Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En titel ingen kan ta ifrån dem

Lorenzo Medici

Det tog sex år att hämta sig från Calciopoli, att åter bli italienska mästare. Det krävdes några års sökande efter rätt tränare, en ny arena och bingo på mercaton för att träffa rätt. Nu är Juventus där, som ett scudetto-lag igen. Man har släppt in minst mål, gjort näst flest och inte förlorat en enda match. Man har varit det bästa laget.

Scudetton är mycket Antonio Contes förtjänst. Han fick laget att tro på sig själva, fick dem att spela med fart och frenesi. Han lyckades föra över sin energi till laget. Många av nyförvärven blev lyckade som t ex Arturo Vidal och Mirko Vucinic men framför allt var det värvningen av Andrea Pirlo som gjorde skillnad. Hans rutin och klokhet blev en oumbärlig pusselbit. Scudetton blev också Alessandro Del Pieros vackra avsked. Även om han inte spelat så mycket har hans aura alltid vilat över laget, han fick sluta sin cirkel på bästa sätt.

Juventus tog fyra poäng mot Milan, sex mot Inter, fyra mot Napoli, sex mot Lazio, fyra mot Udinese och fyra mot Roma. Man var alltid bättre än sina toppkonkurrenter. Det säger en del. Det säger att man har en hög högstanivå och en god spets och det säger också att man behöver förbättra sig mot att hålla samma höga nivå mot de “mindre” lagen. Nästa steg.

Annons

Detta Juventus har alla förutsättningar för att fortsätta sina framgångar. Man har en bra blandning mellan ungt och gammalt och man är hungrig på fler titlar. Deras spelsätt kommer passa mycket bra ute i Europa. Detta kan vara början på en ny stor era för “den gamla damen”.

***
För Milan gäller det nu att ta nederlaget på rätt sätt. Se över varför man drabbats av så många skador. Förbättra och föryngra truppen. Man måste hitta en vänsterback, en bra mittback bredvid Thiago Silva och man måste hitta mittfältare med mer fart och dynamik. Något man borde gjort redan i somras men som blir ännu viktigare nu. Man måste släppa taget om de äldre spelarna och hitta nya hungriga spelare. Kanske måste man också hitta en anfallare i världsklass bredvid Zlatan Ibrahimovic (som gjort en kanonsäsong).

Annons

***
Inter gjorde ett mycket bra derby och segern har naturligtvis stärkt Andrea Stramaccionis chanser att få fortsätta nästa säsong. Han har gjort ett bra jobb, Inter har spelat med mycket mer glädje och vilja under honom än under Ranieri. Stramaccioni har ett intressant lugn och verkar ha rätt känsla för vad som behövs i laget. Om Inter nu inte kan knyta till sig de allra “bästa” tränarna som kanske Bielsa eller Guardiola tycker jag att de lika gärna kan bygga vidare med Stramaccioni.

***
Napoli hade tredjeplatsen i ett grepp men lät den slingra sig ur händerna mot Bologna. Det var ribbträffar, oprecision och kanske en Lavezzi som borde spelat från start. Tränare Walter Mazzarri kommer nog inte träna laget nästa säsong. Hela Napoli-projektet står inför ett viktigt vägskäl. Lämnar någon av deras största stjärnor? Vilka värvas in?

Annons

***
Udinese är nära ett nytt mirakel. Man är en match ifrån en biljett till en ny kvalplats till Champions  League. Mycket är förstås Antonio Di Natales förtjänst. Som nu meddelat han kommer sluta efter EM. Kanske bär det iväg till Dubai och mindre stress. Känns märkligt då han fortfarande är så pass bra. Det känns sorgligt. Udinese klarade av att ersätta Alexis Sanchez, Gökhan Inler och Cristian Zapata men hur de ska klara av att ersätta Di Natale vet jag inte. Ens själ ersätter man inte så lätt.

***
Hur många scudetton Juventus verkligen har vunnit i historien kommer säkert diskuteras i all evighet, men denna scudetton är deras och ingen annans.

En titel ingen kan ta ifrån dem.

Publicerad 2012-05-07 13:08

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto