TV: Megajublet i Brasilien - två mål av Neymar, klassisk tåpaj och billig straff

Landslag

Neymar showade med två mål - men snackisen från VM-premiären var en helt annan.

Nämligen den tveksamt dömda straff där Fred föll enkelt och därmed inledde Brasiliens vändning mot Kroatien.

Neymar.

Solen går ner tidigt i São Paulo på vintern. I ett öppet hörn på Itaquerão-stadions läktare kunde publiken se månen stiga på kvällshimlen över den brasilianska megastaden när årets VM sparkades igång.

Sedan blev det mörkt. Både bildligt och bokstavligt.

Hemmalaget uppträdde darrigt i inledningen — och när Ivan Rakitic tio minuter in i matchen fick bollen på mitten och satte fart såg det genast farligt ut. Sevilla-mittfältaren passade Ivica Olic på vänsterkanten, som slog ett lågt inlägg till Nikica Jelavic framför Brasiliens mål.

Anfallaren misslyckades helt med sitt avslut. Men bakom honom stod Real Madrids vänsterback Marcelo — och stötte bollen rakt i eget mål.

Publiken tystnade inte. Den skrek i någon slags kollektiv ångest.

1—0 till Kroatien mot VM:s värdland redan i den elfte minuten.

Strax därefter slocknade en stor del av strålkastarna på Itaquerãos läktare. Så kan det gå när man inte hunnit inspektera ett nybygge.

Men därefter såg de brasilianska nerverna ut att släppa och "A Seleção" började skapa chanser. När det sedan brann till i den 27:e minuten hade Brasilien marginalerna på sin sida: Neymar fick ett gult kort för att medvetet ha viftat till Kroatiens mittfältsstjärna Luka Modric i ansiktet.

Den 22-årige superstjärnan kunde mycket väl ha blivit utvisad.

I stället kvitterade han för Brasilien två minuter senare. Neymar ryckte sig loss och sköt ett skott med vänstern som smet in vid Stipe Pletikosas vänstra stolpe.

Ångesten i det gula havet på läktarna övergick i ren extas och genom arenans öppna hörn syntes fyrverkerier över hela São Paulo.

Matchens intensitet avtog i andra halvlek — både på planen och läktarna. Men när Dejan Lovren tog ett löst grepp om Freds axel med 20 minuter kvar fick Brasilien sin chans. För anfallaren föll — och domaren blåste straff.

Trots att Neymar fintade loss ordentligt innan han slog den var Pletikosa ruskigt nära att ta straffen. Men mål blev det.

- En stor ära att få göra två mål  i en VM-premiär. Jag är bara glad att straffen smet in, säger Neymar.

Spelet övertygade inte, men Neymar har redan gjort två VM-mål, och Oscar rullade in 3—1 i den 90:e minuten. VM kunde helt klart ha börjat sämre för värdlandet.

Brasilien: Júlio César - Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo - Luiz Gustavo, Paulinho - Hulk, Oscar, Neymar - Fred.

Kroatien: Stipe Pletikosa - Darijo Srna, Vedran Corluka, Dejan Lovren, Dime Vrsaljko - Luka Modric, Ivan Rakitic - Mateo Kovacic, Ivica Olic, Ivan Perisic - Nikica Jelavic.

Publicerad 2014-06-12 kl 23:52