Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LANDSLAG

TV: Sveriges landskamp i fara - Iran stoppas från att åka

Foto: SCANPIX

Försök igen

Sverige skulle möta Iran i Göteborg om två veckor.
Nu är matchen i fara.
Uppgifter till Fotbollskanalen och den iranska statliga nyhetssajten Tabnak gör gällande att Irans damlandslag inte får tillstånd att åka.
- Jag är 99 procent säker på att de inte kommer, säger en person med insyn i det iranska landslaget till Fotbollskanalen.

Den 20 oktober är det tänkt att det iranska landslaget för damer ska komma till Göteborg för att möta Sverige i vad som hade blivit en historisk landskamp. Det iranska damlandslagets första match i Europa.

Enligt vad Fotbollskanalen erfar är det dock högst osäkert om matchen blir av.

Den statligt styrda nyhetssajten Tabnak skriver att landslaget inte kommer att åka till Sverige efter att ha nekats utresa från Iran. Detta efter beslut från en statlig myndighet som avgör vilka som får och inte får lämna Iran.

- I slutet av förra veckan meddelade vi damlaget att de inte kommer kunna åka. Vi måste respektera det beslutet, att vi måste stanna. Landslaget kommer inte åka till Sverige och evenemanget kommer inte bli av, säger en icke namngiven medlem i det iranska fotbollsförbundet till nyhetssajten tabnak.ir.

Uppgifterna får stöd av Fotbollskanalens egna källor.

- Jag är 99 procent säker på att de inte kommer, säger en person med insyn till Fotbollskanalen.

När det svenska herrlandslaget i april 2015 ställdes mot Iran på Friends Arena i Solna kom över 30 000 åskådare för att se matchen. Mötet blev, inte helt oväntat, politiskt laddat med manifestationer för jämställdhet - både på och utanför arenan. 

I avtalet mellan Svenska Fotbollförbundet och den iranska motsvarigheten fanns, utöver herrlandskampen, en överenskommelse om att ett iranskt flick- eller damlandslag skulle få spela i Sverige för att det svenska förbundet ville manifestera att man inte ställde upp på den iranska politiken där iransk lag förbjuder kvinnor från att se män idrotta. 

Om Iran uteblir vore det således ett bakslag för SvFF.

På förbundet är man överraskad av uppgifterna. Generalsekreteraren Håkan Sjöstrand säger till Fotbollskanalen att de haft kontinuerlig kontakt med både den iranska regeringen och det iranska fotbollsförbundet.

- De svar och signaler vi får är att matchen ska spelas. Vi har inte fått någon annan indikation, säger Håkan Sjöstrand.

Du pratar om signaler. Borde ni inte kunna få ett klart besked om det nu är bestämt?
- Det är precis det jag säger. Vi har inte hört någonting annat, inte fått någon annan signal. Utifrån kontakten vi har kommer matchen att spelas.

Är ni helt säkra på att de kommer?
- Vi måste utgå från att parter lever upp till de överenskommelserna vi träffar. Det är ingångspunkten till alla matcher vi spelar.

Redan 2007 hade det iranska damlandslaget en inplanerad match mot Kreuzbergs Aldersimspor i Berlin, en match som skulle bli den första utanför Mellanöstern. Det iranska förbundet ställde då in matchen med bara några dagars varsel. Enligt den ansedda tyska tidningen Der Spiegel gav man beskedet endast via mejl och angav "tekniska problem" som orsak.

Vad som skulle hända om Sverige-Iran inte spelas om två veckor vill Håkan Sjöstrand inte spekulera i. Klart är i alla fall att biljettförsäljningen till matchen pågår för fullt. Om SvFF på något sätt har ett ekonomiskt skyddsnät om matchen skulle ställas in vill Sjöstrand inte gå in på.

- Vi utgår från att vi kan spela matchen.

Se Sportens inslag om osäkerheten kring Sverige-Iran i spelaren ovan.

Publicerad 2016-10-06 kl 21:26
LANDSLAG

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER