POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Gasperinis dagar är redan räknade

”Vissa tränare, som t ex Gasperini, borde vara mer ödmjuka.” ” Han är självgod och tror sig ha uppfunnit fotbollen.” ”Jag kunde ha kontrakterat honom men jag lät bli, vi hade inte kunnat haft någon dialog.”

Detta var Palermos president Maurizio Zamparinis egna ord efter att Gianpiero Gasperini fått sparken från Inter. Samme tränare som nu ersatt Giuseppe Sannino som Palermos nye coach. Om Zamparini verkligen tyckte det han sa, så är ju inte grunderna för ett långt äktenskap särskilt goda. Men å andra sidan finns det aldrig några sådana förutsättningar med Zamparini.

Så nu har alltså Zamparini sparkat en tränare för fyrtioförsta gången (lite kul att han snart får uttrycket femtioelva att verka lite). Rätt eller fel att sparka Sannino? Tja, svårt att säga, både och kanske.  Grejen är den, att ofta när Zamparini sparkar en tränare så brukar det få positiv effekt. Detta är nog en av anledningarna till att han fortsätter att göra det. Han tror att det funkar. Och det gör det. Men bara kortsiktigt.

Det största felet som Zamparini gör är kanske inte att han sparkar tränare utan att han väljer fel tränare från början. Både Stefano Pioli och Giuseppe Sannino valdes efter att de gjort fina säsonger med andra klubbar. Det är som att det dykt upp en ny leksak i affären som verkar spännande. Som att Zamparini tittar mer på nymodigheter än på vad som är kompatibelt med den trupp han har. Kanske har han inte riktigt kunskapen att kunna se vad som är bäst för laget.

Sannino ville helst spela 4-4-2. Palermo har Josip Ilicic och hade Franco Vazquez när man valde sin nya tränare. Två typiska centrala offensiva mittfältare (så kallade trequartisti) som inte fungerar som kantspelare. När man sedan fattar att man behövde kantspelare så desperado-värvar man en högst medioker ytter som Luigi Giorgi.

Gasperini då? Hur kommer det att fungera? Det absolut bästa scenariot som kan hända är att Gasperini gör så bra ifrån sig att Zamparini äntligen fattar att han måste ge en tränare fyra, fem år i rad för att bygga upp något. Med Delio Rossi tror jag att han hade kunnat bygga något stort med. Men det skar sig dem emellan. Även om Rossi hade sin del i det hela så brukar det ju skära sig när Zamparini är inblandad.

Jag tror fortfarande att Gasperini är en bra tränare. Han kastades in i Inter i fel läge. Inter trodde aldrig riktigt på honom, han fick inte de spelare han ville ha (bland annat Palacio som man ironiskt nog köpte året efter, vilket säger en del om Inters förvirring förra året) och det blev pannkaka. Men Gasperini byggde upp ett vackert och framgångsrikt Genoa. Han fick tid. Även om Palermos trupp inte är skräddarsydd för hans typ av fotboll kan det nog fungera.

Gasperini spelar helst med en trebackslinje. Backlinjen är lite av ett problem vilket spelsystem man än väljer eftersom det inte finns mycket av kvalitet på mittbacksfronten. I mitt tycke borde man satsa på Milan Milanovic trots hans unga ålder, då han är en av få i laget med fysik och skicklighet. Visst, han behöver tid för att utvecklas och kommer begå misstag men får han speltid kommer han bli riktigt bra. Han är inte ett sämre alternativ än övriga backar. Jag tror inte Gasperini är tillräckligt modig eller intuitiv att välja Milanovic utan han kommer gå på erfarenhet vilket troligen innebär Cetto-Von Bergen-Mantovani.

Yttrarna är alltid viktiga i Gasperinis spelsystem. T ex Domenico Criscito fick sitt genombrott under Gasperini i Genoa. I Palermo finns t ex Pisano, Morganella, Bertolo, Garcia och Giorgi. Inte direkt något julbord. Jag gissar att Pisano och Bertolo ligger bäst till.

Gasperini brukar inte nödvändigtvis begära en typisk playmaker, typ Pirlo, på innermittfältet utan nöjer sig gott med gnuggare som kan leverera bollen fort framåt och orka springa mycket. I Genoa fungerade Milanetto och Juric bra trots att ingen av dem var någon fantastisk spelare. I Palermo finns det gott om sådana spelare. Rios, Barreto, Donati och Kurtic faller alla ungefär inom Gasperinis ramar.

Framåt finns nog inte riktigt de spelare som Gasperini skulle önska sig. Få offensiva yttrar som orkar springa i båda riktningarna och ingen stark centertyp . Här behöver han kanske tänka om lite. Får man igång Hernandez och Ilicic är de underbara men fungerar de inte är de meningslösa. Det gäller att utnyttja deras styrkor på bästa sätt. Och hur fungerar Miccoli som center i Gasperinis offensiva trio? Anfallet är en liten rebus. Vi kan nog inte räkna bort t ex Igor Budan som mitt i den offensiva trion eller Brienza som ytter.

Jag tror att Gasperini kan funka som ny tränare för Palermo. Det är inte det som är problemet. Problemet är att hans dagar är räknade innan de ens har börjat. Precis som för alla innan honom.

Publicerad 2012-09-18 kl 09:49
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto