Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Zeman till Roma? (och den övriga tränarkarusellen)

Lorenzo Medici

Fiorentina och Lazio har ryktats vara intresserade av att locka “bohemen” som ny tränare, men Zdenek Zeman vill nog hellre vara kvar i Pescara och fortsätta det arbete han grundlagt. Men det finns nog ett alternativ som kan locka honom bort från Abruzzo, nämligen Roma. Klubben han en gång tidigare tränat. Frestelsen att komma tillbaka och återigen åteförenas med Francesco Totti kan nog vara för stor.

För mig är Zeman ett givet val för Roma. Vincenzo Montella har gjort en kanonsäsong i Catania men en gång är ingen gång. Montella behöver först upprepa sin skicklighet innan man vet om han är ett säkert kort. Villas Boas (dyr lön dock) och Marcelo Bielsa är spännande tränare (speciellt Bielsa) men är främmande för italiensk fotboll vilket innebär risker.

Zeman kan den italienska fotbollen som sitt eget barn och dessutom är han perfekt att förädla alla Romas talanger, något som klubben har i massor. Det enda som kanske känns lite bekymmersamt är försvaret. Zemans lag har alltid släppt in en hel del mål och Romas problem förra säsongen var just försvaret. Men jag tror faktiskt att Zemans offensiv även skulle gynna defensiven. Sedan får han hoppas på lite hjälp från Sabatini och Baldini på den fronten.

Annons

Om Zeman väljer Roma är det en stor seger för italiensk fotboll. Huvudstadslaget har då säkrat spektakulär fotboll på Olimpico, supportrarna gillar honom och Totti kommer ta emot honom med öppen famn. Det kan bli sommarens vackraste återförening.

Det är ju lite lustigt att Zeman nu är tillbaka i hetluften. När han slog igenom i Serie A var hans fotboll banbrytande och ett unikum. Idag tittar många på Barcelona som förebild med samma typ av offensiv fotboll med press-spel som Zemans. Zeman är mer aktuell än någonsin och då är det ju inte mer än rätt att han ska stå i centrum igen.

***
Nio lag är mer eller mindre hundraprocentigt säkra på att fortsätta med sina tränare: Juventus (Conte), Milan (Allegri), Inter (Stramaccioni), Chievo (Di Carlo), Atalanta (Colantuono), Torino (Ventura), Bologna (Pioli), Parma (Donadoni) och Udinese (Guidolin).

Annons

Det är inte bara Roma som tänker skaffa en ny tränare. Palermo har i stort sett gjort klart med Sienas före detta tränare Sannino (sportdirektör Perinetti följer med) vilket innebär att Siena tittar på Davide Dionigi som ersättare (Taranto). Cagliari ser ut att fortsätta med Ficcadenti (som därmed redan nu blir min starkaste kandidat att bli förste sparkade tränare) och Luigi De Canio väntas acceptera en förlängning med Genoa. Walter Mazzarri lär sitta kvar ett år till för Napoli om han garanteras ett slagkraftigt lag (t ex att Cavani stannar).

Om Zeman väljer Roma står Pescara utan sitt ankare och måste hitta en ny lösning. Delio Rossi (en av Zemans lärljungar), Eusebio Di Francesco (som tränade Pescara innan Zeman) och Serse Cosmi är några alternativ. Med samma tes hamnar Vincenzo Montella inte i Roma som man först trodde och då måste Catania ta reda på om den unge tränaren har rätt motivation att fortsätta eller om andra klubbar vill ha honom. Om Montella vill fortsätta i Catania är han ett givet alternativ för Sicilien-klubben. Om inte, lär de titta närmare på en comeback av Pasquale Marino eller andra alternativ som Rolando Maran och Dario Marcolin.

Annons

Lazio och Fiorentina kanske är de två lag vilkas tränarfråga är mest oklar. Lazio verkade satsa på Gianfranco Zola som ny tränare men Lotito verkar inte övertygad. Möjligen har man också undersökt chanserna att locka Roberto Di Matteo, drömt lite om Zeman och kanske även funderat på Gianpiero Gasperini. Det färskaste namnet är dock den före detta brasilianske förbundskaptenen Dunga. Brassen har ju tidigare spelat i Italien och är säkert sugen på att återvända “hem”. Att se Dunga som tränare i Serie A vore spännande.

Fiorentina suktade efter Zeman men har hela tiden haft Claudio Ranieri som hett alternativ. Ranieri har en tidigare fin sejour i Fiorentina och skulle säkert få viss ordning på skutan. Men samtidigt har han visat sig vara oförmögen att hålla i längden och få lag att skjuta i höjden. Dessutom är han ett impopulärt val bland supportrarna vilket är sämsta tänkbara grund inför nästa säsong. Är det någonting som Fiorentina behöver är det ny entusiasm hos supportar, spelare och tränare. Borde inte Montella dyka upp som ett alternativ? Varför låta Lazio snuva dem på Dunga (gammal Fiorentina-spelare)? Borde inte Gasperini passa bra in? För mig är Ranieri ett logiskt val men kanske inte det bästa.

Annons

***
Zlatans uttalande om att Milan inte har några pengar har säkert retat upp många i Milans styrelse. Sådant som inte ska komma fram. Agent Raiola har sagt att det var en feltolkning. Jag undrar jag. Det känns som att Zlatan bara inte kunnat hålla sig från att säga sanningen. Det vore bättre om Galliani och Berlusconi också berättade sanningen. Finns det pengar att värva för eller inte? Det är mycket prat om att försöka lyckas behålla Zlatan och Thiago Silva men inget om nya spelare som inte kommer gratis. Vart är projektet på väg? Det är dags att komma ut ur garderoben.

***
Inter är i Indonesien och spelar fotboll och den lille underbare brassen Phillipe Coutinho gjorde två mål igår. Kanske ska Inter passa sig för att värva för många nya anfallare för att inte stänga av för mycket speltid till Coutinho. Deras bästa “nyförvärv” kanske trots allt är Coutinhos återvändande och utveckling. Vem som gjorde Inters två andra mål? Jo, Giampaolo Pazzini. Japp, han kan tydligen fortfarande göra mål.

Annons

 

 

Publicerad 2012-05-27 11:30

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto