Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

GrAttis Torino! GrAttis PescAra! Och grattis Napoli!

Lorenzo Medici

Det var en titel som Napoli behövde mer än Juventus, en titel som de var värda. På något sätt kändes det helt rätt att den här vackra upplagan av Napoli inte gick lottlös när det gäller pokaler. Juventus hade en scudetto att luta sig emot och Napolis hunger på en pokal var större.

Frågan är om Ezequiel Lavezzis tårar innehöll ett avsked, frågan är om Walter Mazzarri kör ett år till och frågan är om president De Laurentiis kan behålla Edinson Cavani. Svaren på de frågorna sätter agendan för Napolis framtid. Eftersom Lavezzi har en utköpsklausul kan man inte gardera sig mot att han lämnar medan när det gäller Cavani måste man göra ett aktivt beslut. Många gånger har jag tyckt att Lavezzi betytt mer för Napoli än vad Cavani gjort. Men jag är beredd att ändra den tron. Lavezzi är den mest älskade och hans kraft-attack-speed har varit en helt nödvändig ingrediens i Napolis spel. Men jag tror att det går att lösa det tomrum han eventuellt lämnar efter sig. Det går att ändra om taktiken lite och man kan hitta andra spelare som kanske inte kan ersätta honom men som kan fylla hans roll på ett annat sätt.

Annons

Men Cavani kan man inte ersätta. Hans målmaskineri, hans hårda jobb och hans flexibilitet som anfallare gör honom unik och ovärderlig. Jag vet inte vem som skulle kunna kliva in i hans skor och göra ett likvärdigt jobb. Cavani är självklart en eftertraktad spelare på mercaton och De Laurentiis kommer säkert några gånger under sommaren ställas inför svåra val. Om Lavezzi lämnar men man behåller Cavani kan man fortfarande vinna en scudetto nästa säsong. Säljer man bägge är det adjö scudetto. Napoli står inför ett vägval i sommar, men tills dess kan de njuta av en titel de väntat i 22 år på.

***
Torino blev igår klara för Serie A. Torino behöver Serie A och Serie A behöver Torino. De två är ett självklart giftermål. Tre års skilsmässa har känts alltför lång. Nu har de hittat varandra igen och vi kan bland annat se fram emot Turin-derbyn på nytt. Torinos uppflyttning var mycket tränare Venturas förtjänst. Han blev vad de behövde för att ge laget en identitet och för att ge rätt mod i offensiven.

Annons

***
Det var inte bara Torino som blev klara för den högsta serien. Pescaras seger mot Sampdoria innebär att även de är klara för Serie A fast en omgång återstår. Deras säsong är otroligt imponerande och är signerad Zdenek Zeman. Bara han kan utföra sådana här mästerverk med mindre lag. Man har gjort överlägset flest mål, spelat fantastisk fotboll och tagit klivet upp fastän laget är byggt kring ungdomar. Zeman är uppvaktad av några Serie A-klubbar men det är inte omöjligt att han fortsätter i Pescara. Det vore också kanske vackrast så. Och om Zeman stannar så kan vi räkna med att Marco Verratti, Lorenzo Insigne, Ciro Immobile och Gianluca Caprari mer än gärna stannar en säsong till de med. Det är den effekten maestro Zeman har. För det är ju som självaste Francesco Totti tweetade angående Zeman efter segern mot Sampdoria:

Annons

” Du är unik och oefterhärmlig. Du är helt enkelt fotboll.”.

Så är det.

[youtubeplay id=”3v2vIaK5hUI” size=”medium”]

 

Publicerad 2012-05-21 11:22

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto