Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Conte goes "pattegiamento"?

Juventus tränare, Antonio Conte, är indragen i spelskandalen från sin tid i Siena och allt tyder nu på att Juventus och Conte bestämmer sig för att gå med på ”pattegiamento”. Med det menas en sorts överenskommelse mellan åtal och försvar vilket leder till att straffet lindras med ungefär en tredjedel. Ungefär som ett förhandlat straff. Detta är ett ganska typiskt italienskt juridiskt begrepp som kan liknas vid det amerikanska begreppet ”plea bargaining”.  De flesta som varit inblandade i spelskandalen har använt detta sätt.

ANNONS

Så vad innebär det då i praktiken? Myntet har lite av två sidor. Dels innebär det att man undviker risken att straffet skulle bli längre än de tre månader som en “pattegiamento” skulle innebära och det är just det som Juventus vill undvika. Men det kan också tolkas som ett erkännande av det eventuella brottet. Stora delar av Juventus supportar var därför av åsikten att Conte borde ta åtalet till det bittra slutet.

Men Juventus vill inte riskera något, de vill ha sin tränare tillbaka så fort som möjligt. Juventus-försvararen Leonardo Bonucci genomgår samma process men där är straffets längd betydligt längre. En ”pattegiamento” skulle innebära ca 2 års avstängning istället för tre vilket innebär ett stort avbräck i hans karriär.

Så är de skyldiga eller inte? Svårt att säga. Förmodligen har spelskandalens process dragit in en del oskyldiga personer men många har säkert också klarat sig undan. Min känsla är att spelskandalens vidd är betydligt större än vad som kommit fram och har säkerligen spår ännu längre bak i tiden (vilket t ex före detta franske Parma-spelaren Daniel Bravò antytt).  Att göra upp om resultat med eller utan pengar har säkert skett vid flertalet tillfällen. De flesta har kanske inte varit direkt inblandade men de flesta har vetat om vad som försiggått.

ANNONS

Om Conte och Juventus  bestämmer sig för ”pattegiamento” blir han borta till den 1 november. Vem tar då över? Antingen Primavera-tränaren Marco Baroni eller före detta Juventus-försvararen Massimo Carrera som finns i klubben. Hur som helst innebär det en svår start för Juventus på serien.

Jag är verkligen inte säker på att problemen är lösta efter sommarens stora härva. Det är svårt att komma åt alla de asiatiska syndikatens och den italienska maffians klor i de enorma summor som ”betting” innebär men förhoppningsvis kommer den här spelskandalen göra att många fotbollspelare tänker två gånger till innan de själva är delaktiga.

Men doften av brända bettingfingrar och dåligt samvete kommer lukta illa ett bra tag till.

Publicerad 2012-07-31 kl 10:53

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto