Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Två sidor av Rom - del 2

Lazio och Roma har byggt upp sina lag utefter tränarens behov och vilja. Men där stannar också likheterna.

Detta Roma är mer framtidens Roma än nutidens. Detta Roma är byggt för att vinna scudetton imorgon och inte idag. Romas satsning på tränare Luis Enrique innebär inte bara en ny typ av spelsätt (offensiv, rörlighet, få touch) utan även en satsning på de unga spelarna. Den spanske tränaren har redan satt an tonen när han gav Federico Viviani (19), Gianluca Caprari (18) och Valerio Verre (17) chansen i dubbelmötet med Slovan Bratislava.

Dessutom köpte man Fabio Borini (20), Simon Kjaer (22) och Miralem Pjanic (21) på sista mercato-dagen. Tidigare under sommaren införskaffade man Bojan Krkic (21) och Erik Lamela (19). Satsningen är tydlig. Med tålamod och talang ska man bygga ett nytt Roma.

Det betyder inte att man inte kommer kunna vara slagkraftiga redan nu eftersom kvalitén på spelarna är så pass hög och man också har rutinerade spelare som t ex Francesco Totti, Daniele De Rossi, Juan, Nicolas Burdisso i laget. Men tanken är långsiktighet. Unga spelare och en ny tränare kräver lite tid innan det funkar.

Jag gillar hela idén med ett tydligt projekt och tycker att Luis Enriques synsätt på fotboll och att inte vara rädd för att ge unga spelare chansen lovar mycket gott. Men det finns en del problem att ta itu med. Luis Enrique valde att bänka Totti i första mötet med Slovan Bratislava och plockade ut honom i returen med en kvart kvar. Det slutade med respass ur Europa League efter att Slovan gjort ett sent mål efter det att Totti klev av. Därefter har det varit en såpa mellan Luis Enrique och Totti.

Francesco Totti har varit herre i Roma så länge man kan minnas och att helt plötsligt vara bänkad till fömån för Stefano Okaka och Gianluca Caprari och inte vara den självklara kungen han alltid varit är naturligtvis en omställning för “Il Pupone”.

Jag tror Totti egentligen gillar Luis Enriqes sätt att se på fotboll och respekterar honom men han är nog lite ängslig över att inte vara samma referenspunkt som tidigare och som han själv uttrycker det angående sin position, “jag är rädd för att hamna för långt ifrån målet”.

Luis Enrique står inte helt utan skuld. Kanske var det orutin, men att byta ut Totti med en kvart kvar i ledning med 1-0 mot Slovan Bratislava var inget smart drag. Inte för att Totti är mer värd än någon annan utan för att om det är någon som kan hålla i bollen och dra på sig frisparkar ur ingenting så är det just Totti. Det borde Luis Enrique ha vetat.

Totti-problemen går nog att lösa med god vilja från alla sidor men det finns mer bekymmer att lösa. Daniele De Rossi har ännu inte förlängt sitt kontrakt med Roma. Jag tvivlar inte på att han älskar sin klubb och att han vill vara den trogen. Men varför skriver han då inte på?

Förmodligen är hans kärlek till klubben inte större än att han vill vänta och se hur detta Roma utvecklar sig. Något man kanske får respektera. Men för Romas skull är det nog bra om det inte tar för lång tid, annars riskerar det att bli ett onödig snackis.

Sedan har vi en Marco Borriello som man inte lyckades sälja innan mercaton och en David Pizarro som också riskerar att hamna utanför laget. Risk för negativa vibrationer.

Detta Roma håller på att möblera om. Man bygger ett nytt lag efter Luis Enriques modell och när man förändrar blir det alltid en del gnäll och förvirring i början. Det hör till. Det viktiga för Roma är att man står fast vid sitt projekt och låter nutiden och framtiden kollidera. Att man låter det oundvikliga ske men är medvetna om målet man vill nå. Ett mål som ligger längre fram i tiden.

Detta är ett Roma som må ha vissa problem idag men som på sikt kan börja urskönja scudettons ljus.

******

Serie A-revised. Lag 8-5. Inom parentes mitt tips för två veckor sedan.

8. Genoa (9)
Eftersom det varit stor ruljans på spelare i klubben var det viktigt att man behöll Rodrigo Palacio för kontinuiteten och för hans kvalitéer. Det betydde dock att det blev Andrea Caracciolo istället för Alberto Gilardino längst fram. Annars var Genoas mercato ett hopkok av chansningar som Lucas Pratto (har sett bra ut under träningsmatcherna dock), Felipe Seymour, Andreas Granqvist, Valter Birsa och Ze Eduardo.

Kevin Constant och Cesare Bovo däremot känns som smarta värvningar och det var viktigt att behålla Juraj Kucka ytterligare en säsong.
Sebastien Frey är en garanti, en eller två spelare överraskar positivt, Miguel Veloso kommer få revansch och det kommer spelas positiv fotboll på Marassi. Mittplacering med utrymme för placeringar några snäpp uppåt.

7. Fiorentina (7)
Fiorentina kan vara ett av de lag som är svårast att bedöma. Kommer Riccardo Montolivo förlänga eller hamna på läktaren? Förlänger han med vilja att bli bandiera eller med köpklausul så att han går i januari? Hur motiverad är Juan Vargas? Var ska han spela? Hur bra är Santiago Silva? Är Alberto Gilardino bitter eller kommer han göra sin 15 mål med glädje?

Om allt klaffar på bästa sätt – Sinisa Mihajlovic är en mycket tränare än förra säsongen – mittbackarna höjer sig (Nastasic!) – Silva blir en succé  – Adem Ljajic exploderar och Stevan Jovetic tar vid där han slutade innan skadan kan Fiorentina utan problem vara med och nosa på topp fyra.

Men om Montolivo sticker i januari, Gilardino är sur, Silva är en bidone, Ljajic imploderar, mittbackarna och Mihajlovic är som ifjol och Stevan Jovetic letar efter formen då kan Fiorentina vara och nosa på plats 12 och neråt. Jag lägger mig någonstans mittemellan.

6. Lazio (5)
Detta är ett lag som tränare Edy Reja vill ha. Två mer konkreta anfallare i Miroslav Klose och Djibril Cissé och dynamiska mittfältare. Detta har också inneburit att Mauro  Zarate lämnat för Inter. Något som kan komma att få negativa effekter då supportrarna inte är helt nöjda med det beslutet.

Detta Lazio har komponenter för att göra en minst lika bra säsong som förra säsongen. Hur bra det går för Lazio handlar till viss del om hur bra Cissé och Klose blir, men framförallt så är det brasilianaren Hernanes det handlar om. Om han tar ytterligare ett kliv kommer Lazio följa efter, det är han som sitter på nycklarna till framgångarna.

Det finns dock fallgropar. Mittfältet är lite långsamt, man borde hittat en mittback under mercaton då Giuseppe Biava aldrig kommer gör en lika bra säsong som ifjol. Dessutom är Cissé och Klose inga framtidsmän så om de inte levererar sitter Lazio lite på pottan.

Säsongsinledningen blir väldigt viktig för Lazio och för vilka vindar som kommer blåsa kring Rejas och Lotitos huvuden. En del har pratat om Lazio som eventuell scudetto-kandidat vilket jag ser som nonsens. Däremot ser de ut att ha ett lag som kan finnas med i striden om platserna 3-6.

5. Roma (6)
Detta är ett framtidslag. Man har investerat i massor av unga spelare och massor av talang. Frågan är hur man klarar av att integrera Luis Enriques tankar med Totti och kompani. Kvalitén på truppen ser spännande ut. Mittfältstrion Fernado GagoDaniele De RossiMiralem Pjanic kan bli en dröm och förhoppningsvis är Pablo Osvaldo mer Espanyol-Osvaldo än Bologna-Osvaldo.

Simon Kjaer borde lyfta mittförsvaret och Jose Angél är en spännande ytterback. Räkna också med att Roma kommer plocka en hel del poäng på bortaplan då Luis Enrique säkert kommer spela på exakt samma sätt där som på hemmaplan.

Allt ser väldigt intressant ut på papperet, nu gäller det bara att pussla ihop Luis Enrique-Totti såpan, sälja Borriello, få De Rossi att skriva på och låta de unga spelarna pedalera. Roma kan vara det lag i Italien som har den mest spännande framtiden. The sky is the limit, but hell is always around the corner in Rome.

Publicerad 2011-09-07 kl 12:51
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons