Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Leksakspresidenten och Spanska sjukan

Barnen somnar och jag sätter mig för att skriva lite om leksakspresidenten Enrico Preziosi och Romas spanska sjuka. Så var tänkt i vilket fall. Men ett för stort kliv över en dammsugare och med foten rakt ner i en tröskel blev det istället en bruten tå. Så det istället för en blogg blev det smärta och ett försök till att uppfatta vad som hände igår mellan Barcelona och Chelsea. Jag gör istället försök här och nu en vacker onsdagsmorgon trots att smärtan består.

ANNONS

LEKSAKSPRESIDENTEN

Det har nu gått tre dagar sedan Genoa-fansen gjorde uppror på Marassi och då Giuseppe Sculli fick stopp på det. De första bi-effekterna har nu satts i verket. Genoa får alltså spela två hemmamatcher inför tomma läktare och två ledargestalter från supportergruppen har blivit avstängda på fem år. Fler supportar väntas bli identifierade.

Nye tränaren Gigi De Canio har klarat av sina första pass med laget och igår blev det bråk mellan Giusseppe Sculli och Bosko Jankovic. Serben gick in hårt i en situation och Sculli tände till. Spelare och tränare fick gå emellan och efter mycket om och men så lugnade det ner sig. Enligt Genoas president Enrico Preziosi handlade det om att spelarna är taggade inför matchen mot Milan. Kan vara sant men kanske ändå inte. Jankovic gick ut i veckan och sa att när de sebiska supportrarna betedde sig illa på Marassi i en landskamp mot Italien slutade det med att de hamnade i fängelse medan Genoa-supportrarna bara kunde gå hem till sig.

ANNONS

Självklart finns det en tydlig meningsskiljaktighet mellan Sculli och Jankovic. Jankovics uttalande i motsats till Sculli som försonades med Genoa-supportrararna, fanns säkert med i deras lilla bråk. Annars har det handlat mycket om leksakspresidenten Preziosi. Han har gått ut hårt fördömt de supportrar som satte stopp för matchen i söndags. Han vill ha en stadion där familjer, gamla och unga kommer till arenan för att se ett skådespel och som applåderar sitt lag i motgång och i medgång. Låter vackert och det låter som den moderna fotbollens dröm. Han glömde kanske turister.

Problemet är att det ännu inte är så i Italien. Fotbollen är fortfarande mer en bara ett skådespel. Det handlar om människor vars liv till mycket är uppbyggt kring klubben och där passionen är så stor att det ibland rinner över. Det kan vara på gott och ont. Men i grund och botten tycker jag det är sorgligt att en president vill kapa banden med många av de som bygger klubben med sin glöd. Den giljotinen kan slå tillbaka på presidenten själv till slut.

ANNONS

Jag har ifrågasatt Enrico Preziosis projekt (eller icke-projekt snarare) de senaste två dagarna. Det känns som att han den senaste tiden bara varit intresserad av att hitta talanger och sedan sälja dem vidare till Milano-klubbarna för att göra profit än att ta hand om sin egen klubbs själ. Det kännns som att han hela tiden vill hitta nya transfer-fynd som Diego Milito och Thiago Motta för att utöka plånboken. Tiden innan Milito, Motta och den fantastiska femteplatsen säsongen 08/09 så fanns det ett annat tänk och en annan långsiktighet. Tiden efter känns mer som storhetsvansinne och ett försvunnet projekt. Preziosi har också pratat mycket om etik och moral de senaste dagarna.

Hur trovärdigt känns det när det kommer från en leksakspresident som tidigare blivit dömd för att ha riggat en match?

ANNONS

***

SPANSKA SJUKAN

Apråpå projekt. Är Romas bygge med Luis Enrique på väg mot sitt slut? Romas nya ägare hade innan säsongen en tydlig profilbild på den tränare de ville ha. Offensiv fotboll och satsning på unga spelare. Kanske borde de ha lagt till, få ordning på försvarsspelet någorlunda. För det är oftast där som dte har brustit för Luis Enrique och Roma den här säsongen. Kanske är spelarna inte tillräckligt bra men jag tycker inte det är hela sanningen. Det känns som försvararna sällan vet om de ska pressa högt eller ligga lågt, gå på eller avvakta. Resultatet blir ofta förvirring.

Jag gillar egentligen Romas tydlighet. Att man vet hur projektet ska se ut och att man inte ändrar på det. Jag tror på det i längden. Men att tro på tydlighet betyder inte att man ska tro på Luis Enrique i all evighet om han inte är rätt man för jobbet. Man behöver inte köra fast tills man får spanska sjukan. Kanske hade inte amerikanerna behövt ta sig över Medelhavet för att hitta sin nya tränare när det fanns en med rätt profilbild (som dessutom kan den italienska fotbollen) bara 400 kilometer bort. Det bohemiska återvändandet.

ANNONS

***

Jag vill också bara tillägga att Luis Enrique mycket väl kan avgå efter säsongen. Hans presskonferens igår visade upp en stressad och ironisk tränare. Han börjar förlora lugnet och kanske även vissa spelare. Erik Lamelas spottloska är naturligtvis i grund och botten frustration. Kanske över för lite speltid. Jag har svårt att förstå att han inte spelat mer. Nu är det väl så att de går och vinner idag över Fiorentina efter en briljant insats. Ungefär så har det sett ut den här säsongen. Man vet inte vart man har dem.

***

Nu börjar det ryktas om att Milans tränare Massimiliano Allgeri får sparken efter säsongen. Han har gjort sina missar men jag tycker inte att det är där skon klämmer riktigt. Men om möjligheten att hitta en vassare tränare finns så behöver det inte vara fel att byta i sommar. Allegri verkar dock fått lite mer ilska över sina laguttagningar nu då både Clarence Seedorf och Robinho petas idag mot Genoa. Jag har saknat lite av den typen av ballar från hans sida. Nu kanske det är försent.

ANNONS

***

Juventus ska nu försöka klara av konstgräsets lurighet. Först Cesena och sedan Novara i helgen. Lyckas de vinna dem är scudetton verkligen nära.

***

Atalanta och Cagliari vann igår. Inte helt oväntat då motståndarna Chievo och Catania var på rätt säker mark ifrån nedflyttningsplats. Nu är alla fyra det.

***

När Inter slog ut Barcelona var det mest snack om anti-fotboll hit och dit. När Chelsea slog ut Barcelona var det heroiskt och fantastiskt försvarsspel.

***

Vad händer nu med Pep Guardiola? Känner han att det är dags att prova andra vingar eller är han revanschsugen? Om han inte fortsätter i Barcelona är det inte möjligt att han landar i Milano då?

***

Nu är det inte många timmar kvar innan Serie A-resan fortsätter. Först Lazios jakt på en Champions League-plats mot ett avsågat Novara, sedan bla Udinese-Inter och Roma-Fiorentina kl 15.00 och till sist scudetto-antagonisternas matcher klockan 18.00.

ANNONS

Det är bara att sätta upp foten i högläge och trycka på fjärrkontrollens gaspedal.

 

https://twitter.com/#!/MediciLorenzo

 

 

Publicerad 2012-04-25 kl 10:50

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto