Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Ukraina: EM-arrangör med problem

Fotbollslandslaget vill hit till Ukraina igen nästa sommar.
Frågan är hur många som vill följa med.
För en blågul supporter väntar inte direkt en drömsemester.

Vid omröstningen i Cardiff i april 2007 fick Polen och Ukraina något överraskande värdskapet för EM i fotboll 2012 (8 juni-1 juli). Förberedelserna har sedan dess kantats av svårigheter och Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, har i omgångar skickat varningar och propåer om att snabba på arbetet.

En nyligen presenterad rapport visade att länderna går en kamp mot klockan för att leverera vad de lovat i form av nya eller moderniserade arenor, infrastruktur och logimöjligheter.

Ett år före invigningen är arenorna i Lviv och Kiev halvfärdiga. Snabbjärnvägen mellan Kievs flygplats och staden är inte klar. Det är ont om bäddar för de supporterhorder som väntas välla in. Och den som tänkt bila hit - eller hyra bil - bör ha klart för sig att vägarna är usla och att 137 000 människor, enligt tidningen Kiev Weekly, omkommit i trafikolyckor på de större vägarna de senaste 20 åren.
Men från Uefa kommer just nu lugnande besked.

-Med tanke på att allt arbete som normalt görs på 20 år nu har gjorts på fyra år, är det ofrånkomligt att det framkommer kritik när vissa saker inte uppfyllts. Det finns vissa problem, men så länge som de inte inverkar negativt på turneringen, finns det inte anledning för oss att ingripa, säger Uefas generalsekreterare Gianni Infantino.

Tidigast i oktober, senast i mitten av november om play off väntar, vet fotbollslandslaget om det kvalar in till EM.

Men för landslagschefen Lars Richt och spelaransvarige Marcus Allbäck är planeringen i full gång. Efter onsdagskvällens landskamp på Metaliststadion i Charkiv reser de runt i landet och studerar hotell och träningsanläggningar.

-Vid alla mästerskap har Uefa en katalog med platser. Vi kommer att åka till tre fyra ställen, några har vi redan tittat på tidigare, säger Richt.

TT: Får ni välja fritt om ni vill ha basen i Polen eller Ukraina oavsett var ni spelar?

-Det får vi. Vi vill hitta ett bra ställe som vi tror på. Det viktigaste är inte var det ligger utan att det blir rätt.

Landslagets leverne under ett mästerskap är mest en fråga om nyanser mellan perfekt och mycket bra. De deltagande länderna väljer alltid mellan det bästa som står till buds. Reser gör de med chartrade plan eller i buss med poliseskort.
Att få chansen att besöka Ukraina redan nu uppskattas av förbundskaptenen Erik Hamrén.

-Jag tycker att det är bra att få så mycket erfarenhet som möjligt av olika arenor och länder. Det är speciellt viktigt för de yngre spelarna, för dem blir det en extra erfarenhet mer än bara träningsmatchen.

-Målet är ju att åka tillbaka dit om ett år igen, säger han.

TT

Publicerad 2011-08-09 kl 18:49
Annons
Annons
Annons