Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Härmed öppnar jag Serie A-säsongen 2012/13!

Lorenzo Medici

Serie A-säsongen 2012/13 börjar här och nu för mig. Tomma blad i calcio-historien ska skrivas, nyförvärv ska köpas och nya matcher ska snart spelas. Allt är som vanligt och ändå inte. Italien tar sig vidare i sitt fotbollsliv med ett fantastiskt EM i ryggen och med en spelskandal i centrum. På många sätt är båda sakerna två steg närmare rätt. Cesare Prandelli har bevisat att det går att ändra den italienska fotbollsmentaliteten och skjutsade “Gli Azzurri” in i den mer moderna fotbollen. Spelskandalen är ett bakslag i sig men också steg i riktning mot en “renare” fotbollsvärld.

Den italienska fotbollen har fortfarande svårt att hänga med ekonomiskt eftersom nya arenor fortfarande ligger på arkitektbordet, lönerna är för höga, inkomsterna är för låga och åskådarantalet minskar. Milan och Inter lider nu av tidigare års höga löner och den ekonomiska verkligheten har nu hunnit ikapp dem. Milan har inte råd att köpa världsspelare och vill sänka lönerna. Inter måste riva upp “dåliga” kontrakt och släppa dem gratis och har svårt att värva stjärnor. Roma är bara i början av sitt amerikanska liv och t ex Fiorentinas, Genoas, Palermos projekt såg mycket intressantare ut för några år sedan. Bara Juventus verkar kunna satsa ordentligt och har en egen modern arena.

Annons

Tiderna förändras och kommer fortsätta att göra det. Kina har dykt upp som ett nytt alternativ till de amerikanska och arabiska klubbarna för spelare som vill pensionera sig med fickorna fulla av pengar. Shejker och oligarker är de nya investerarna som inte verka bry sig om Platinis Financial Fair Play.

Men allt är inte dåligt för det. Till hösten får vi tillbaka klassiska klubbar som Torino och Sampdoria och Zeman har återvänt till Roma. Bara det är anledningar att känna sig som en tioåring på Gröna Lund. Att dra ner lönekostnaderna är ett måste för de stora italienska klubbarna och att skaffa nya moderna arenor är givetvis oundvikligt i det långa loppet. Det kommer hända förr eller senare. Det går inte så fort men jag är egentligen inte orolig.

Jag har förutspått en renässans för Serie A runt 2020 då de flesta klubbar kommer ha hunnit byggt klart sina arenor. Det finns saker som inte kommer försvinna från Italien och Serie A. Klimatet, passionen och historiken. Det är starka anledningar till att den italienska fotbollen återigen kommer att se en guldålder. Allt går i cykler. Det är fullt normalt. Jag ser tendenser till att den italienska fotbollen nu börjat få bättre insikt om sina sjukdomar.

Annons

Bara så kan man börja bygga sig stark igen.

***

Från och med onsdag eller torsdag (med reservation för ändringar) tänkte jag ta mig an att titta närmare på alla lag (troligen uppdelat i flera delar), på deras mercato hittills, värvningsrykten och klubbens projektet i allmänhet. Jag kommer även lägga till alla klara övergångar i slutet av varje text med värvningsbetyg. Alla nyförvärv som sker under tiden som texterna läggs ut, missas inte utan tas itu med så snart som möjligt. Innan dess blir det lite post EM-tankar och jag börjar här och nu:

Fragment om “våra” Serie A-spelares insatser under EM:

Gianluigi Buffon 8 Visade att han fortfarande är världens bäste. Karisma, reflexer och en massa rutin.

Leonardo Bonucci 6,5 Höjde sig desto längre turneringen gick men hade som så många andra svårt mot Spanien i finalen. Nu kanske tuffare spelskandal-tider väntar.

Annons

Federico Balzaretti 7 Gjorde en bra turnering med sin härliga energi och vilja. Utökade sina beundrare (bla PSG, Lazio, Milan, Juventus).

Andrea Barzagli 6,5 Mestadels så där säker som i Juventus. Bortsett från final-matchen.

Ignazio Abate 5,5 Gjorde en, två godkända insater men framför allt i finalen bevisade han det jag ofta sagt. Abate håller inte riktigt på den högsta nivån. Lider säkert fortfarande av Jordi Albas massakrering.

Cristian Maggio 5,5 Gjorde ett hyfsat inhopp mot England men EM blev inte den succén som man hoppats på.

Giorgio Chiellini 6 Gav som vanligt hundra procent och spred energi. Led av skadebesvär.

Emmanuele Giaccherini 5 Gjorde en taktiskt skicklig men rätt meningslös gruppspelsmatch mot Spanien och följde upp det med att sedan bara vara meningslös. Borde antagligen inte ens fått följa med.

Annons

Thiago Motta 5,5 Jag hade svårt att förstå idén med att spela Motta som offensiv mittfältare. Okreativ och effektlös. Om han nu skulle ha spelat från start skulle han gjort det längre ner i plan.

Daniele De Rossi 7,5 Ett lejon både mot England och Tyskland. Pådrivare, bollvinnare och passningsskicklig. Majestätisk.

Riccardo Montolivo 6,5 Gjorde en helt okej turnering och visade att Milan kan få nytta av honom nästa säsong.

Andrea Pirlo 8,5 Var väl tillsammans med Iniesta och Jordi Alba turneringens bästa spelare. Fenomenal med sin slow-motion auktoritet och med sina geniala passningar. Styrde och ställde på Azzurris mittfält utan att någon kunde ta bollen ifrån honom.

Claudio Marchisio 6 En liten besvikelse. Var inte direkt dålig men vi vet att han kan så mycket mer. Missade också många bra målchanser.

Annons

Alessandro Diamanti 7 Var alltid en injektion i sina inhopp. Bubblade av spelglädje. Satte den avgörande straffen mot England.

Mario Balotelli 7,5 Visade att han var redo för att kliva fram i stor turnering. Gjorde tre fenomenala mål och var suverän i semifinalen mot Tyskland. Italiens nya superstar.

Antonio Cassano 7 Visade stundtals vilken fin spelare han är med sin läckra teknik. Orkade inte riktigt matcherna ut.

Antonio Di Natale 5,5 Gjorde ett vackert mål mot Spanien men var därefter inte den Di Natale man är van vid i Serie A. Svag mot Irland och klen i sina inhopp i de viktiga matcherna. Borde gjort mål i finalen.

Phillipe Mexes 5,5 Inledde förtroendeingivande men var sedan en katastrof mot Sverige. Mönstret höll i sig från Serie A.

Wesley Sneijder 6 Var en av få som försökte någorlunda i ett katastrofalt Holland. Kunde kanske ha gjort ännu mer.

Annons

Miroslav Klose 6 Gjorde ett mål men kändes inte lika vass som vanligt.

Sotiris Ninis 5 Jag har aldrig varit speciellt imponerad av Greklands talang. Em-insatsen fick mig inte att ändra på det.

Miguel Veloso 7 Gjorde en mycket bra turnering. Stark i defensiven och bra i uppspelsfasen. Såld till Dynamo Kiev.

Simon Kjaer 7 Roma kommer antagligen inte köpa loss honom eftersom priset är lite högt. Var mycket bra i gruppspelet för Danmark och visade upp en god version av sig själv. Jag tror att den klubb som kan få ner priset lite och köpa loss honom gör en smart affär. Fiorentina?

Zlatan Ibrahimovic 7 Krönte två godkända matcher med en suverän insats mot Frankrike där han gjorde EMs kanske snyggaste mål. Bekräftade på nåt sätt sin storhet trots allt.

Andreas Granqvist 5,5 Hade ingen vidare turnering. Skrämde bort Milan och Inter?

Annons
Publicerad 2012-07-09 08:56

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto