Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Draken är kvar i garderoben

Den italienska fotbollen har stannat i tiden. Medan det är strejk i Serie A kan vi se på när Barcelona vinner supercupen och när Real Madrid, Manchester City och Manchester United krossar sina motståndare. Det känns långt dit. Som en annan planet.

Förra året tappade Serie A sin fjärdeplats i Champions League till Tyskland, vi har omoderna arenor och vi har spelskandaler och strejk. Udinese har åkt ur Champions League-kvalet och när gruppspelet i Europa League ska börja har två lag redan försvunnit mot lag som på papperet är sämre.

De italienska klubbarnas ekonomi är i svajning och ska de köpa spelare så vill de helst låna spelarna och skjuta upp betalningen till nästa säsong genom en köprätt.

Inter kan inte behålla Samuel Etoo och de har inte råd att köpa Carlos Tevez. Milan snackar om mister x men kan bara skaffa Kaka om priset och lönen sänks rejält. Juventus gick ut och pratade innan sommaren om att köpa ”top players” men alla toppspelare blev för dyra. Klubbarna vill dra ner på lönerna. Allt detta medan t ex Manchester City, Barcelona, Chelsea, PSG och Malaga kapprustar.

Fråga mig dock inte hur de ska klara av de ekonomiska fair play regler som sätts igång på allvar nästa år. Fråga inte Michel Platini heller för han säger bara att han är orolig. Är det då kryphålen börjar titta fram? Är det då de ”rika” klubbarna ger Uefa fingret och startar en egen liga?

Italien har många saker att ta i tu med. Det första är givetvis att bygga nya arenor. Med nya arenor kommer spelare vilja komma, sponsorer att vilja betala, TV-inkomsterna kommer lyfta och marknadsföringen blir bättre. Juventus är först ut denna säsong och det kommer ge dem försprång gentemot sina konkurenter i Italien de närmsta åren.

I Italien måste du t ex ta dig igenom ett spindelnät för att skaffa en biljett till en match medan man med ett enda klick på nätet har skaffat sig en matchbiljett mellan Leyton Orient och Chesterfield. Serie A tjänar idag en femtedel av vad Premier League på utländska TV-rättigheter.

Det italienska fotbollsförbudet är förlegat och består av i stort sett av samma personer som för tjugo år sedan. Viljan att behålla sina maktpositioner är större än att förändra den italienska fotbollen till det bättre.

Man måste också bli bättre på att värdera de unga spelarna och ändra mentalitet hur fotboll ska spelas. Mer offensiv och mer tro till sitt eget spel. Det går inte längre att bara satsa på starkt försvarsspel och snabba omställningar. Den tiden är förbi. Idag måste du också också kunna föra matcher och lita till sitt eget passningsspel.

Allt detta förändrar dock inte min kärlek och passion till den italienska fotbollen. Den kommer bestå och jag kommer följa Serie A lika slaviskt som tidigare. Jag menar inte att Serie A nödvändigtvis måste bli som Premier League där en del av själen sålts ut eller som Primera Division där två lag är så överlägsna att det nästan blir tråkigt. Alla ligor har sina fördelar och nackdelar men Italien har väldigt stora problem och de måste ta i tu med dem nu. Vi har redan förlorat alltför mycket tid.

Hur var det nu det var? Draken lyfter i motvind.

Bara vi kan ta fram den där draken ur garderoben någon gång.

******

Gårdagens transfers:

GIANLUCA MUSACCI Mittfältare (Empoli-Parma)

Skicklig mittfältare som varit lovande ett bra tag. Kan nog ta sig in startelvan med tiden. Intressant nyförvärv.

Transferbetyg: 6,5

MARCELO ESTIGARRIBIA Mittfältare (Deportivo Maldonado-Juventus)

Duktig och all-round ytter som kan komma att överraska. En ny Camoranesi?

Transferbetyg: 6,5

 

Publicerad 2011-08-29 kl 12:21
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons