Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ljusare tider för Milan?

Lorenzo Medici

En poäng mot Malaga igår var väl inget perfekt resultat men ändå helt okej med tanke på att Milan har allt i egna händer fortfarande. Är då Milan på väg upp ur sitt djupa hål och på väg in i en ljusare tid? Har de klivit över tröskeln full av spikar?

När Milan sålde av Zlatan Ibrahimovic och Thiago Silva i somras, samt blev av med tunga pjäser som Seedorf, Nesta och Gattuso, var väl egentligen en tyngre era att vänta. Lite som att hamna i chock över en nära väns död. Men det kommer ju alltid en tid när man tar sig ur svåra stunder och börjar om. Kanske börjar Milan komma dit nu.

Den största ljuspunkten är förstås Stephan El Shaarawy. Med honom har man fått en ny fixstjärna, en spelare att hänga upp framtiden på. Dessutom levererar han redan nu. Men även Mattia De Sciglio är ett namn att satsa på. Riccardo Montolivo och Urby Emanuelson känns även som två spelare att bygga laget kring.

Annons

Daniele Bonera, Ignazio Abate, Giampaolo Pazzini, Nigel De Jong och Antonio Nocerino är andra spelare som lär tillhöra klubben i den närmsta framtiden.

Sälja eller behålla?
Två spelare framstår som Milans största mysterium och som är svårast att säga om man bör satsa på eller försöka sälja. Nämligen Kevin Prince Boateng och Alexandre Pato.

Boateng har denna höst varit mer eller mindre usel. Han har inte lyckats som trequartista och det känns som att han inte har vad som krävs när det går tungt. Han är ingen ledartyp. Men vi vet också vad han kan när han är i form. Eftersom Boateng är en av få spelare med bra värde på transfermarknaden är det inte omöjligt att Milan kommer lyssna på eventuella bud på honom under januari.

När det gäller Pato är det lite annorlunda. Ännu vet vi inte riktigt var han står. Han har inte riktigt kommit tillbaka i matchform och kanske måste vi vänta lite innan vi bättre vet hur bra han är. Förhoppningsvis kan gårdagens mål mot Malaga ge honom självförtroendet tillbaka. Spelmässigt var han annars inte speciellt bra.

Annons

Köpa loss?
Bojan Krkic
har gjort det bättre än väntat i Milan-tröjan och nu höjs röster för att han ska köpas loss. Jag menar att Milan bör vänta lite med ett sådant beslut. Ännu har han inte levererat över en längre period och prislappen på ca 15 miljoner euro är för dyr för en spelare att chansa på. Dock har Bojan sett bra ut på sistone och fortsätter han på det viset är han naturligtvis en intressant spelare för Milan att köpa loss med tanke på hans unga ålder.

Kevin Constant är en annan spelare som Milan funderar på att köpa loss från Genoa. Återigen tycker jag att man måste vänta och se lite. Om Constant kan axla ytterbacksrollen på ett bra sätt över en längre tid är det en intressant lösning. Hans förmåga att klara av olika roller och ett inte alltför högt pris kan göra honom till en permanent spelare i Milan.

Annons

Sälja
Didac Vila, Djamel Mesbah
, Bakary Traore var alla totalt misslyckade nyförvärv och måste säljas. Det knepiga blir att hitta köpare som är villiga att betala en del. Här kanske Milan bara måste inse att de inte kommer få speciellt mycket betalt och ta det bästa bud de får. De tar upp platser och lön i truppen utan att ge något av värde tillbaka.

Robinho däremot kan nog Milan få en slant för. Brasilianska klubben Santos har tidigare visat intresse och lär säkert vara intresserade i januari igen, innan den brasilianska säsongen startar. Milan måste ta chansen nu, innan hans värde sjunker ännu mer. Robinho har alltför många gånger visat att han aldrig kommer komma tillbaka till någon storform. Dessutom tar han upp onödig speltid från andra spelare som det är vettigare att ge chansen som Pato, Bojan och Pazzini (El Shaarawy är given).

Annons

Mathieu Flamini är en annan spelare som visat att han helt enkelt inte håller måttet. Fransmannen fick chansen mot Palermo och var mer eller minde usel. Ambrosini, Nocerino, De Jong och Montolivo går alla före honom alla dagar i veckan. Flamini förlängde med ett år i somras och kan man lyckas sälja honom i januari innan han går gratis nästa sommar är det bra.

Andra spelare som kan tänkas säljas är Phillipe Mexes och Francesco Acerbi. Mexes kan bli svårsåld med tanke på hans höga lön men kanske kan någon Premier League-klubb nappa. När det gäller Acerbi är en utlåning det mest troliga.

Köpa
Milan har just nu en bred trupp men med alltför många meningslösa spelare. Bredd kan vara bra men bara om spetsen finns. Nu är det dags att rensa ut truppen på mediokra spelare och försöka få in spelare med större kvalitet som man kan bygga lagets framtid kring.

Annons

Milan behöver en målvakt då Abbiati börjar bli för gammal och Amelia inte är tillräckligt bra. Självklart är Italiens största målvaktstalang det primära målet, Mattia Perin. Den unge målvakten har visat i Pescara att han är redo redan nu att gå in som förstekeeper i ett storlag. Problemet är att det finns intresse från bland annat Manchester City som säkerligen kan betala det dubbla till Genoa. Här måste Galliani och Milan spela sin kort väl och använda sig av sin goda relation med president Enrico Preziosi. Att missa Perin vore verkligen inte bra.

Om vi förtutsätter att Milan säljer eller lånar ut endera Mexes eller Acerbi eller båda två och om vi dessutom betänker att Zapata kanske inte köps loss efter säsongen då behöver Milan en mittback. Troligen lär Milan återigen göra ett försök på Yanga Mbiwa i januari och han vore ett vettigt tillskott både för nutid och framtid.

Annons

På ytterbacksplatsen är det bättre att strunta i att värva/låna billiga alternativ som t ex Andrea Dossena och sedan ändå stå på ruta ett. Kanske vore det en vettig ide att t ex försöka köpa loss Domenico Criscito från Zenit.

Offensivt har Milan många alternativ just nu och många spelare som man måste utvärdera bättre. Dessutom kan det vara värt att snart slussa in talanger som Simone Andrea Ganz och Andrea Petagna. Men till nästa sommar vore det bra om man kunde hitta en anfallare av riktigt hög klass. Kanske väntar de bara på att Manchester City helt enkelt ska tröttna på en viss Mario Balotelli? Ett anfall med El Shaarawy och Balotelli skulle verkligen göra Milan till ett av seriens mest spännande lag igen.

Det finns mycket kvar att göra innan Milan når den riktiga toppen igen men kanske har de i vilket fall lämnat den tyngsta perioden bakom sig nu.

Annons
Publicerad 2012-11-07 09:14

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto