Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bohemen och ungdomarna

Lorenzo Medici

Igår vann Pescara med 6-0 över Vicenza och ligger tvåa i Serie B. Inget konstigt med det kanske man kan tycka, om man inte har superkoll på den serien. Men börjar man titta lite närmare på tabellen märker man en del underliga saker. Bara fem oavgjorda matcher, 80 mål gjorda och 50 insläppta? Ett lag som verkar vinna eller förlora, göra galet mycket mål men släpper även in en hel del alltså. Närmare bestämt har man gjort dubbelt (!) så många mål som t ex Empoli och 31 fler mål än serieledande Torino. Detta verkar inte vara något vanligt lag. Det är det inte heller.

Eller snarare, laget har ingen vanlig tränare.

BÖRJAN
Zdeněk Zeman föddes i Prag 1947 men kom till Italien och Palermo redan 1968, ditlockad av morbror Cestmir som varit både spelare och tränare för bland annat Juventus. Det var han som fick Zdenek intresserad av fotboll. 1979 tog han sin tränarlicens och tog sig an Palermos ungdomslag fram till 1983. Därefter tog han Licata till serieseger i Serie C2 (division 4) och hade bland annat kortvariga sejourer i Foggia och Parma. Sedan återvände han till Sicilien för att ta över Messina och där någonstans började Zeman-fotbollen på allvar. Laget slutade på en fin åttonde-plats och gjorde flest mål i serien. Bland annat fick en viss Salvatore Schillacci sitt genombrott den säsongen.

Annons

MIRAKLET FOGGIA
Säsongen efter värvade Foggia (som precis gått upp till Serie B) honom tillbaka till klubben. Här föddes ett av italiensk fotbolls största mästerverk. Tillsammans med president Pasquale Casillo och sportdirektör Giuseppe Pavone skapade man “Miraklens Foggia”. Man vann serien klart, gjorde klart mer mål än alla andra och gick direkt upp till Serie A. Zemans första säsong i den högsta serien skulle bli en succé. Med då okända spelare som Giuseppe Signori, Francesco Baiano och Roberto Rambaudi tog Foggia Italien med storm. Man slutade på en nionde plats och gjorde näst flest mål i serien. Bara överlägsna Milan var bättre.

Säsongen efter såldes i stort sett alla spelare som fått sitt genombrott (t ex Signori, Baiano, Rambaudi, Shalimov) men Zeman stannade. För att ersätta dem letade man upp spelare från de lägre serierna i landet. Harakiri och garanterad nedflyttning tänkte alla. Inte Zeman. Foggia klarade sig kvar och en rad nya spelare som bl a Andrea Seno, Luigi Di Biagio och Pierpaolo Bresciani hade fått sina genombrott från ingenstans. Säsongen efter blev ännu bättre då man slutade på en nionde-plats med ungefär samma trupp.

Annons

ZEMANS VÄGAR BAR TILL ROM
Efter den enorma succén bar det av till Rom och Lazio. Medan Zeman återförenades med Beppe Signori och gjorde en stark första säsong i Lazio så åkte Foggia ur serien utan sin gamle tränare. Zeman var i Lazio i två säsonger och fick sparken under den tredje. På de två första säsongerna slutade man tvåa respektive trea och gjorde flest mål av alla båda säsongerna. Säsongen 97/98 hamnade Zeman i lokalkonkurrenten Roma och tog dem till en fjärdeplats. Kanske inget drömresultat, men Lazio som han fick sparken ifrån kom bara sjua trots stora nyförvärv (Svennis första säsong)samma säsong. Zeman gjorde en säsong till hos Roma innan han skulle försvinna från den stora scenen i ett par år.

SÄSONGEN I LECCE
Efter ett par mindre lyckade sejourer i Fenerbache, Napoli, Salernitana och Avellino hamnade Zeman till slut i Lecce säsongen 2004/05. Ett nytt mirakel skulle inträffa. Lecce slutade på en 11:e plats och man gjorde näst mest mål i serien (såklart). Spelare som Mirko Vucinic och Valerij Bojinov hade fått sina genombrott. Det ska dock sägas att denna gång hade Zeman fått god hjälp av en av sina lärjungar, Delio Rossi, som byggt upp laget året innan.

Annons

Sedan blev det några år till av lite mer undangömd tillvaro i bland annat Brescia, Röda Stjärnan och Foggia innan han tog han jobbet förra sommaren som ny tränare för Pescara. Där är vi nu. Ett lag uppbyggt på unga spelare och på en underbar offensiv fotboll. Det är ingen slump att det finns så många unga spelare i dagens Pescara. Det är något som Zeman tydligt bett om då han vill ha talang och spelare som är öppna för att lära sig. Låt oss titta lite närmare på Zeman och hans fotboll.

TAKTIKEN
Väldigt många spelare har fått sitt genombrott under Zeman. Många har jag redan nämnt ovan men t ex Francesco Totti har ofta berömt sin gamla tränare och Zeman själv hyllar Totti som den största spelaren han haft. Förmodligen har den offensiva fotbollen varit rena godiset för många av dem. Men även om Zemans lag alltid släppt in mycket mål är det fel att tro att försvarsspelare inte kan utvecklas under Zeman. Under Foggia-tiden såldes många av hans försvarare till större klubbar och det var under Zeman som Alessandro Nesta fick chansen och slog igenom.

Annons

Zemans lag spelar i stort sett nästan alltid på samma sätt. Ett spelsystem uppbyggt på 4-3-3. Laget ska vara rörligt och offensivt. Zeman har också alltid gärna spelat med en mittfältare som är bra på att fördela spelet, Onofrio Barone i Foggia, Luigi Di Biagio i Foggia och sedan även Roma, och Roberto Di Matteo i Lazio. Han hade förmodligen älskat att ha Andrea Pirlo i sitt lag. Zeman tillbringar somrarna med att bygga upp sina lag med hårda löpträningar uppe i bergen. För att de sedan ska kunna orka utföra hans fotboll.

Det är inte så enkelt som att bara göra en offensiv uppställning och köra. Bakom Zemans fotboll ligger mycket arbete och struktur. En taktik är att pressa bollhållaren och att alltid försöka göra det i numerärt överläge. Detta kräver mycket ork och koncentration. Zeman är också noga med att ha  en mittback med goda fötter för att sköta uppspelen. Zemans fotboll bygger på att tjäna mark och att hela tiden vara rörliga och varierade. Det är sällan man ser ett Zeman-tränat lag passa i sidled alltför länge.

Annons

Zemans fotboll är underhållande för att den producerar mål och spektakulära matcher. Men också för att det är en rörlig och fantasifull fotboll. Möjligen hade Zeman lite tur att det var i ett mer defensivinriktat Italien han hamnade eftersom hans fotboll blev banbrytande och tog många med byxorna nere. Nästa säsong kanske han återfinns i den högsta Serien med sitt Pescara och gör han inte det så borde det finnas en plats ledig för honom där ändå.

Serie A behöver sin bohem.

***

PESCARAS SUPER-BABIES

Marco Verratti
Är en kortväxt och rätt kraftigt byggd mittfältare. Har fin teknik, god balans, är kvick och har bra spelförståelse. Verratti kan bli hur bra som helst och under Zeman har han tagit sitt spel till en ny nivå. Inte konstigt att Juventus vill ha honom till sommaren. Det konstiga är att det inte är större huggsexa kring honom.

Annons

Ciro Immobile
Om man har sett Immobile spela innan han kom till Pescara är det tydligt vilka förändringar som skett. Immobile har alltid varit en duktig striker i Juventus Primavera-lag men också lite tungsprungen och orörlig. Under Zeman i Pescara har han sett mycket mer vältränad ut och ser ut att ha lärt sig så mycket mer än att bara göra mål. Fast det är måskyttet som är hans största kvalité. Har gjort 28 mål på 35 matcher. Mycket mer behöver man inte tillägga. Har ökat sitt värde enormt den här säsongen. Ägs numera till hälften av Genoa och Juventus.

Lorenzo Insigne
Kanske den mest talangfulle av de tre. Insigne är lite av en ny Giovinco. Kvick, oerhört teknisk och fantasifull. Men han gör även mål, 16 mål den här säsongen. Zeman hade Insigne redan förra säsongen i Foggia så han visste vilken talang han var. Han ägs av Napoli och får han inte chansen där nästa säsong ger jag nästan upp hoppet om att Napoli ska börja slussa in egna spelare. Om Pescara går upp kan jag dock tänka mig att Insigne vill köra en säsong till med Zeman. Eduardo Vargas kan bli väldigt bra med tiden men att slänga upp massa pengar på honom när man redan har en guldklimp som Insigne är lite märkligt. En spelare som mår bäst i ett tremanna-anfall.

Annons
Publicerad 2012-05-02 12:07

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto