POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Vem sa att Serie A var död?

Det blev ett spektakel på San Siro. Ett spektakel som inte innehöll någon perfektion men som var fullt av attackvilja och balsamerat av den finaste av briljans.

Zemans Roma startade bäst, de hade en plan som de redan nu lärt sig bättre än i premiären. Tachtsidis tog tag i taktpinnen, Florenzi sprutade av energi och trion där framme rörde sig ständigt och ville framåt. Efter Romas ledningsmål tog Inter över, mobbade Piris och hans kant gång på gång. Roma-försvaret levde farligt flera gånger utan att Inter egentligen skapade så många klara chanser. Cassano behövde ingen riktig chans utan utnyttjade bara sin fina balans och underskattade styrka, höll undan två backar och sköt. Styrning och över Stekelenburg. 1-1.

Andra halvlek blev ungefär som första men med två stora skillnader. Totti började briljera, Roma blev mer konkreta och Inter tappade sin press någonstans i mitten av andra halvlek. Det fanns många stunder av magi att plocka ut. Tottis passning till 1-2-målet var en sekund av total genialitet och Osvaldos avslut var gjordes med en enorm kyla och finess (kan han bara göra snygga mål?).

Matchen visade upp två olika lag. Zemans Roma dansade mellan gasolin och tändstickor och gick helskinnande och ståtliga ut ur sin egen roulette. Inter har massor av vackra bitar men har svårt att sätta ihop pusslet. Matchen igår bekräftade ungefär det jag skrivit innan säsongen. Potentialen finns, spelarmaterialet finns. Men finns den rätta balansen och den rätta taktiken?

Jag var orolig för Silvestre innan säsongen om det skulle börja gå undan och det räcker inte att Ranocchia gör en bra match bara för att sedan falla tillbaka i gamla synder. Vad gjorde Walter Samuel på bänken förresten? Fredy Guarin måste lära sig att göra två fantastiska saker i rad (jäklar vad bra han blir då) och Wesley Sneijder ska kliva fram mer istället för att försvinna långa stunder.

Någonting är fel när mittfältet som ska bestå av många bollvinnare förlorade mittfälts-bataljen och alltför ofta lämnade försvaret ensamma. Stramaccioni har en del att fundera på. Som jag sagt tidigare, han har massor av potential, karisma och energi men också en del kvar att lära. Att leda Inter är ingen promenad i parken.

Roma däremot hade en tydligare plan. Zemans plan. Och även om den fortfarande inte är riktigt så som Zeman vill att den ska vara, var matchen igår en bra bit på vägen. Lite rakare och lite snabbare spel. Men det fanns lägen i matchen som Inter kunde utnyttjat bättre och då hade matchen kunnat svängt åt ett annat håll.

Men det är ändå fantastiskt att se Osvaldos omvandling och Tottis återfödelse till superstar igen. Zeman tittar aldrig på ålder eller lön. Den som förstått hans sätt att spela bäst och som han anser sig mest lämpad att utföra det, den spelar. Därför spelade t ex Tachtsidis och Florenzi igår. Just Florenzi kan vara nästa spelare att gagnas av tjeckens tillträde och snart ta raka vägen till landslaget.

Om lärare Zeman skapade tvivlare med sitt tveksamma upprop så gav han sin första ordentliga lektion i konsten att spela fotboll igår.

Jag hoppas det var många som tittade, lyssnade och förstod.

***
Giovinco har inte börjat säsongen på bästa sätt. Ända tills igår. Troligen har han börjat hitta de nya mekanismerna. Vem sa att Juve var tvungna att hitta en ”top-player” på transfermarknanden när deredan har en?

Apropå straffen och utvisningen på Udineses målvakt Brkic. För mig är straffen inget att snacka om. Giovinco är först på bollen och om han sedan får en knuff av Danilo eller blir rammad av Brkic spelar mindre roll. Giovinco är bollförande spelare. Däremot tycker jag inte att det ska vara utvisning. Giovinco hade två Udinese-spelare bredvid sig och en målvakt framför sig och man vet inte om han hade hunnit upp sin egen boll.

Men det här med klar målchans-utvisning är godtyckligt och säkerligen har domarna gjort som deras direktiv säger. Regeln är nog största boven och det är en regel som t ex Pierluigi Collina utryckt stor tveksamhet till.

***
Jag hävdade att tränare Petkovic var rätt man för Lazio men att han inte fått speciellt mycket hjälp av president Lotito och sportdirektör Tare. Det verkar inte spela så stor roll. Petkovic har fått ordning på laget ändå. Spelet blir bättre och bättre, Klose är anfalls-perfektion och man har bara släppt in ett mål på fyra tävlingsmatcher.

***
Palermo däremot har släppt in sex mål på två matcher. Jag som trodde på detta Palermo och tränare Sannino. Jag hade en del tvivel om backlinjen och den ser inte ut att hålla. Värvningen av Von Bergen känns mer som inköpt bekymmer än en lösning.

***
Napoli vann utan att imponera nämnvärt. Vilket är imponerande i sig. Gräsmattan däremot var allt annat en imponerande.

***
Albin Ekdal blev halv hjälte för Cagliari! Hans viktiga kvitteringsmål fick Cagliari att skämmas betydligt mindre. Två missade straffar och spel med en man mer i ca 60 minuter borde man utnyttjat på annat sätt.

***
Jag undrar om inte Francesco Lodi är världens bästa frisparkskytt. Snacka om poängspelare.

***
Förövrigt var den andra omgången i Serie A så full av spektakel, dramatik, snygga mål, heta diskussionsämnen och spelare som ryckt upp sig att man verkligen kan undra om ryktet om Serie A:s död är sant.

Det känns som att den lever i allra högsta grad.

Publicerad 2012-09-03 kl 11:39
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto