Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Reja och Gasperini på brantens kant

Edy Reja har tröttnat. Tröttnat på de otaliga protesterna mot honom . Förlusten i söndags mot Genoa satte igång nya protester och Reja ska ha varit nära att lämna in sin avskedsansökan. För tillfället har president Lotito stoppat det och säger att ingen rör tränaren. Men det kan vara tillfälligt. Jag tror att det kan bli svårt för Reja att återfinna motivationen.

Man kan ju fråga sig varför han är ifrågasatt av fansen överhuvudtaget. Förra säsongens femteplacering var en stor sportslig framgång. Jag själv tycker inte att Reja är en perfekt tränare. Jag tycker att inte han hanterade Zarate-situationen på bästa sätt, jag tycker han visar för stor feghet när det gäller att satsa på unga spelare (t ex Cavanda, Ceccarelli, Creszensi, Barreto är spelare som gott kunnat få större utrymme) och ibland övertygar han inte rent taktiskt. Men på det stora hela är han en bra tränare som betonar lagets betydelse och struktur. Dessutom talar resultaten för honom.

Problemen går nog bortom förra säsongens placering. Fyra raka derbyförluster sätter sina spår, Zarate-situationen spädde på saker och ting och många supportrar är inte övertygade om hur han disponerar laget taktiskt. Men det finns en detalj till. Reja är också på något sätt en syntes med Claudio Lotito. Det är på ett subtilt sätt en fråga om makt. Kan vissa supportrar lyckas “tvinga” bort en tränare som Lotito vill ha kvar så är det en maktdemonstration från deras sida.

Lotito har alltid gått sin egen väg, han har aldrig visat samma välvilliga inställning till supportrarna och deras stora inflytande som Sergio Cragnotti gjorde. Jag kan beundra Lotitos mod i det. Att stå upp mot de dåliga inslagen i supportrarnas kultur och visa en vilja att tvätta bort det. Loitito vill bestämma. Men det är svårt att göra det utan att saker och ting kommer tillbaka.

Även om det är Lotito som bestämmer så är klubbens näring och hela uppbyggnad grundad på supportrarna. Om du inte lyckas få med dig dem kommer det bli jobbigt till slut. Just nu kanske vi befinner oss i en slutlig maktstrid. Eller så kommer den striden inte ta slut förrän någon annan tar över efter Lotito. Jag vet inte.

Däremot tror jag att Lazio redan nu tittar på alternativ till Reja. Roberto Donadoni, Pasquale Marino, Luigi Delneri eller Gigi Di Canio kan vara tänkbara namn.

En annan tränare som snart kan försvinna från sin post är Gian Piero Gasperini. Till skillnad mot Reja är han klart mer beroende av att göra snabba positiva resultat. Matchen ikväll mot Novara är ett steg på vägen. Det känns som att den matchen och helgens bortamatch mot Bologna kommer bli helt avgörande för Gasperini.

Claudio Ranieri står tydligen redan redo för att göra entré.

Publicerad 2011-09-20 kl 11:12
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons