Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Uefa vill ta bort landskamper - och införa "Nations League"

Foto: Scanpix.

Uefa kommer på torsdag att presentera ett nytt radikalt förslag.

Förbundet vill slopa vänskapslandskamper - och införa ett "Nations League", där de 54 medlemsländerna delas upp i nio divisioner med upp- och nedflyttning.

Ja, generellt sett är jag positiv, säger Lars Richt till TT.

Uefa har redan bestämt att 24 länder, istället för 16, kommer att kvalificera sig i EM 2016. Den förändringen väckte en oro hos förbundet att landslagsspel blir mer och mer ointressant och mindre attraktivt.

Därför kommer ett förslag att läggas fram på Uefas kongress i Astana på torsdag. Ett radikalt förslag.

Tanken är att byta bort vänskapslandskamper som vi känner till dem, till en sorts landslagsserie - Nations League - där de 54 medlemsländerna delas upp i divisioner. Enligt TT rör det sig om kanske fyra, fem divisioner, medan The Guardian pratar om nio divisioner. Landslagen kommer att slåss om upp- och nedflyttning, med ett potentiellt slutspel vart fjärde år.

– Vi ville få mer struktur på landskampsdatumen. Och så är det några länder som alla vill möta och andra som har svårt att hitta motståndare, så vi ville ha någonting nytt och det blev Nations League, säger Uefas generalsekreterare Gianni Infantino till TT.

Lars Richt, landlagschefen, välkomnar förslaget.

Ja, generellt sett är jag positiv. Sedan måste jag titta in i det lite mer för att kunna säga mer. Men efter den första anblicken ser jag det här som positivt, säger han till TT.

– Det är mer attraktivt med tävlingsmatcher än med träningslandskamper. Sedan ska man också få plats med det här i en internationell kalender, som ju är ganska trång, men av det jag har sett går det nog att lösa på ett ganska bra sätt.

Enligt Richt så kan det här leda till en ytterligare chans för länder att kvalificera sig till mästerskap.

Det har diskuterats så. Det bli ju olika ligor i seedningsgrupperna, och där ska det också finnas en viss möjlighet att kvalificera sig till EM- eller VM-slutspel om man har missat det.

Tanken är att förlsaget ska göra den internationella fotbollen mer attraktiv efter 2018, men ett beslut i frågan kan tas redan nästa vecka.

Publicerad 2014-03-26 kl 15:13
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons