Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vad har fungerat och inte? - lag för lag

Lorenzo Medici

Jag går igenom vad som fungerat och inte fungerat hittills i varje lag. Betygen är grundade på hur lagen presterat efter förväntningarna och förutsättningarna, poängutdelning och hur spelet har sett ut.

ATALANTA 5,5

Vad har fungerat?
Moralez har varit bra och verkar ha raderat misstankarna om att han skulle vara en one-hit-wonder. De Luca senaste match mot Roma var positiv. Trots få poäng har spelet stundtals varit bra precis som förra säsongen.

Vad har inte fungerat?
Framför allt har försvarsspelet visat stora brister.  Skador, okoncentration och att spelare som t ex Matheu, Brivio inte riktigt fungerat är några anledningar till det. Men även Schelotto, Bonaventura, Peluso och Lucchini har inte varit lika bra som förra säsongen. Carmona har saknats mycket som Cigarinis partner på mitten, inte minst när Biondini blev skadad.

Annons

BOLOGNA 6

Vad har fungerat?
Alberto Gilardino har fått en renässans i Bologna och hans målskytte verkar vassare än på länge. Diamanti har också levererat som väntat.

Vad har inte fungerat?
Man har inte riktigt kunnat genomföra två bra matcher i rad. Det krävs att man håller en högre nivå under längre perioder om man ska kunna avancera i tabellen. Mittfältet har saknat viss kreativitet och försvarsspelet har inte alltid klickat. Nu är dessutom rutinerade mittbacken Natali borta länge på grund av skada.

CHIEVO 5,5

Vad har fungerat?
Inte mycket men Marco Rigoni har visat tendenser till fjolårsform och Thereau och Di Michele vaknade till liv senast. Kanske hade segern också någonting att göra med Corini. Är man inbiten Chievo-supporter vill man åtminstone hoppas på det.

Vad har inte fungerat?
Fram till att Corini tog över kändes det som att laget hade för lite beslutsamhet. Men mer än det handlade det om att man saknat viktiga pjäser som Andreolli, Pellissier och Paloschi.

Annons

CAGLIARI  5

Vad har fungerat?
Nainggolan har hållit en hög lägstanivå, Ibarbo verkar vara lika giftig som ifjol och både Ariaudo och Albin Ekdal har tagit ett litet kliv framåt. Men inte mycket mer än så.

Vad har inte fungerat?
Förutom missade straffar, otajmade utvisningar, ingen arena, förlorade poäng pga av sin presidents uttalande? Tja, Astori inledde säsongen svagt och Cossu har dragits med skador. Truppen har stark potential men behöver nog motivation. Kanske kan nya tränarduon Pulga & Lopez ge dem det?

CATANIA  7

Vad har fungerat?
Väldigt mycket. Rolando Maran har tagit över Montellas bygge och fortsatt att lägga rätt tegelstenar. Laget är i stort detsamma som ifjol vilket gör att laget är bra sammansvetsat. Dessutom verkar mina farhågor att spelare som t ex Gomez, Lodi, Almiron, Spolli, Barrientos och Bergessio skulle ha motivationsproblem pga av uteblivna övergångar vara klart överdrivna.  Alla har varit väldigt bra.

Annons

Vad har inte fungerat?
Andujar har varit ojämn och bortaspelet måste bli bättre. 10 av 11 poäng har kommit på hemmaplan. Förlängningen av Lodis kontrakt får inte bli en för lång följetong.

GENOA  6

Vad har fungerat?
Både Borriello och Immobile har varit duktiga och visat att de kan spela tillsammans. Granqvist har startat bra och bekräftat att hans förra säsong inte var någon engångsföreteelse. Försvarsspelet över lag är rejält förbättrat från förra säsongen.

Vad har inte fungerat?
Det känns inte som att De Canio riktigt hittat rätt uppställning och taktik. Tre anfallare? Två anfallare och en offensiv mittfältare (typ Jorquera el Jankovic) eller 4-4-2 med Vargas och Jankovic på kanterna? De Canio måste hitta rätt melodi snart. Mittfältet behöver minst en kreativ spelare. Bort med Toszer och in med Jorquera eller Merkel.

Annons

FIORENTINA  7

Vad har fungerat?
Det fina spelet. Rörligheten, passningsspelet och samspelet har varit underbart att se. Men även försvarsspelet har fungerat bra. Roncaglia och co har varit skickliga på att vara först på bollen. Jovetic har varit mycket bra och de flesta av nyförvärven har kommit till rätta.

Vad har inte fungerat?
Målskyttet. Om Fiorentina hade kunnat omvandla sitt fina spel till fler chanser och framförallt varit bättre vid avslutstillfällena hade man kunnat haft 3-4 poäng mer än vad man har. En vass striker saknas med andra ord.

INTER  6,5
Vad har fungerat?
Cassano har varit riktigt bra förutom sist mot Milan. Men det som framför allt varit slående är hur man fått ihop gruppen. Stramaccionis Inter har hittills mest handlat om ett lag där man föredömligt krigar för varandra och att man styrt marginalerna till sin fördel. Trebackslinjen har fungerat mycket bra.

Annons

Vad har inte fungerat?
Det egna kreativa spelet i offensiven. Man har varit skickliga på att kontra men man har haft svårt att etablera eget spel. Det är antagligen där Sneijder kommer in i bilden. Man måste försöka infiltrera holländaren bättre in i spelet än vad man gjorde innan han blev skadad. Om Sneijder och Palacio prickar storform har Inter mycket intressanta tillskott till anfallet. Spelet hittills har varit lite fegt och om det beror på tillfälligheter eller är en långsiktig melodi återstår att se.

JUVENTUS 7,5

Vad har fungerat?
Egentligen det mesta trots Contes avstängning. Laget kör på som en maskin i ligaspelet. Mittfältet med Pirlo-Marchisio-Vidal har fortsatt där de slutade i våras och försvaret känns stabilt.

Vad har inte fungerat?
Isla har ännu inte kommit tillbaka i matchform efter skada och även om Giovinco, Vucinic, Quagliarella och Matri har varit bra i perioder känns det som om Juventus saknar en riktig toppspelare längst fram som levererar vecka in och vecka ut.

Annons

LAZIO  8

Vad har fungerat?
Petkovics har verkligen lyckats få igenom sin spelide´ och har lyft Hernanes till den höga nivå man kan förvänta av honom. Spelarna vet vad de ska göra och lagdelarna är väl synkroniserade. Man är minst lika stabila som förra säsongen men har ett snabbare och bättre eget spel när man har boll än förra året.

Vad har inte fungerat?
Senad Lulic har haft lite skadeproblem och har inte varit i toppslag, där har man mer att hämta. I matchen mot Napoli visade man stora brister i försvaret. Bara en tillfällighet eller ett  återkommande problem?

MILAN  4,5

Vad har fungerat?
Förutom en imponerande seger mot Zenit och El Shaarawys explosions-artade start`? Inte mycket. Unge De Sciglio har varit bra och Bojan lite bättre än väntat. Mot Inter fungerade spelet okej men inte spetsen och avsluten.

Annons

Vad har inte fungerat?
Försvarsspelet är inte sig likt sedan Thiago Silva försvann och målskyttet är inte detsamma i och med Zlatans försvinnande. Thiagos och Zlatans frånvaro är helt enkelt en tung verklighet. Pazzini började bra man har sedan regredierat till sitt vanliga Inter-jag. Boateng och Nocerino blev överskattade i Zlatans draghjälp och Montolivo har haft svårt att ta hand om mittfältet. Lägg till att Pato fortfarande drabbas av skador, att Abate inte utvecklats och Mexes och Zapata är fjärran från Thiagos klass så förstår man att problemen är stora.

NAPOLI  8

Vad har fungerat?
Marek Hamsik! Slovaken har tagit sitt spel till en högre nivå och blivit klubbens hjärta och hjärna. Försvaret och mittfältet ser mer kompakt ut än tidigare, Cavani fortsätter att göra mål, Pandev och Insigne är två vassa alternativ och man förlorar inte längre matcher mot mindre lag.

Annons

Vad har inte fungerat?
Fortfarande har inte reserverna riktigt kunnat prestera som man önskar. Fernandez är fortfarande osäker i backlinjen, El Kaddouri vågar inte ta för sig, Britos är alltjämnt skadad,  Donadel ser ut som en förlorad spelare och Mesto och Dossena är inga klassalternativ. Men dessa saker kan säkert bli bättre med tiden och spelare som Dzemaili och Insigne har gjort det bra när de fått spela.

PALERMO  5

Vad har fungerat?
Förutom Fabrizo Miccolis makalösa match mot Chievo har det mesta varit nattsvart. Tränare Sannino fick sparken och Gasperini ersatte. Till en början blev det inte mycket till förbättring men i de två senaste matcherna har man både kunnat sett lite framsteg och mer poäng. Om Palermoska nå några framgångar kommer till stor del bero på om Gasperini kan lyckas skapa ett fungerande spelsystem.

Annons

Vad har inte fungerat?
Det största problemet är att truppen inte håller speciellt hög klass. Det var länge sedan vi såg ett Palermo så fullt av brunkar-typer likt Garcia, Von Bergen, Giorgi, Rios, Munoz och Morganella. Sedan är fortfarande Ilicic för ojämn, Dybala för ung (eller?) och Hernandez är på nytt skadad. Javier Pastores dagar känns bra långt borta.

PARMA 5,5

Vad har fungerat?
Jaime Valdes har varit rätt lyckad i sin playmaker-position och Gabriel Paletta har varit en garanti längst bak. I matcherna mot Juventus, Milan, Fiorentina och mot Chievo har man sett tendenser till bra spel.

Vad har inte fungerat?
Amauri har varit skadad eller dålig och inget av nyförvärven av Pabon, Ninis, Belfodil eller Parolo har visat sig vara någon större succe´. Sedan har det märkts att det saknas en del kreativitet. Ett mittfält bestående av t ex Gobbi, Parolo, Galloppa och Rosi är mer kraft och löpvillighet än teknik och skicklighet. Det känns dock som att det finns mycket mer att krama ut ur Parma-truppen.

Annons

PESACARA  6

Vad har fungerat?
Vladimir Weiss vassa inhopp har nästan stått för sex poäng i sig. Unge Quintero har visat sig vara ett riktigt fynd.

Vad har inte fungerat?
Försvarsspele thar ofta varit under all kritik. Men även det ålderstigna och långsamma mittfältet med Colucci och Blasi är ett problem. Sedan har inget av anfalls-nyförvärven Jonathas eller Vukusic levererat alls. Det känns nästan som att Pescara fått mer än maximal poäng-utdelning hittills

ROMA  5,5

Vad har fungerat?
Egentligen bara två saker. Francesco Totti och Alessandro Florenzi. Den gamle och den unge. Tottis fötter håller fortfarande hög klass och Florenzi har varit en sensation hittills med sitt kompletta mittfältsspel. Han är den som förstått Zemans fotbollsfilosofi bäst. Lamelas, Marquinhos och Bradleys senaste insatser måste också nämnas som positiva saker.

Annons

Vad har inte fungerat?
Roma har ännu inte kunna applicera Zemans spelide´. Det löps inte tillräckligt mycket och det går inte tillräckligt fort framåt. Resultatet är därför att en stor osäkerhet har spritt sig i laget. Saker och ting blir inte lättare när man har spelare som t ex De Rossi och Osvaldo som inte vill spela på de positioner som Zeman vill att de ska spela på. Återstår att se om detta fortsätter vara ett problem. De Rossi-historien riskerar att bli en jobbig följetong.

SAMPDORIA 7

Vad har fungerat?
Ferrara har lyckats skapa ett lag av Sampdoria och man har en bra mix av unga och gamla spelare. Obiang och Maresca har båda varit mycket bra på mittfältet och Maxi Lopez är ett vasst nyförvärv.

Vad har inte fungerat?
I senaste matchen mot Chievo hade man tappat lite av det fina spel man hade i början. Frågan är om det är en kommande tendens eller inte.

Annons

SIENA  6,5

Vad har fungerat?
Tränare Cosmis energi har spridit sig till laget och man har bland annat hunnit med en seger mot Inter på bortaplan. Försvarsspelet har sett bra ut och Calaio har visat målform.

Vad har inte fungerat?
Ze Eduardo och Rosina har visat fina kvaliteter men bara sporadiskt. D´Agostinos skada har varit ett avbräck. Bristen på bredd kan bli ett problem.

TORINO  6,5

Vad har fungerat?
Rolando Bianchi har hittat målformen, Cerci har varit giftig, Ogbonna är en försvarsklippa och Gazzi och Brighi har förstått sina roller bra.

Vad har inte fungerat?
Man är ojämna. Man vinner över Atalanta med 1-5 på bortplan för att sedan följa upp det med en förlust hemma mot Cagliari.

UDINESE 6

Vad har fungerat?
Roberto Pereyra har axlat Islas och Asamoahs mantel väl, Basta har varit en kant-tornado, Ranegie har gett anfallet en ny dimension och Benatia och Danilo känns fortfarande som klassförsvarare.

Annons

Vad har inte fungerat?
Spelet flyter inte riktigt som förra säongen och Di Natale har visat tendenser på viss regression och kanske har det med sviktande kvalitet bredvid sig eller så börjar, tro det eller ej, åldern ta ut sin rätt. För ovanlighetens skull har inte riktigt nyförvärven slagit väl ut. Luis Muriels frånvaro börjar kännas.

Publicerad 2012-10-12 08:43

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto