POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Ta sig till toppen genom att nå botten

Återvända till toppen genom att nå botten? Det är en återkommande slogan som jag själv tror att det ligger mycket i. Lite så är det med hela Serie A just nu. Att använda sig av tuffa tider med att t ex sänka löner, utveckla marknadsföringen, förbättra scoutingen och bygga nya arenor. Det är några vägar att gå.

Tittar man på ren fakta kan man också se ett mönster, att de klubbar som nått en viss nyans av botten ofta inneburit att man återvänt starkare. Vad är det då för mekanismer som sker? Fiorentina och Napoli är bra exempel. Två klubbar som gick i konkurs och som fick börja om i lägre serier.

För det första blir man av med gamla ägare som kört ekonomin i botten och man kan börja om på ny kula. I Napolis och Fiorentinas fall innebar det att De Laurentiis och Della Valle tog över och kunde förvalta de starka varumärkena och den stora supporterbasen som både klubbar hade. Idag är Napoli ett topplag i Serie A igen och Fiorentina har bland annat tagit sig till Champions League under Della Valle.

En annan sak som ofta sker är att supportrarna knyter näven och strålar samman. Medgångssupportrarna försvinner men entusiasmen blir ändå stor då man känner att laget behöver all stöd de kan få när det blåser hårt. Jag misstänker också att det kan vara bra att för folk att inte ta saker för givet och att få vara underdog ett tag. Segerns sötma kan liksom bli ännu godare då. Tar man framgång för givet för länge kan själva supporterskapet bli lite slentrianmässig. Att återvända till fotbollens bakgårdar kan vara väldigt nyttigt då man påminns om fotbollens mer grundliga essens.

Juventus tvångsnedflyttades efter Calciopoli och kunde då sänka lönerna, något som man haft stor nytta av idag. På sex år hann man både bygga en ny arena och vinna en scudetto. 2008 gick Spezia i konkurs, idag har man bra ekonomi och satsar på att ta sig till den högsta serien. Sampdoria åkte ur Serie A för två år sedan men är nu tillbaka med ungt och hungrigt lag. Verona har varit nere i Division tre men har nu ett enormt starkt stöd från supportrarna och vill tillbaka till Serie A.

Kanske kan klubbar som t ex Perugia, Foggia, Salernitana och Lecce använda sig av samma recept. Att återvända starkare genom att befinna sig på botten ett tag.

Publicerad 2012-09-13 kl 09:40
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto