Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Serie A-klubbarnas lönekostnader

Lorenzo Medici

Trenden är bruten. Efter flera år av stigande lönekostnader sjunker nu äntligen den sammanlagda löneutgifterna för Serie A.

Enligt Gazzetta Dello Sports rapport har lönekostnaderna sjunkit med ca 60 miljoner euro. Det är inte jättemycket i den enorma swimming-pool av pengar men tendensen går ändå åt rätt håll. Detta trots att de lag som gått upp i år (Sampdoria, Torino och Pescara) har nästan 20 miljoner euro större lönekostander tillsammans jämfört med de lag som åkte ur den högsta serien (Novara, Lecce och Cesena).

Framför allt är det Milan och Inter som bantat ner sina lönekostander men även Genoa har sänkt sina utgifter. Däremot har klubbar som Juventus, Roma och Lazio ökat sina lönekostnader. När det gäller Juventus beror ökningen säkert till stor del att man rustar för spel i Champions League där man kommer få in en hel del pengar på sitt deltagande. När det gäller Lazio handlar det mycket om att man inte lyckats banta truppen på ett vettigt sätt.

Annons

Napoli och Fiorentina får väl ses som de stora förebilderna. Fiorentina har förstärkt sitt lag utan att egentligen öka sina kostander nämnvärt och Napoli lyckas med kontstycket att bygga ett lag som kan hota om scudetton men samtidigt ha lönekostander hälften så stora som t ex Juventus, Inter och Milan. Detta trots att man gett Cavani löneökning.

Här är lönesummor för alla lag:(siffror i miljoner euro, och inom parentes skillnad mot förra säsongen):

Atalanta 23,7 (-1,9), Bologna 28,4 ( -4,7), Cagliari 15,9 (+4), Catania 18 (+0,6), Chievo 15,9 (-1,7), Fiorentina 38,8 (-1,8), Genoa 28,9 (+7,1), Inter 100 (ca +40), Juventus 115 (-15), Lazio 66,2 (-16), Milan 120 (ca+40), Napoli 53,2 (-12), Palermo 23,4 (+2,6), Parma 21,2 (+1,8), Pescara 10,8, Roma 95 (-18,5), Sampdoria 29,8, Siena 18,9 (+4,1), Torino 22, Udinese 21,2 (+0,5).

Annons

Vissa slutsatser som man kan dra är att både Milan och Inter är på rätt väg i en mer sansad lönebudget men att det för t ex Milan är ett svårt läge där man har en betydligt försvagad trupp men ändå har högst lönekostander i Serie A. Men det finns inga genvägar. Att Milan drar ner på lönerna  kommer gynna dem i framtiden då man kan öka dem igen i balans med eventuella större inkomster. Detsamma gäller Inter.

Napoli lyckas alltså ställa ett lag som kan hota om scudetton fastän Inter, Milan, Juventus, Roma har betydligt större lönekostander. Så det går att bygga starka lag utan att ha mest pengar.

Publicerad 2012-09-11 11:08

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto