Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inter tände Scudetto-gnistan

Lorenzo Medici

Efter en vecka av domar-rabalder med missade offsides (t ex Juventus-Catania x2, Fiorentina-Lazio, Milan-Genoa och Inter-Sampdoria) så sattes det hård press på att Juventus-Inter inte skulle hamna under diskussion på grund av domarmissar.

Och vad händer? Efter bara 18 sekunder tar Juventus ledningen efter att Asamoah varit en meter offside. En miss som inte får missas. Kanske hade den assisterande domaren inte hunnit vakna än, vad vet jag. Som om det inte var nog borde Lichtsteiner blivit utvisad efter att ha kapat Palacio med ett gult kort i sitt bagage. Där någonstans började man ana morgondagens enorma storm mot Juventus. Något som Serie A verkligen inte hade behövt.

Men det blev inte så. Kanske var det just det tidiga målet som fick Juventus att tappa skärpan lite, kanske tappade man aningen i sin precision eftersom det börjat så lätt. För efter ledningsmålet hade Juventus kontroll, de tryckte ner Inter och de skapade chanser. Marchisio hade två bra chanser att sätta tvåan och Juve hade minst tre bra lägen som man borde ha utnyttjat bättre. Där kunde och borde Juventus ha dödat matchen.

Annons

Juventus var för starka för Inter, de hade full kontroll på mittfältet, tryckte ner Zanetti och Nagatomo till rena ytterbackar vilket lämnade Cambiasso och Gargano ensamma på mitten (vilket är risken med Stramaccionis 3-4-3-uppställning). Men Inter började efter en 20-25 minuter ta sig in i matchen, Cambiasso började äta sig in på mittfältet, Palacio nicakde in ett mål som blev bortdömt (jo, det var faktiskt offside) och Inter började plötsligt känna att de var med i matchen.

När andra halvlek drar igång märks det direkt att Tagliavento vet att det begåtts misstag som gynnat Juventus. Både Pirlos och Chiellinis varningar var barn av kompensationer. Men Inter går in med en tro på att de kan vända och börjar bättre än Juve. Efter drygt en kvart av andra halvlek dras Milito i tröjan och får straff. Samme man kvitterar till 1-1. Spelets kvalite sjunker sedan aningen, Juventus skapar inte lika mycket längre och Inter börjar få fina kontringslägen. Fredy Gurain stjäl bollen på mittplan driver fram och avfyrar ett skott som Milito skickar in returen på. Palacio avslutar sedan den vackra Inter-kvällen med att sätta dit bollen fint framspelad av Nagatomo. Makalös vändning av Inter. Som att de legat i partärr, kommit upp och sedan brottat ner sin motståndare.

Annons

Juventus svit är bruten. Den första förlusten på 50 matcher är ett faktum. Men framför allt så stängde Inter igen poäng-glappet och på samma gång öppnade upp scudetto-striden på allvar.

För spänningens skull var det verkligen inte helt fel.

***

Andra tankar efter matchen igår:

Med Gargano och Nagatomo får Inter verkligen himmel och helvete samtidigt. Gargano missar väldigt mycket passningar men kämpar för tre. Nagatomos försvarsspel är stundals uselt men han jobbar kopiöst och offensivt är han väldigt giftig (som t ex på tredje målet).

Angelo Alessio var otroligt smart när han bytte ut Lichtsteiner. Han visste att Schweizaren borde ha blivit utvisad och anade att Lichtsteiner förr eller senare skulle åka på ett rött av egen kraft eller av kompensation från Tagliavento.

Även Andrea Stramaccioni visade upp kyla och smartness när han pushade på och motiverade sitt lag istället för att lägga energi på domarna efter offside-målet.

Annons

Är detta allt Giovinco? Jag börjar bli orolig för atommyran. Han gör de första aktionerna ofta bra men lyckas sällan komma till avslut eller följa upp det med sista aktionen. Han får ofta bollen för långt ifrån sig eller tappar bollen i sista momentet. Det hörde tydligt att hemmapubliken börjat tröttna på det. Han måste bli mer konkret.

Juventus har nästan överflöd av riktigt duktiga mittfältare men har ingen anfallare av riktigt hög kaliber. Det är faktum som blir tydligare och tydligare. Det var kanske den största skillnaden mellan lagen igår. Palacio, Cassano och Milito känns just nu vassare än allt vad Juventus har i anfallsväg (Vucinic borde vara det men är för ojämn).

Egentligen tyckte jag Contes val av mittfältare var rätt igår men jag kan ändå inte låta bli att tänka att matchbilden borde passat Paul Pogba väldigt bra både på grund av hans starka fysik och för hans fina form.

Annons

Jag tyckte det var stort av Juventus-fansen att hylla sitt lag efter matchen trots förlusten.

Hur länge sedan var det som vi såg Cambiasso så här bra?

TYckte bland annat Buffon och Chiellini visade stor ärlighet och ödmjukhet när de efer matchen sa att Inter var bättre och förtjänade att vinna.

Vad ska Inter göra med Sneijder när han kommer tillbaka. Kan det kanske vara dags att bli av med den där höga lönen i januari? De känns inte speciellt beroende av holländaren längre (helt ärligt var det nog ganska länge sedan de var det).

***
När det väl släppte för Milan så gjorde det ordentligt. Okej, Chievo är inget monster men 5-1 var nog god medicin till ett lag som haft svårt att vinna. Constant fungerade utmärkt som ytterback, Montolivo växer för varje match och El Sharaawy slutar inte gör amål. Dessutom fick Bojan göra sitt första mål och till och med hittills rätt sorglige Pazzini fick hitta målet igen.

Annons
Publicerad 2012-11-04 07:45

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto