Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Transferporr

Lorenzo Medici

Vart är transfermarknaden på väg egentligen? Nu verkar vi få fler och fler varianter av spelarövergångar. Vi har lån, delägarskap (bara i Italien), lån med köprätt på halva ägarskapet, lån med köprätt på hela ägarskapet. Vi har spelare som kan ägas av två klubbar, en agent, ett företag och vad vet jag, snart även spelarens kusins mormor. Vi börjar få in fler och fler övergångar där en bonus ingår i övergångssumman och nu senast en helt ny typ av övergång i Bojan Krkic-affären.

Så här har jag förstått det: Roma betalar Barcelona 12 miljoner euro för Bojan Krkic. Om två säsonger har dock Barcelona rätten att köpa tillbaka Krkic för 13 miljoner euro. Men då har Roma rätt att göra ett kontrabud på den fasta summan av 28 miljoner euro. Vad är det här för jävla övergång? Är detta höjden av transferporr?

Vad innebär detta i praktiken? Säg att Krkic gör sjukt bra ifrån sig i Roma under två säsonger. Då måste Roma betala en sammanlagd summa av 40 miljoner euro för spanjoren. Det är dock mycket troligare att spanjoren inte kommer prestera i någon 40 miljoners euro-klass vilket då innebär att Barcelona köper tillbaka honom för 13 miljoner euro utan att Roma uttnyttjar sin köpklausul. Man kan alltså också definiera övergången som ett lån på två år där Barcelona betalar 1 miljoner euro.

Annons

Vet Krkic om detta? Vet han att han så gott som är på lån till Roma? Vilken typ av klubbkänsla inger en sån här värvning? Det är klart att Barcelona köper tillbaka Bojan Krkic för en miljon euro hursomhelst. Förutom att Roma får låna en bra spelare i två säsonger har jag har svårt att se fördelarna för dem i denna övergång.

Idag kan en klubb äga (på olika sätt) över 80 spelare. Vad är det för fotbollsindustri? Är det inte snarare en snäll variant av slavindustri? Varför kan vi inte bara slopa alla typer av övergångar förutom den enkla gamla varianten att man köper en spelare för en viss summa och så går han till den klubben (okej, jag kan gå med på utlåning av spelare för de unga talangernas skull).

Jag vet att lån och delägarskap till viss del också är till nytta för de mindre rika klubbarna. Men faktum är att många av de storklubbar som bär på de största skuldbergen också är de som använder sig mest av delägarskap till höger och vänster. Med bara en typ av övergång skulle transferkarusellerna minska rejält.

Annons

Vad skulle det betyda förutom att övergångarna blir färre? Jo, de övergångar som sker skulle få ett rättare värde, fler klubbar skulle behöva satsa på egna spelare och spelarna skulle i mycket större utsträckning spela kvar i samma klubb. Kanske skulle något så konstigt som klubbkärlek och “bandieras” återfå sin rätta innebörd.

Så hur vore det om alla klubbar fick ordning på ekonomin istället och bara värvade spelare rakt av. Inga klausurer, inga köprätter och inga delägarskap. Nej, det verkar som om fotbollsvärlden istället är på väg åt det helt motsatta hållet.

************

Vad tycker jag om Bojan Krkic till Roma rent sportsligt då? Jag vet inte. Och det vet inte Barcelona och Roma heller. Roma vågar inte köpa honom fullt ut och Barcelona vågar inte sälja honom utan att behöva lägga in en köprätt om han skulle bli galet bra.

Annons

Är Bojan en lill-campione i görningen som bara fått för lite speltid på grund av tuff konkurrens eller är han en överskattad skör anfallare, beskyddad av att det varit lätt att spela i Barcelona? Jag är inte alls övertygad om att Krkic är en given succé men han har det bra bäddat eftersom Luis Enrique lär bygga ett spel som passar honom.

Krkic kommer nog aldrig bli spelaren som bär Romas offensiv, men kan bli ett giftigt kvicksilver i ett välspelande Roma om allt går som det ska. Om två år vet både Barcelona och Roma bättre hur bra Bojan Krkic är. Något ingen verkar ha en aning om idag.

*************

Gårdagens transfers:

ARTURO VIDAL Mittfältare (Bayer Leverkusen-Juventus) HEL
Multidimonsienell mittfältare med både “grinta” och tekniska kvalitér. Kommer bli en mycket stor tillgång till Juventus. En av sommarens bästa värvningar och kanske den allra bästa hittills.

Annons
Transferbetyg: 8,5

BOJAN KRKIC Anfallare (Barcelona-Roma) HEL
Allt om denna övergång är ju redan sagt. Krkic kan bli en succé i Luis Enriques spelsystem men lika gärna en mega-flopp. Jag är ändå snäll med betyget och ger det en sjua för att jag gillar Krkics potential men drar ner 0,5 för den ytterst märkliga typen av övergång.
Transferbetyg: 6,5

GABRIEL HEINZE Försvarare (Marseille-Roma) FRI
Skönt med en normal värvning för Roma. Snabbheten är inte den bästa men Heinze kan bli mycket nyttig för Roma med sin inställning och granit-hårda försvarskropp. I mitt tycke ska han helst spela mittback. Heinze är det närmsta Argentina kommer en Fabio Cannavaro.
Transferbetyg: 6,5

ROBERTO GUANA Mittfältare (Chievo-Cesena) HEL
Tuff mittfältare utan större fantasi. Ingen personlig favorit och kommer inte dra ner några större applåder på “Dino Manuzzi”. Tränare Giampaolo hade dock Guana i Ascoli och vet säkert hur han ska använda hans bollvinnande som bäst.

Annons
Transferbetyg: 6

EDER MARTINS Anfallare (Brescia-Cesena) DEL
Hade en sisådär säsong ifjol i Brescia där han både var för ojämn och led lite av den svaga omgivningen. Kommer säkert få ut mer av sin kapacitet bredvid spelare som Mutu och Giaccherini.
Transferbetyg: 6,5

DAVID SUAZO Anfallare (Inter-Cagliari) HEL
Återvänder hem till Cagliari där han är en liten legend. Suazo är Cagliaris näst bäste målskytt i klubbens historia efter Luigi Riva med sina 100 mål. Om Suazo hittar sin gamla Cagliari-form är detta en lysande värvning. Kan komma att bilda Serie A:s absolut snabbaste anfallspar tillsammans med colombianen Ibarbo.
Transferbetyg: 6,5

ANDREA LAZZARI Mittfältare (Cagliari-Fiorentina) DEL
Lazzari var i mina ögon länge en rätt underskattad mittfältare ända tills Allegri ville ha honom till Milan. Lazzari är inte direkt någon värvning det osar Europa League om men känns ändå som en rätt okej värvning. För att han ska bli en riktig succé krävs det noga att han tar ett kliv framåt i utvecklingen under Mihajlovic.

Annons
Transferbetyg: 6,5

GIANNI MUNARI Mittfältare (Palermo-Fiorentina) HEL
Något underskattad mittfältare som bidrar med hårt jobb med en del kvalité. Duktig på att fylla på in i straffområdet och stark i luftrummet.
Transferbetyg: 6

Publicerad 2011-07-23 09:25

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto