TV: PL-stjärnorna sänkte Sverige som förlorade - igen

Landslag

Fotbollslandslagets nya spelsystem fungerade bättre mot Belgien.

Men misstagen fanns kvar — vilket resulterade i en 0—2-förlust hemma på Friends Arena.

Tiden efter förlusten mot Danmark var hektisk för Erik Hamrén.

Förbundskaptenen satt i enskilda samtal med flera spelare, bollade med ledarstaben och hade stormöten med hela truppen.

Allt för att få ordningen på det nya spelsystemet.

Resultatet?

De bestämde sig för att göra ett nytt försök i mötet med Belgien på söndagskvällen — fast med en viss modifikation.

• I stället för att ligga smalt med forwards, tog Erkan Zengin och Tobias Hysén en bredare utgångsposition för att täcka upp kanterna — vilket ofta skapade en svenskt mittfält bestående av fem spelare.

• Pressen på Belgiens bollhållare sattes först någon meter in på egen planhalva.

• Dessutom fick fem nya spelare chansen i startelvan.

Bättre inledning

I inledningen såg det också bättre ut än vad det gjorde mot Danmark i Köpenhamn.

Sverige låg bra i positionsspelet, tappade färre bollar och hade skaplig koll på de redan VM-klara belgarna.

Men misstagen fanns kvar.

Det var något som Belgien utnyttjade gång på gång.

Redan efter 15 minuter var det nära att Dries Mertens, efter att Eden Hazard lurat Mikael Lustig vid en rörig situation i Sveriges straffområde, satte matchens första mål med en fin touch med högerfotens insida.

Men den knorrade bollen träffade ribban.

Svenskt slarv

Belgien skulle dock få sina mål.

Och det efter slarv från de svenska spelarna.

Efter att mittfältaren Kim Källström tappat bollen långt ner på den svenska planhalvan behövde Belgien bara några snabba passningar för att ge anfallaren Romelu Lukaku ett läge där han lugnt och behärskat placerade in 1—0-målet bakom en chanslös Andreas Isaksson.

Helt uddlöst var dock inte Sverige.

Erkan Zengin och Jimmy Durmaz, två av startelvans fem nya spelare, låg bakom några skapliga svenska lägen.

Det bästa hade Ola Toivonen, som ersatte ryggskadade Zlatan Ibrahimovic, i slutet av första halvleken.

Zengin kom loss på vänsterkanten, skickade in bollen mot Toivonen men nickavslutet, efter att anfallaren lurat Vincent Kompany med en löpning bakom mittbackens rygg, träffade inte målet.

I den 68:e minuten var det dags igen för Zengin.

Med ett lågt inspel hittade Eskisehirspor-spelaren Durmaz, vars skott touchade ovansidan av ribban.

Mycket mer än så blev det inte för Sverige.

I stället var det Belgiens Eden Hazard som fastställde slutresultatet till 2—0 i den 79:e minuten.

Publicerad 2014-06-01 kl 22:40