POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Mercatons sista dag

Igår var det transfer-marknadens sista dag. En vintermercato i lågkostnadens tecken. Inga dyra nyförvärv och helst lån med köprätt. Så ser verkligheten ut och faktiskt inte bara i Italien. Men lite intressant var det i alla fall.

Milan spände bågen tidigt med Carlos Tevez och Riccardo Montolivo men slutade med Sulley Muntari, Lucas Roggia och Maxi Lopez. Milan har fortfarande tillräckligt bra lag för att kämpa om scudetton men man har inte kommit närmare de bästa lagen ute i Europa. Hur stor är chansen att Muntari gör en Seedorf eller en Pirlo? Alltså går från Inter till Milan och plötsligt blir väldigt mycket bättre. Även om Muntari en gång var en dynamisk och briljant spelare känns det idag lite långsökt. Unge Lucas Roggia kommer på lån från Mino Raiola, nej förlåt Internacional, och får nu våren på sig att försöka visa att han är tillräckligt bra.

***

Inter löste inte direkt de pusselbitar jag tycker de saknar. Nämligen en anfallare som kan göra skillnad och kvickare och mer tekniska mittfältare. Däremot har man väl uppgraderat inner-mittfältet något med Angelo Palombo och Fredy Guarin. Medan jag är tveksam till att Guarin blir en succé (anländer dessutom skadad) så borde Palombo ge mittfältet mycket hjärta. Men som på den senaste tiden med Inter är inte mercaton helt genomtänkt och förankrad hos sin tränare. Claudio Ranieri ville behålla Thiago Motta men blev inte bönhörd. Han ville gärna ha en ytter men fick det inte.

Ranieri som helst verkar vilja spela 4-4-2- sitter nu med en trupp som nästan kräver att man spelar med ett tremanna-mittfält bakom Wesley Sneijder (eller Alvarez) i en trequartista-roll. Även om jag personligen tycker att det är en bra uppställning så vet jag inte om Ranieri tycker så. I brist på stjärn-nyförvärv får nu Inter hoppas att det lossnar för Sneijder, att Forlan blir skadefri och även att Zarate kan komma igång.

Jag antar att både Milan och Inter väntar till sommaren med att leta efter de stora nyförvärven. Då kanske Milan på nytt försöker värva Tevez och Montolivo och Inter går på jakt efter Lucas och Lavezzi. Tills dess har klubbarna trupper som jag har svårt att se att de ska kunna ta sig till en final i Champions League med.

***

Juventus agerade förnuftigt och värvade Simone Padoin när man inte kunde köpa loss Radja Nainggolan. Cagliari-mittfältaren lär inhandlas i sommar och i väntan på honom har man skaffat en gedigen mittfältare som är en klar uppgradering jämfört med Michele Pazienza.

***

Inte helt oväntat gick Riccardo Montolivo ingenstans. Nu får Fiorentina exakt noll kronor för honom i sommar. Känslan är att det är så Montolivo velat ha det hela tiden för att kunna välja sin destination själv i sommar och förmodligen har han redan kommit överens med Milan. Men varför har inte Fiorentina och Corvino försökt sälja honom hårdare? Har Montolivo vägrat alla anbud? Kanske kommer sanningen fram så småningom.

Annars tycker jag att Ruben Olivera är en liten skalp och tycker även att det var bra att El-Hamdaoui affären inte blev av då jag inte riktigt trodde på honom i Serie A. Affären var mer eller mindre klar och Ajax kommer nu ha en väldigt missnöjd spelare. Något som Fiorentina själva riskerar att ha i Alessio Cerci då han varit på väg bort i flera veckor men blev kvar i klubben. Märkligt att värva Kennet Zohore när man redan har en talang av samma spelar-typ i Boubacar (utlånad till Racing Santander).

***

Vasst av Genoa och Preziosi att värva Ciro Immobile till sommaren. Jag kan på ett sätt förstå att Juventus inser att det kan bli svårt att ge plats för sin unga talang men man riskerar återigen att göra en Giovinco. Frågan är vad Genoa kommer göra med Immobile. Preziosi samlar på sig talanger som små leksaker men det är sällan man ser dem göra någon karriär i klubben. Återstår att se vad som händer med spelare som Immobile, Destro, Boayke, Ragusa, Polenta och Polo. Är de värvade för att man vill skapa ett stort Genoa eller mest för att göra kassavalvet större?

***

Cska Moskva ville ha lite för mycket pengar för Keisuke Honda och det var nog vettigt av Lazio att dra sig ur. Tveksamt om han är värd runt 150 miljoner. Att istället plocka in Antonio Candreva kan bli ett smart drag. Däremot undrar man om anfallsbesättningen räcker nu när man sålt Djibril Cissé. Bakom Miroslav Klose finns nu bara i stort sett Tommaso Rocchi och Libor Kozak. Två spelare som antagligen inte är tillräckligt bra för en hel vår.

Man försökte in i det sista med att värva Nilmar men lyckades inte. Så kan det gå när man är ute i sista sekunden. Undrar hur nöjd Reja är med den här mercaton? Men visst, det verkar räcka gott med Klose. Antar att Edy Reja ofta kommer spela med Hernanes och Candreva bakom en ensam Klose. Men vad händer om tysken blir skadad?

***

Roma har lite i det tysta värvat brassen Marquinho som jag tror kan överraska. Kul att Valerij Bojinov återvänder hem till Lecce och Daniel Löfqvist hann bli utlånad till Gubbio också.

***

Klara transfers:

Sulley Muntari (Inter-Milan)
Jag har en känsla av att Muntari kommer passa bättre in i Milan än vad han gjorde i Inter. Milan drömmer kanske om att han ska ta samma sväng som Pirlo och Seedorf vilket jag tror är långsökt. Kommer ge en del substans men är inte direkt den mittfälts-förstärkning som Milan-supportarna hade hoppats på.
Transferbetyg: 6

Nikolaj Gulan (Fiorentina-Chievo)
Har sällan visat något av värde. Tveksamt om han nu skulle göra det i Chievo.
Transferbetyg: 5,5

Simone Padoin (Atalanta-Juventus)
Smart värvning i väntan på Nainggolan. Bidrar med mer än Pazienza.
Transferbetyg: 6,5

Kennet Zohore (FC Köpenhamn-Fiorentina)
Talang som är storväxt men något tungfotad. Jag gillar Boubacar mycket mer.
Transferbetyg: 6

Gennaro Delvecchio (Catania-Lecce)
En spelare som Cosmi gillar men som jag personligen inte gillar.
Transferbetyg: 5,5

Valerij Bojinov (Sporting Lissabon-Lecce)
Återvänder “hem” till Lecce. Har en känsla att det kan få igång honom.
Transferbetyg: 6,5

Marco Motta (Juventus-Catania)
Det var länge sedan man pratade om Motta som en framtida landslagsman men jag tror nog han kommit rätt till Montellas famn.
Transferbetyg: 6,5

Marquinho (Fluminense-Roma)
Har teknik och hyfsad löplunga. Kan bli en överraskning.

Transferbetyg: 7

Fredy Guarin (Porto-Inter)
Jag känner mig långt ifrån säker på att colombianen blir någon succé och det ar förnuftigt av Inter att få till ett lån med köprätt. Det rör sig dock om en bra spelare med kraft och dynamik.
Transferbetyg: 6,5

Ruben Olivera (Lecce-Fiorentina)
Olivera har enligt mig de senaste två åren varit väldigt underskattad. En liten skalp.
Transferbetyg: 7

McDonald Mariga (Inter-Parma)
Var precis som jag sa när han lämnade för Inter att han inte var tillräckligt bra för en storklubb och att Inter slösade bort pengar på affären. Nu återvänder han till Parma vilket är mer hans rätta nivå. Kommer ge välbehövlig tyngd på mitten för “i ducali”.

Transferbetyg: 6,5

Vincenzo Iaquinta (Juventus-Cesena)
Har varit skadad länge och det är svårt att veta i vilken form han är numera. Om han hittar tillbaka till sin träbenta men löpvilliga anfallsstil borde han ändå vara en förstärkning för Cesena.
Transferbetyg: 6

Ishak Belfodil (Lyon-Bologna)
Intressant att Bologna lyckas få till ett lån med köprätt med en talang från Lyon men däremot är jag mycket tveksam till om Belfodil har någon framtid i Serie A.
Transferbetyg: 6

Fernando Belluschi (Porto-Genoa)
Jag gillade argentinaren mycket när han slog igenom i Argentina men sedan gick hans karriär inte riktigt så bra som jag trodde. Har dock lyft sig på senaste tiden. Relativt komplett mittfältare som jag tror kan göra succé.
Transferbetyg: 7

Roger Carvalho (Figuirense-Genoa)
Intressant mittbackstyp som kan förstärka Genoa-försvaret rejält.
Transferbetyg: 7

Angelo Palombo (Sampdoria-Inter)
Har en svag säsong bakom sig i Sampdoria men kommer nog lyfta sig nu när han får chansen i ett storlag. Tillbaka i den högsta serien där han hör hemma.
Transferbetyg: 6,5

Osarimen Ebagua (Torino-Catania)
Gjorde ingen succé i Torino men ger Catania ett anfallsalternativ som man tappat i Lopez.
Transferbetyg: 6

Felipe Seymour (Genoa-Catania)
Fick inte så många chanser i Genoa och var väl inte jättebra när han fick dem. Tycker dock att Seymour har kvalitéer och kanske kan han visa det i sin nya klubb.
Transferbetyg: 6

Juan Pablo Carrizzo (Lazio-Catania)
Argentinska målvakter har ofta en annan spelstil som inte alltid rimmar bra med Serie A. Så har det varit för Carrizzo men Catania är ju vana vid argentinare så kanske löser det sig bra.
Transferbetyg: 6

Mario Santana (Napoli-Cesena)
Blev aldrig någon hit i Napoli och får nu försöka hjälpa kvar Cesena i Serie A. Bör ge Cesena rutin och viss kvalité.
Transferbetyg: 6,5

Antonio Candreva (Cesena-Lazio)
Är lite av en “outcast” och har hunnit med många klubbar på kort tid. Kanske är Lazio rätt melodi för honom att hitta tillbaka till sin fina potential. Intressant övergång.
Transferbetyg: 6,5

Erjon Bogdani (Cesena-Siena)
Byter klubb men inte färger. Ganska meningslöst nyförvärv för Siena. De som de redan har är bättre.
Transferbetyg: 5,5

Dario Dainelli (Genoa-Chievo)
Är i sina bästa stunder en gedigen och huvudstark spelare men i sina sämsta stunder ett långsamt och klumpigt träben. Chievo får hoppas att det finns lite klass kvar i den långa mittbacken.
Transferbetyg: 6

Ouasim Bouy (Ajax-Juventus)
Mittfältstalang som varit kapten i Ajax ungdomslag. Kan bli mycket bra med tiden.
Transferbetyg: 6,5

Lucas Roggia (Internacional-Milan)
Kommer på lån från Internacional sponsrad av Mino Raiola. Har våren på sig att visa vem han är.
Transferbetyg: 6

Publicerad 2012-02-01 kl 10:16
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto