Villa: stort att göra tre mål

Landslag

David Villa stal showen när gruppfavoriten Spanien inledde EM med 4-1-seger över Ryssland.
Hans hat-trick låg bakom segern.

Även Ryssland hann visa klass i premiären i Sveriges grupp.
Det talades mycket om Fernando Torres inför Spaniens öppningsmatch i EM.
Men grupp D-premiären på Tivoli Neu-stadion i Innsbruck handlade helt om hans anfallskollega David Villa. I ett stjärnfyllt Spanien var det Villa som var den avgörande faktorn mot Ryssland.

-Det var stort att få göra tre mål och det var en bra start för laget, sade Villa efter sin succé.

Matchen ramades in av 30 000 åskådare, åska och regn. I det våta väglaget fick de tekniska spanska mittfältarna visa prov på sin briljanta teknik och passningsskicklighet.
Och med ett ledningsmål i ryggen fick de matchen dit de ville. I den 21:a minten fick Fernando Torres lite turligt bollen förbi sin bevakare och servade osjälviskt anfallskollegan David Villa, som hade öppet mål.

Annars var omsusade Torres en slät figur. Några tafatta skottförsök var vad han visade och han byttes ut tidigt i andra halvlek mot Cesc Fabregas.
David Villas var med i spelet på ett helt annat sätt, rörde sig bättre och över större ytor.

-Villa är en briljant spelare, men det är Torres också när han får utrymme, sade förbundskaptenen Luis Aragones.

Ryssland saknade inte chanser före baklängesmålen. Det var framför allt på vänsterkanten som spjutspetsen Roman Pavljutjenko och vänsterbacken Jurij Zjirkov kom fram. Och Konstantin Zyrjanov borde ha gjort bättre än att pricka stolpen i 23:e minuten.

-Vi hade lite tur i första halvlek. De pressade oss men när vi fick första målet vände det, sade Aragones.

-Vi straffades av egna misstag och agerade naivt, tyckte Rysslands holländske tränare Guus Hiddink.

Efter ledningsmålet backade spanjorerna och ryssarna fick färre kontringslägen. I stället var det en snabb kontringsattack som gav Spanien 2-0 i första halvlekens slutminuter. Villa rullade bollen mellan benen på den ryske målvakten Igor Akinfejev efter Iniestas lysande framspelning.

Villa fullbordade sitt hattrick i andra halvlek efter att ha snurrat upp den ryske mittbacken Roman Sjirokov och fått bollen förbi Akinfejev.
När Roman Pavljutjenko nickade in reduceringen var matchen sedan länge avgjord. Cesc Fabregas hann också med att nicka in 4-1 innan slutsignalen gick. Villa var inblandad då med.

Ständigt titeljagande Spanien infriade förväntningarna. I nästa EM-match väntar Sverige.

-Det var viktigt att vinna den här matchen, men vi måste komma ihåg att det bara var den första av tre i gruppspelet, sade matchhjälten Villa.