med Virgil van Dijk och Matthijs de Ligt i mittlåset, talangen och Barca-stjärnan Frenkie de Jong på mittfältet och även Donny van de Beek, Ryan Babel och Quincy Promes startade. Memphis Depay som inlett säsongen starkt i såväl landslagsspel som i klubblaget Lyon fanns inte med i matchtruppen på grund av skada.

I Nordirland skulle Leicesters mittback och den tidigare Manchester United-försvararen Jonny Evans hålla tätt bakåt tillsammans med Craig Cathcart.

Hemmalaget inledde starkast med två chanser tidigt i matchen, först när Nederländernas målvakt Jasper Cillessen blev saktfärdig och Corry Evans kunde sånär sticka emellan och peta in bollen.

Därefter mötte Josh Magennis ett inlägg med pannan men nicken gick en bra bit utanför vänstra stolpen. Ytterligare ett läge skulle dyka upp då Cillessen boxade ut en boll som landade framför George Savilles fötter men skottet gick på en liggandes de Ligt.

Därefter var det Nederländernas tur då Quincy Promes tog sig in i straffområdet, spelade in till Marten de Roon som träffade ribban, allt detta innan tio minuter av matchen hade spelats.

I 31:a minuten slogs en boll in i Nederländernas straffområdet och bollen studsade tydligt upp på Joel Veltmans arm och hemmanationen fick ett drömläge att ta ledningen. Men från elva meter sköt kaptenen Steven Davis högt, högt över.

I andra halvlek kontrollerade Nederländerna spelet mer och släppte inte alls till lika farliga chanser defensivt. Trots tryck från Nordirland i slutminuterna lyckades man inte skapa någon målchans vilket betyder att Nederländerna, som missade VM 2018 är klart för EM 2020.

- Vi lyckades hantera deras långa passningar och vi hade ett stort bollinnehav. Men jag vill inte prata om det för länge för vi har kvalificerat oss och det är det enda som betyder något, säger Virgil van Dijk enligt Uefa.

Även Tyskland i samma grupp blev klart för EM efter storsegern mot Vitryssland.

Nordirland: Peacock-Farrell - Evans, Cathcart, Evans, Lewis - McNair, Davis, Saville - Dallas, Magennis, Whyte

Nederländerna: Cillessen - Veltman, De Ligt, Van Dijk, Blind - De Jong, De Roon, Berghuis - Promes, Van de Beek, Babel

Här är länderna som är klara för EM 2020.