Xabi Alonso: Dags att börja tänka på Italien

Landslag

Kvartsfinalklara Spanien luftade sina reserver, regerande Europamästarna Grekland försökte rädda sin stolthet.
Och det blev till slut ett mål för Otto Rehhagels mannar. Men vad hjälpte det? Den betydelselösa matchen slutade 2-1 i spansk favör.

Redan utslagna Grekland, utan både mål och poäng, satsade på en mer offensiv fotboll än tidigare i den sista gruppspelsmatchen i turneringen. Mycket folk följde med upp i anfallen, men avsluten var få och saknade till en början ordentlig skärpa.
Först i den 42:a minuten kom Greklands efterlängtade mål då Georgios Karagounis fick till ett perfekt frisparksinlägg till Angelos Charisteas - som stenhårt nickade bollen i mål.
Greklands offensiv skapade dock ytor för spanjorerna som, i jämförelse med matchen mot Sverige, endast hade Andres Iniesta kvar i startelvan. I första halvlek var Xabi Alonsos skott strax utanför höger stolpe den bästa chansen.

I halvlek nummer två var samme Alonso bara millimeter från ett spanskt drömmål när han sköt i vänstra stolpen. Men det blev Ruben de la Red som i den 61:a minuten fick sätta kvitteringsmålet efter samspel med Francesc Fabregas och Daniel Guiza.
Länge såg det ut som om 1-1 skulle stå sig till slutsignal och att Grekland skulle få med sig åtminstone en poäng från mästerskapet.
Men i den 88:e minuten kom kallduschen.

Guiza hittade helt rätt efter passning från Sergio Garcia och nickade lugnt in slutresultatet - 2-1 till Spanien, som därmed vunnit samtliga tre matcher i gruppspelet.

-Det var en klurig första halvlek men vi lyckades kämpa oss igenom den och vinna matchen. Nu är det dags att börja tänka på Italien, det blir en riktig ödesmatch, sade Liverpoolspelaren Alonso efteråt.

Och Grekland - som inför EM hade hoppats på en repris från succén i Portugal 2004 - var trots den poänglösa sortin inte alltför besviket.

-Vi hade inte den tur som krävdes och spanjorerna var alerta. Men vi ville göra en värdig sorti och det lyckades vi med, sade förbundskapten Otto Rehhagel.

Publicerad 2008-06-19 kl 00:13