Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Spanska sjukan, kinesiska Inter och bikta är guld

Lorenzo Medici

Inter blir kinesiskt. I vilket fall till 15 procent. China Railway Construction Corp köper alltså in sig i Inter vilket innebär nya pengar. Tanken är att procentsatsen dessutom ska öka. Så nu kan de äntligen gå loss på mercaton? Nej, stoppa hästarna. Investeringen handlar mest om en ny arena till 2017. Vilket är ack så mycket viktigare än vilken värvning som helst i det långa loppet.

Men visst, med vetskapen att tillskjutna pengar är på gång så kan man säkert agera med mer pondus även på mercaton (Lucas, Lucas, Lucas). Vad man än tycker om att ta in investerare utifrån är det en väg man kan gå om man inte vill signera sin egen dödsdom. Det har Massimo Moratti förstått. Bravo.

***
Ett Inter som ikväll spelar Europa-League kval på bortaplan mot Hajduk Split. Förhoppningsvis kommer de italienska lagen satsa hårdare och göra bättre ifrån sig i turneringen det här året. Det behövs för rankingpoäng och anseendet. Truppen är relativt intakt förutom Andrea Ranocchia som är kvar hemma pga spelskandalen. Jag tror ”Il Principe” gör mål ikväll.

Annons

***

Häromdagen skrev jag om Antonio Conte och den så kallade ”pattegiamento”. Att han skulle få sin avstängning sänkt till tre månader (istället för 1 år). Den blev avvisad vilket nu innebär ett litet kaos. Juventus advokater jobbar naturligtvis på nya lösningar och nya artiklar (23 och 24 för att vara mer exakt) för att lösa situationen.

Problemet är att hela den juridiska spelskandalen är ett litet kasino i sig. Några straff blir lindrade och några inte. Domenico Criscito som nu verkar gå fri från avstängning fick inte spela EM medan Leonardo Bonucci som nu verkligen riskerar att bli avstängd spelade EM. Filippo Carobbio och Carlo Gervasoni som är stora spindlar i härvans nät får sina straff lindrade för att ha hjälpt till under processen och kan ändå stå på en fotbollsplan igen före t ex Bonucci. Desto mer du snackar ju lägre straff får du. Bikta är guld.

Annons

Situationen med Antonio Conte är också den att bevisen inte är särskilt starka. En mans ord (Carobbio) mot alla andras (i Siena). Ett telefonsamtal mellan Carobbio och Bertani (då i Novara) samma dag som Novara-Siena skulle spelas (en av matcherna som är under misstanke).

Conte är alltså anklagad för ”omessa denuncia”. Alltså, att man vetat om brottet men inte rapporterat det. Conte har aldrig erkänt någon vetskap om uppgjorda matcher vilket ligger till grund för att Conte inte fått sitt straff lindrat till skillnad från t ex tränare Bortolo Mutti (som tränade Bari då) som erkänt och fått sitt straff lindrat till fyra månader.

Så problematiken blir att ju om du är oskyldig hamnar du i en återvändsgränd. För om du står på dig och inte ”erkänner” riskerar du ett längre straff än om du skulle ”erkänna” något du inte gjort.

Annons

Och hur många spelare, tränare, presidenter och ledare skulle egentligen stå ansvariga för ”omessa denuncia” genom åren? Serie A skulle i så fall behöva ett sabbatsår för att vänta på att alla avstängningar löper ut.

***
Siena har gått med på sex minuspoäng och Torino ett minuspoäng.

***

Fiorentina har verkligen vaknat på transfer-markanden vilket känns spännande. Igår blev värvningen  av mittfältaren Borja Valero officiell och ryktena gick heta att de även i stort sett gjort klart med försvararen Gonzalo Rodriguez från samma klubb (för en sammanlagd summa på ca 8,5 miljoner euro). Samtidigt verkar Alberto Aquilani vara på väg in och rykten kring t ex Alejandro Gomez, Ryan Babel, Marouane Chamakh till Viola surras.

Fiorentina är på rätt väg. Men vi ska kanske akta oss från att ropa hej ännu. För varje euro som Fiorentina spenderar ökar risken att de tänker släppa Stevan Jovetic och försöka bygga ett starkt lag utan honom. Men än så länge får vi ta Della Valle på orden att montenegrinen inte är till salu (jag är inte helt övertygad). Om så är fallet håller Fiorentina verkligen på att ta sig tillbaka till toppen.

Annons

Värvningen av Valero kommer säkerligen hyllas som en stor värvning. Kanske med all rätt. Men jag är inte helt övertygad. Missförstå mig inte, Valero är en bra spelare, en spelare som ger mycket energi och hjärta till det lag han spelar i. Mer eller mindre kopierar han det som Valon Behrami skulle ha gjort, till och med prislappen är nästan densamma.

Jag misstänker att Valero är så pass ”grundbra” att han inte kan bli ett fiasko men jag är inte så säker på att han blir någon jättesuccé heller.  Det är någonting med den lite hetsiga spelstilen, något med den inte helt perfekta tekniken som kan glömmas bort i och med hans enorma löpvillighet och dynamik (japp precis som Behrami). Sedan har vi det mystiska dilemmat med spanska spelare i Serie A. Det fungerar sällan bra. Det är som att de anländer till Italien och får spanska sjukan.

Annons

Gaizka Mendietas förvandling kan aldrig glömmas eller De La Pena, Jose Mari, Javi Moreno, Amor och Farinos. Jose Angel och Bojan förra säsongen är de senaste misslyckade försöken. För att hitta en riktigt lyckad spanjor i Serie A måste man gå ända tillbaka till tiden då Luis Suarez spelade.

Troligen handlar det om en för svår acklimatisering. Att gå från den mer öppna och offensiva Primera Division till det mer taktiska Serie A verkar vara svårare än man tror. På något sätt talar dock Valeros spelstil för att han skulle kunna undvika det problemet men historiken talar sitt tydliga språk och det är något som han måste övervinna.

Om värvningen av Valero inte utesluter Gargano eller Ralf är jag mera nöjd med övergången men troligen innebär spanjorens ankomst att ingen av de två kommer värvas och då är jag mindre nöjd då jag hellre föredragit Ralf och kanske även Gargano. Jag låter säkert mer kritisk än vad jag egentligen är, trots allt är Valero en spelare vars karaktär passar bra in på Fiorentinas behov. Men som jag sa, jag är inte såld på övergången.

Annons

Men sätter vi in Valero i Violas stora mercato-perspektiv ser det otroligt intressant ut. Jag menar Viviano, Rodriguez, Mati, Valero, El Hamdaoui och säg Aquilani, Ralf och en striker (Matri, Chamakh el likande) samt behålla Jovetic – det skulle vara en riktigt topp-mercato. Jag gillar skarpt att Fiorentina återigen visar framfötterna.

***
Goran Pandev var målskytt och lysande igår mot Bordeaux. Känns mer och mer som att det kan bli hans säsong. Även Eduardo Vargas gav positiva tecken och spelade fram till Pandevs mål. Kanske kan Napoli även räkna med chilenaren den här säsongen.

***
Juventus planerar att använda Fausto Rossi som lockbete för att komma åt Andrea Poli. Rossi är en spelare som Ferrara haft i sitt U-21 och som han gillar starkt. Kan funka.

***
Milos Krasic gjorde mål igår mot Benfica. Bara så ni vet.

Annons

***
Vila i frid Aldo Maldera, Terzino Goleador.

***

Transferbetyg:

Borja Valero Mittfältare  Villarreal-Fiorentina  6,5
Borde vara rätt man på rätt plats och är en perfekt ersättare till Behrami. Om det inte vore för det här med spanjorer i Serie A…

Federico Balzaretti Försvarare Palermo-Roma 7,5
Borde passa in perfekt i Zemans Roma. Till det priset – för ca 4,5 miljoner euro – går det inte att hitta ett mycket bättre alternativ.

Ivan Piris Försvarare  Dep Maldonado-Roma  6,5
Detta var ytterbackarnas dag för Roma. Piris uppvaktades även av Sevilla och har fina kvalitéer. Kan bli ett bra nyförvärv.

Francesco Della Rocca Mittfältare Palermo-Fiorentina  6
Är inte så dålig som han var i fjol i Palermo men är heller inte någon startman i Viola. Bra som back-up.

Publicerad 2012-08-02 10:48

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto