Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

Tyskland - ödmjukhet ska ge titel

Tyskland kommer till EM som en av de stora favoriterna. Dels för det fördelaktiga geografiska läget av mästerskapet - för tyskarna i alla fall - och dels för att man imponerat stort enda sedan VM-bronset 2006. Och självklart för att man är just Tyskland.

Det verkar nämligen återigen finnas en skillnad med att vara tysk landslagsspelare och landslagsspelare i allmänhet. Precis som det gjorde ända från 50-talet till slutet av 90-talet innan tysk landslagsfotboll gick i dvala under några år.

Laget är på intet sätt uppbyggt av briljanta spelare. Men det är tydligt att alla i ett tyskt landslag numera vet vad som förväntas av dem.

En orutinerad Jürgen Klinsmann, som ofta mest framstår som en välbetald föredragshållare, lade något oväntat grunderna för ett lag som i sina bästa stunder spelar grandios och blodtörstig anfallsfotboll. Efter Klinsmanns avsked efter VM så tog lika överraskande hans assistent Joachim Löw över. Den metodiske och mer tillbakadragne Löw har dessutom lyckats med konstycket att ta Tyskland ett steg längre när det gäller att alternera spelidéer. Han har dessutom klarat av att hantera de tyska medierna på ett på ett utmärkt sätt. Det har säkert underlättats av att laget vunnit de flesta matcherna sedan Löw tillträdde.

Han har även varit noga med att lyfta fram vikten av att vara ödmjuk inför alla matcher och motståndare.

Ödmjukt har spelarna säkert varit men framför allt framgångsrika. Fram till att laget blev klart för EM så stormade man fram och darrade bara i 1-1-matchen borta mot Cypern. Laget lyckades bland annat bortabesegra Tjeckien med 2-1 och Slovakien med 4-1.

Under 2008 har Die "Mannschaft" även besegrat värdnationerna Schweiz och Österike med 4-0 respektive 3-0.

Det har dock funnits orosmoln likt de tjocka moln som lägger sig över Ruhr-området i november på den tyska fotbollshimlen. Elektriske dynamon Bernd Schneider missar definitivt EM på grund av skada medan spelare som Torsten Frings och Chistoph Metzelder också haft skadebekymmer. Samtidigt har Lukas Podolski, Philipp Lahm och Bastian Schweinsteiger varit ganska långt från kanonform.

Men å andra sidan finns bredd. Det visar bara kampen om målvaktsposten. Den kampen har fina och dråpliga traditioner och har varit en underhållande följetong under många år. 38-årige Jens Lehmann har lyckats ta över posten från Oliver Kahn. Men den tuggummituggande Lehmann har ju själv varit åsidosatt i Arsenal och saknar matchvana. Det som i Sverige ses som en katstrof tar nog Lehmann, i alla fall utåt, med ro. Timo Hildebrand har lyckats ta en startplats i Valencia men har varvat fantastiska tv-räddningar med vansinniga tavlor. Det tredje alternativet är Hannovers Robert Enke.

I backlinjen förlitar sig Löw till utmärkte och tacklingsskicklige Per Mertesacker och Hertha Berlins reslige och snabbe Arne Friedrich samt succéytterbacken från VM - Philipp Lahm som av förståeliga skäl inte mäktat med att upprätthålla den magiska form han hade då. Här finns även Bayerns 22-årige Marcell Jansen, Schalkes 24-årige Heiko Westermann och Werder Bremens offensive Clemens Fritz.

Däremot verkar Real Madrids Christoph Metzelder ännu inte repat sig spelmässigt efter sina många skadeproblem och är just mest skadad. Även Mertesacker tvingades vila under hösten och dessutom har ju Lukas Podolski och inte minst lagkaptenen Michael Ballack fått stora delar av sina säsonger förstörda på grund av skadeproblem.

Ballack kom dock äntligen tillbaka i Chelsea vid årsskiftet - efter över ett halvårs vila - och har på senare tid varit tongivande i Chelseas jakt på ligaguldet och Champions League-titeln. Östtysken leder laget från mittfältet med passningsskicklige Torsten Frings, 31. Till den gamla VM-duon kan även läggas dribblinsvillige Bastian Schweinsteiger som trots sin rutin bara är 23 år. Med sedan VM är även 28-årige mittfältaren Tim Borowski, som precis som Ballack är född i Östtyskland, och som lämnar Werder Bremen för Bayern München i sommar.

Som alternativ på mittfältet finns förre Aston Villa-talangen och hårdskjutande Thomas Hitzlsperger som hunnit bli 25 år och Bayer Leverkusens Simon Rolfes. Ett yngre alternativ till skadade Schneider är Stuttgarts 23-årige Roberto Hilbert.

I anfallet har Löw den till hållningen ihopsjunkne Miroslav Klose, som gjort 36 mål på 72 landskamper - och inte mindre än nio av dem i VM-turneringar. Där finns multikulturelle Kevin Kuranyui, som har ungerskt och panamanskt påbrå samt startade karriärien i Brasilien, och inte minst Stuttgarts reslige 22-åring Mario Gomez - som ses som landets kommande storstjärna. Gomez, som Arsenal lär kolla in, har gjort sex mål på nio landskamper. Till och med 22-årige Lukas Podolski, som sänkte Sverige i VM med två mål, har fått lite fart på spelet på senare tid. Som femte anfallare kan faktiskt 34-årige Oliver Neuville dyka upp trots att han spelar med Sharbel Touma i Borussia Mönchengladbach i tyska andradivisionen.

Allt sämre än semifinal vore både övrraskande och sett som ett stort misslyckande. Seger i hela turneringen känns mer troligt.

EM-nedräkning: Polen - brasilianare förstärker
EM-nedräkning: Kroatien - outsidern oroat efter överfallet
EM-nedräkning: Österrike - sämre än någonsin och protestlista från fans

Publicerad 2008-06-17 kl 08:19
Annons
Annons
Annons