Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Regnets, Sandris och misstagens derby (eller bara en purpurfärgad omgång)

Lorenzo Medici

Det var Gabriele Sandris derby och det blev regnets, slumpens och misstagens derby. Lamela borde ha blåsts av för frispark då han knuffade Lulic innan han nickade in ledningsmålet.

Goicochea gjorde misstaget att försöka boxa bort Candrevas kanon, vilket fick ödesdigra konsekvenser och sedan släppte Marquinhos och Balzaretti fram Klose och tysken visade förstås ingen pardon. Vändning Lazio.

Men det var inte slut på misstagen för det. Daniele De Rossis frustration övergick i dumhet när han viftade upp sina händer i Stefano Mauris ansikte.  Låt gå för att det var rött kort men varför var det inte straff för De Rossi när han tydligt blev dragen i tröjan? Det röda kortet hade inte behövt utesluta en straff och vice versa.

Med en man mindre i bagaget höll inte Roma emot länge, bara nån minut in på andra halvlek kom Lazios trea och återigen var det ett misstag som låg bakom målet. Piris nickade rakt i famnen på Mauri som utnyttjade situationen utan problem.

Annons

Innan matchen var över hade domare Rocchi hunnit visa ut Mauri felaktigt (första gula var hårt och på det andra såg bollen ut att ta mer på axeln än armen) och Marchetti hade hjälpt Planic att reducera. Matchens sista sekvens blev signifikativ för derbyt, Osvaldo och Marquinho hade en jättechans att kvittera i sista sekunden men bommade.

Bland alla missar och slumpmässiga men avgörande moment så var Lazio smarta när de utnyttjade regnet bäst. De spelade enklare, använde sig av djupledspelet bättre än Roma, Klose var alltid giftig, försvaret agerade stabilt och Hernanes och Candreva bossade på mittfältet.

För Romas del kommer väl diskussionen som vanligt handla om Zeman och defensiven. Men denna gång handlade det mer om individuella misstag än spelsystemets. Jag är inte så säker på  att det är speciellt smart att byta tränare i detta läge och börja om från ruta ett igen. Frågan är också hur supportrarna ställer sig till De Rossi vs Zeman.

Annons

De Rossi fick spela på en central mittfältsposition men blev huvudperson pga av sin utvisning. Kommer han beskyllas för förlusten eller blir det Zeman som återigen blir syndabock? Ska man nu sparka Zeman och sälja De Rossi? I vilket fall slipper Roma och Zeman casinot kring vart och om De Rossi ska spela de närmsta omgångarna, då han säkerligen får 2-3 matchers avstängning.

För Lazios del så kan man nästan leva lugnt resten av säsongen. Petkovic har bevisat sin skicklighet, laget har ett starkt grundspel och man har vunnit det första derbyt. Förlusten mot Catania verkar redan bara vara ett undantag i säsongens framgångsresa.

***

Fiorentina är vacker realitet. Man visade mot Milan att man är starka även utan Stevan Jovetic, att försvarsspelet är så begåvat, att mittfältet är så spelskickligt att klockorna stannar och att man har fler målskyttar än montenegrinen. Champions League är ingen omöjlighet.

Annons

Det är det däremot för Milan. Segern mot Chievo var bara en illusion, mot Viola var det fina spelet borta igen och självklart hade man inte råd med Patos straffmiss. Tyckte också det var lite märkligt att inte Bojan spelade från start och Phillipe Mexes lön och försvarsspel börjar bli en riktig börda.

***

Napoli vände och vann. De hade lite flyt då Genoa hade chanser att avgöra matchen. Förutom Hamsiks och Cavanis vinnarinstinkt och briljans så var segern framför allt signerad av inhopparna. Lorenzo Insignes blixtrande inhopp var inte helt oväntat medan Giandomenico Mestos avgörande inhopp var väldigt oväntat.  En napoletansk seger som både gav hopp och självförtroende för framtiden.

***

Inters seger mot Juventus blev på ett sätt tillintetgjord i och med förlusten mot Atalanta. Nu är de fyra poäng efter igen. Men det är ju så att segrar över bottenlag och mindre storlag är lika viktiga som segrar mot direkta toppkonkurrenter.

Annons

Inter var inte lika fräscha, målmedvetna och kliniska som tidigare. Atalanta är nästan alltid en svår motståndare för topplagen. De spelar ofta med en frisk fläkt surrandes i ryggen och har ett starkt kollektiv men också spets som t ex  Moralez, Denis, Bonaventura. Igår spelade Atalanta som ett lag med rätt att drömma om Europa.

Jag kan förstå om man tyckte att Atalantas straff var tveksam då Silvestres högerben tog bollen. Men samtidigt hakade hans vänsterben i Moralez bakifrån. Knepig situation. Straff eller inte så var det ingen filmning från Moralez sida.

Just Silvestre var annars en smärre katastrof igår. Ständigt uppsnurrad och ofta på fel plats. Det är nu man ser hur viktig Walter Samuel är. Även Andrea Ranocchias frånvaro hade betydelse.

Tänk om Inter hade haft fler Fredy Guarins igår.

Annons

Jacky Bonaventura är snart landslagsman.

***

Pablo Dyabla
. Jag varnade för honom tidigare. Igår visade han varför. Där har Palermo sin framtid säkrad. President Zamparini kan redan börja räkna alla euro han kommer gå plus på den affären.

***
Torino smyger uppåt i tabellen.

***
Nästa lördag är det fullt med godis. Juventus-Lazio och Napoli-Milan! Och på söndag är det derby igen, Genua-derby och bottenstridsderby. Ångesten är redan i full gång i hamnstaden.

***
Mer om en målrik och händelsefull omgång i morgondagens omgångskrönika.

Publicerad 2012-11-12 10:13

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto