Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Cristiano Donis svåraste match

Han flydde likt i en film. Cristiano Doni försökte springa ifrån polisen men försökte också fly från sin svåraste match någonsin. Doni var redan 2001 misstänkt för att vara inblandad i “scomessse”. I somras fanns han med igen i den stora härva som man utredde och som han blev dömd för. Men det verkar inte ha slutat där. Igår blev han arresterad (efter sitt flyktförsök) tillsammans med 16 andra för fortsatt inblandning i spelbedrägeri.

ANNONS

Jag försöker förstå vad det är som driver en människa att tjäna pengar på spelbedrägeri. Att påverka ett resultat så att man ska utöka sitt konto. Vad är det för utgifter man inte kan undvara? Knark? Lyxiga vanor? Investering för framtiden? Eller är det bara spelmissbruk? Jag har själv spelat på fotbollsmatcher. Inga stora summor men ändå tillräckligt mycket för att förstå mekanismen. Börjar du vinna tror du att du alltid ska göra det. Börjar du förlora kan du bli desperat att vinna tillbaka pengarna. Att inte kunna lägga av ligger latent hela tiden. Speciellt om du är framgångsrik.

Om man som Doni lyckades påverka resultaten och få betalt för det utan att åka dit är det stor risk att man fortsätter. Till slut blir det ett missbruk. Kanske är det mer troligt att han är fast i ett råtthjul än att han faktiskt behöver pengarna. Han är inte ensam. Bland de sjutton arresterade finns t ex den gamle ytterbacken Luigi Sartor. Syndikaten är stora och Singapore är ett huvudnäste. Det är inte bara den italienska fotbollen som berörs. Bland annat Ungern, Tyskland, Finland är andra länders ligor som infiltrerats.

ANNONS

Det är främst de lägre serierna som berörs då det är mycket lättare att få spelare inblandade (för att de behöver pengarna mer). Om du är en spelare i Serie B eller Lega Pro och tjänar rätt dåligt eller kanske till och med har svårt att få ut din lön är det inte helt otänkbart att du tackar nej till 2 miljoner för att påverka en mer eller mindre betydelselös ligamatch.

Nu riskerar flera klubbar att bli ytterligare bestraffade. Napoli-Sampdoria, Brescia-Bari och Brescia-Lecce från förra säsongens Serie A-spel är under utredning. Fjorton matcher från Serie B med bland annat Atalanta och Doni.

Jag har fortfarande lite svårt att se varför vissa klubbar skulle bestraffas om de bara har en spelare inblandad. Kan en spelare verkligen påverka ett resultat själv? Om det fanns flera spelare från ett lag inblandade vore det annan sak. För Atalantas del verkar det bara vara Cristiano Doni. Ska en klubb verkligen hållas ansvarig om de själva är oskyldiga men en spelare från deras lag är involverad? Måste det inte till bättre bevis? Men risken är att det nu blir nolltolernas. Straff kommer delas ut och flera klubbar ligger illa till.

ANNONS

Cristiano Doni var bara en bricka i spelet. Men likväl inblandad. Igår försökte han fly från sin tuffaste match i karriären. Det gick inte.

Publicerad 2011-12-20 kl 11:41

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto