POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Lazio och kampen mot tiden

Claudio Lotito och Igli Tare hade chansen i vintras att säkra den sista Champions League-platsen. Det är min fulla övertygelse att om Lazio hade värvat under januaris transferfönster och förstärkt truppen hade man grejat tredjeplatsen.

Det snackades om Honda, Nilmar m fl men det blev till slut bara Antonio Candreva fastän det hade behövts minst en mittback och en anfallare att komplettera med. När sedan Lazio fick skador på Andre Dias, Hernanes och framför allt Miroslav Klose hade tränare Edy Reja inga vettiga ersättare att slänga in.Tredjeplatsen försvann.

Nu är vi där igen. Lotito pratade innan sommaren om ett starkt Lazio och om nyförvärv. Än så länge har bara Ederson anlänt, på fri transfer och nu skadad. En bra spelare men också en spelare det inte finns ett jättestort behov av då man redan har Hernanes som spelar på ungefär samma position.

Först var man nära anfallaren Yilmaz men det blev inget, man har legat på mittbacken Xandao länge, men inget har hänt och nu sist hade man mer eller mindre gjort klart med Andreas Granqvist innan Genoas tränare De Canio stoppade affären. Samtidigt har ytterligare en talang lämnat ungdomsverksamheten (Vlad Marin) och kontrakts-förlängningen med Diakité drar ut på tiden. Vad är det som händer i klubben egentligen?

Att Lotito och Tare misslyckas på transfermarknanden är snart en självklarhet men som jag ser det finns det fler problem. Valet av Vladimir Petkovic som ny tränare kan man tycka vad man vill om men när man väl väljer ska man göra det ordentligt.

1. Alltså antingen ser man över vad man har för trupp och väljer en tränare som man tror passar in bra till de spelare man har till förfogande (typ som Roma med Zeman). Sedan kryddar man med en del nyförvärv som man kommit överens om med sin nya tränare.

2. Eller så väljer man en tränare vars mentalitet och spelidé man vill att lagets anda ska genomsyras av. Då kräver det att man omger sin tränare med spelare som passar in i den modellen.

När det gäller Petkovic och Lazio är det lite både och eller varken eller. Jag vill tro att han plockats in för att ge Lazio en offensivare fotboll med mer fart och högre press. Ett nytt ansikte. Inga fel så långt. Men truppen som man har passar inte riktigt in i Petkovics modell och man har heller inte skaffat in spelare som gör det. Vilket gör att man varken tillämpat tes 1 eller 2.

Kvar står alltså nu Petkovic med en spelidé som han har svårt att få igenom. Under sommaren har det funnits tendenser till att bosnierns arbete börjat ge frukt men i de fyra senaste träningsmatcherna har det inte fungerat alls. Nu är vi snart i mitten av augusti. Det börjar bli försent för att saker inte ska fungera.

Efter förlusten mot Levante var det också första gången som Petkovic själv börjat klaga, att vissa spelare inte gör jobbet. Det är inte helt omöjligt att det handlar om Hernanes (som haft svårt att hitta rätt under Petkovic) och Zarate. Dessa två spelare är de spelare som är de mest talangfulla, de som kan avgöra matcher på egen hand. Dessa spelares talang bör man utnyttja och inte strypa dem med taktik som inte passar dem. Då är de bättre att sälja dem och köpa spelare som passar bättre in.

Petkovic vill spela en snabb fotboll med hög press. Det blir inte helt lätt med inte alltför snabba spelare som t ex Cana, Ledesma, Mauri och Hernanes. Laget är fullproppat med duktiga centrala offensiva spelare (Candreva, Hernanes, Ederson) men har väldigt få snabba duktiga offensiva yttrar (bara Lulic egentligen).

Jag vet inte om Petkovic valdes in av den anledningen för att han var billig och att man slipper en tränare som kräver en massa nyförvärv (vilket kanske han borde gjort men som man inte gör när man oväntat blir vald som tränare, ungefär som att jag ska vara glad att jag överhuvudtaget är här) för att slippa spendera pengar eller om han faktiskt valts för att bygga om Lazio till ett framgångsrikt lag. Om Lotito och Tare tänkt alternativ två (vilket de borde) verkar det som att de missat många viktiga bitar.

Jag tror verkligen att Petkovic skulle kunna vara bra för Lazio. Hans idéer är intressanta, jag tror att han äntligen skulle Lazios yngre spelare chansen och hans typ av fotboll skulle långsiktigt kunna göra Lazio till en fartfylld offensiv maskin. Men då krävs det att alla är med på resan. Nu med bara tretton dagar kvar till seriestart och drygt två veckor kvar till att transferfönstret stänger verkar det inte vara fallet och inga nyförvärv förutom Ederson har anlänt.

Tiden rinner ifrån er, signor Lotito och signor Tare.

***
Milan kör ”vänta ut dem-spelet” med Montpellier och Yanga-Mbiwa. Först visar man intresse för spelaren, lägger ett bud som man vet är för lågt och sedan väntar man. Under tiden har Yanga-Mbiwa börjat drömma om att spela i Milan och han kommer inte förlänga med klubben (hans kontrakt går ut nästa år). Till slut kommer Montpellier att inse att man kommer tappa honom för noll kronor nästa år och kanske därför gå med på Milans bud. Gör man det inte kan nog Milan också gärna vänta till nästa säsong och ta honom gratis. Problemet är att de nog skulle behöva honom nu.

***
Kan någon förklara för mig varför Inter insisterar på att hitta en mittfältare med kraft och substans likt De Jong, Fernando, Sandro när de redan har Guarin, Cambiasso och Mudingayi? Jag förstår inte varför de inte lägger ner mer intresse och energi på att värva en spelare med större kreativitet och playmaker- skills som Nuri Sahin. Detsamma gäller Milan.

***
Llorente eller Dzeko till Juventus? Båda bra spelare men ingen en riktig Top Player i mina ögon. Jag skulle dock välja bosniern framför spanjoren. Han känns som ett säkrare kort.

***
Om Napoli är nära en övergång med Portos ytter Alvaro Pereira så är det en utmärkt lösning i så fall.

***

Mamma mia vilken mercato Fiorentina skulle ro i hamn om man värvar Fabio Quagliarella.

***

 

Publicerad 2012-08-14 kl 08:10
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå