Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

Vidskepliga spanjorer inför kvartsfinalen

I Spanien är mästerskapshistoria och vidskepelse två stora hinder. I Italien ser man möjligheten och krånglar sig nästan alltid vidare. På söndag möts de i EM-kvartsfinal.

Säg 22 juni och straffsparkar till en spanjor och du får ett korstecken som svar. Fråga vidskeplige förbundskapten Luis Aragonés vad han tycker och han kommer surt vända dig ryggen.

Anledningen är förstås VM-slutspelen 1986 och 2002 samt EM-slutspelet 1996. Alla tre gångerna åkte Spanien ut den 22 juni efter straffar i kvartsfinalerna.
Nu väntar Italien i EM-kvartsfinal. På söndag. Den 22 juni!

Då är det lätt att förstå att Belgiens seger med 5-4 (1-1 efter full tid och förlängning) i Puebla, Mexiko, 1986, Sydkoreanernas 5-3 (0-0) i Gwangju 2002 och Englands 4-2 (0-0) på Wembley 1996 inte är något som spanjorer vill minnas i första taget.

Att man ställs mot Italien är inte heller något positivt tecken. Man har aldrig slagit Italien i ett EM- eller VM-slutspel och i två mästerskap, VM 1934 och 1994, har Spanien åkt ut mot Italien i just kvartsfinalen.

Att oron är stor i Spanien märks. I en enkät som en tidning gjort tror 60 procent av spanjorerna att Spanien förlorar mot Italien.
-När man nått så här långt i turneringen så är alla motståndare svåra men Italien är inte det lag som jag helst skulle vilja möta, sade Luis Aragonés inför mötet på Ernst Happel-stadion i Wien.
-Vi vet alla vad Italien kan och det är inte utan anledning som dom är världsmästare.
Italien har en fenomenal förmåga att gå långt i stora mästerskap trots dåliga inledningar. I EM har det blivit ett guld, ett silver och ytterligare två semifinaler. Lägg till fyra VM-titlar, två silver och ett brons. Det kan jämföras med Spaniens EM-titel 1964 och silver 1984 samt en fjärde plats på VM som bäst.

Det positiva för spansk del är att man slog Italien med 1-0 i en träningsmatch i mars. Målskytt David Villa och just Villa toppar VM:s skytteliga efter gruppspelet. Även anfallskollegan Fernando Torres är i storform medan Italiens anfallsjätte Luca Toni har varit EM:s store målsumpare så här långt.

Italien får dessutom klara sig utan avstängde matchhjälten Andrea Pirlo som först satte 1-0 på straff mot Frankrike men som sen fick sitt andra gula kort. Även mittfältskollegan i Milan, Gennaro Gattuso, är avstängd.
-Det är två viktiga spelare för oss men vårt lag är starkt och enat, sade Gianluca Zambrotta som ställs mot många gamla Barcelonakamrater på söndag.

En av dem är backen Carles Puyol som skadad tvingades utgå mot Sverige.
Förhoppningsvis blir inte söndagens batalj lika blodig som kvartsfinalen i USA-VM 1994. Då hade Roberto Baggio satt 2-1 i 87:e men Spanien jagade kvittering. På tilläggstid fick Luis Enrique sin näsa bruten när Mauro Tassotti armbågade honom i det italienska straffområdet men domaren friade och Italien vann.

Publicerad 2008-06-19 kl 13:38
Annons
Annons
Annons