Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Två projekt, två riktningar

Lorenzo Medici

En klubb som försöker öppna en ny cirkel och en klubb som håller på att sluta en cirkel. Alberto Gilardinos övergång från Fiorentina till Genoa är symbolisk på många sätt. Han är en av de sista spelarna från Prandelli-eran och enligt Fiorentina ville han byta atmosfär för att hitta ny motivation. För Genoa är övergången en fingervisning på att man vill satsa, att man vill nå ut i Europa igen.

Genoa sparkade tränare  Alberto Malesani precis innan juluppehållet och plockade in Pasquale Marino istället. Med honom hoppas man kunna öppna upp en ny era likt under Gasperini. Med Gilardino har man nu lyckats hitta den pusselbit som fattades under hösten. En striker som vet var målet befinner sig. Nu får Rodrigo Palacio en riktig vapendragare längst fram. Mittfältet är redan befolkat med bra spelare som bland annat Miguel Veloso och Alexander Merkel. Möjligen skulle Genoa behöva lite förstärkning till försvaret men Genoa-projektet är på mycket god väg. Riktningen pekar uppåt.

Medan Genoa satsar så avvecklar Fiorentina. Snart finns det inga spelare från Prandelli-eran kvar. Just nu känns allt lite vilse i viola-lägret då ingen ersättare för Gilardino har värvats. Juan Vargas och Riccardo Montolivo kan också komma att säljas under januari. Man lider av den usla mercaton från i somras och hade det inte varit för en briljant Stevan Jovetic hade det varit ännu värre. Men att man avvecklar behöver inte betyda att allt är dåligt. Ibland måste man rasera för att bygga upp nytt. Frågan är bara hur man bygger.

Annons

Fiorentina har ett mycket intressant byggmaterial att laborera med. Ungdomarna. Få lag i Serie A har så många intressanta talanger i sin ägo. Matija Nastasic kan bli en försvarsstjärna och har redan etablerat sig och Michele Camporese är också en stor mittbackstalang. Amidu Salifu gjorde sin första match från start precis innan jul och gjorde det väldigt bra. Lägg till bland annat Boubacar, Acosty, Carraro, Campanharo och Matos och man inser att framtiden ser ljus ut.

Men Fiorentina behöver fylla på med en del klasspelare. Skulle kanske Mauro Zarate kunna lyfta sig under Delio Rossi (det var under Rossi som han gjorde sin bästa säsong någonsin)? Sedan behövs det en prima punta nu när Gilardino har lämnat. Floro Flores? Amauri? El Hamdaoui? En anfallstrio bestående av t ex Jovetic-Zarate-Amauri skulle vara mycket intressant. Sedan skulle man behöva en ledartyp på mittfältet. En Angelo Palombo hade varit perfekt.

Annons

Fiorentina-projektets riktning känns oviss för tillfället men ibland måste man våga ändra för att förbättra. Alberto Gilardinos övergång ändrade förutsättningarna till Genoas fördel och deras projekt känns för tillfället hetare än Fiorentinas. Men det behöver inte betyda att det på sikt är de som bygger det starkaste laget.

Publicerad 2012-01-04 12:54

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto