Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

Vett och etikett vid EM: "Undvik att ta av dig tröjan"

Även vid ett mästerskap som fotbolls-EM behövs regler för hur man uppför sig - i alla fall om man ska tro Österrikes vett- och etikettguru Thomas Schaefer-Elmayer.
Med en huvudstad full av "öldrickande män" får fotbollssupportrarna inte glömma bort att ta hänsyn till "närvarande damer", fastslår han för Reuters.
-Ibland ser man män som tar av sig sina t-tröjor. Det ska man så klart undvika. Din utstyrsel har ju en stor inverkan på atmosfären som skapas omkring dig.
-Ta som exempel Wien-balerna som hålls i Operahuset och bara föreställ dig hur det skulle vara om folk gick runt i jeans och tröja, fortsätter den elegante 62-åringen som driver en vett och etikett-skola i Wien.
Men till finalen i den österrikiska huvudstaden - som spelas den 29 juni - är inte någon balklädsel aktuell. Svarts slips på en fotbollsmatch är inte "de rigeur", menar Schaefer-Elmayer och välkomnar i stället en ledig klädsel.
Han betonar dessutom att man bör vara försiktig med alkohol - och även glädjeyttringar och firande bör vara kontrollerat.
Att spontant krama om en annan supporter för att fira en seger eller ett mål kan innebära problem.
-Personligen skulle jag aldrig krama om någon med respekt för deras känslor, säger Schaefer-Elmayer och har ett tips till dem som är oroliga för att hamna i kramkalas:
-Håll en tidning eller något i handen. Det gör det svårare för andra att hålla om dig.
På frågan hur han själv skulle fira ett mål svarar han:
-Jag skulle nog applådera och förmodligen jubla. Kanske skulle jag till och med ställa mig upp - men det beror på hur sofistikerat målet är.

Publicerad 2008-06-14 kl 10:12
Annons
Annons
Annons