POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Supporterintervju - Juventus

Serien med supporter-intervjuer fortsätter. Den här gången är det dags för Juventus-supportern Mirza Budimlic!

-När och varför började du heja på Juventus?

-Jag började heja på Juventus 1994. Jag var 9 år gammal och kom tillsammans med min familj till Sverige från Bosnien. Min pappa som älskar fotboll var framför allt intresserad av den Italienska ligan eftersom laget Pescara hade haft en spelare vid namn Blaz Sliskovic.

-Han kom från laget Velez Mostar som var vår hemstad. Pappa brukade berätta för mig om fotbollen från forna Jugoslavien och en annan av hans favoritspelare var Vladimir Jugovic och det gick rykten om att han skulle till Juventus.

-Jag minns att jag gillade namnet “Juventus” och jag såg min första match med laget hemma hos en vän till familjen. Jag kommer ihåg det som igår. Matchen jag såg var Napoli-Juventus i början av säsongen 94/95 och Fabrizio “Silverräven” Ravanelli & Alessandro Del Piero nätade och Juve vann med 0-2, jag var fast!

-Det var magiskt på något sätt och jag har knappt missat en match sedan dess. Om jag inte kunde se matcherna i direktsändning så spelade jag in dem. Mina bästa dagar i livet är när Juventus vinner och de sämsta när de förlorar!

-Alltså, jag t ex håller på Hammarby för att jag är svensk, uppvuxen på Södermalm och för att jag har spelat i Hammarby själv. Men du har ju egentligen ingen fysisk förankring till staden eller laget. Måste man ha det? Vad är en riktig supporter för dig?

-Jag tror inte att man måste ha en fysisk förankring till en specifik stad eller en specifik klubb för att hålla på ett lag. Jag tror att man kan fastna för ett lag av olika anledningar. Det kan vara på grund av en spelare eller att man gillar hur laget spelar, osv.

-En riktig supporter för mig är en människa som håller på sitt lag i vått o torrt, att man aldrig lämnar sin klubb hur svårt och jobbig situationen än är. En riktig supporter kanske inte föds med sitt lag men han/hon dör med sitt lag i hjärtat!

-Varför börjar man heja på ett lag egentligen? Vad driver en? Vad är supporterskapets kärna? Samhörighet? Spänning? Adrenalin? Vad tror du?

-Jag tror att många människor börjar hålla på ett lag av den enkla anledningen att deras föräldrar eller andra människor som på något sätt haft en tongivande del i deras uppväxt, har lärt dem att det är just det laget man ska hålla på. På det sättet finns det redan inom en när man är ung!

-Det som är drivande i detta enligt mig är att man på något sätt känner samhörighet med laget, att man känner sig som en del utav laget och som en del av många supportrar. På detta sätt blir det en gemensam sak, en tillhörighet av en grupp där alla drar åt samma håll så att säga. Adrenalinet som man upplever när man tittar på sitt lag är svår att få på andra sätt, enligt mig.

-Hur ser du på ditt lags ägare (Andrea Agnelli) ?

-För mig kändes han som den enda rätta personen att ta över Juventus då det ligger i hans blod (hans pappa, farbror och farfar var ju där alla tre innan honom) och den familjen är tveklöst den största anledningen till alla Juventus framgångar förutom spelarna. När han blev utnämnd som president visste jag att han skulle sköta det på ett proffsigt sätt då det låg i hans blod.

-Vissa beslut kanske jag inte kan hålla med om, som t ex att inte erbjuda Del Piero förlängt kontrakt, men jag vet också att han gör det för klubbens bästa och enligt mig är Andrea Agnelli inte bara Italiens bästa president utan även den mest moderna och det är jätteviktigt då fotbollen bara blir mer modern för varje år.

-Vem är din favoritspelare genom tiderna i Juventus?

-Alessandro Del Piero. Jag tror att till och med Juventushatare vet exakt varför 95% av alla Juventus-fans älskar Del Piero. Hans briljans på plan talade för sig själv, hans målkänsla och hans ursnygga frisparkar är som den finaste tavlan som någonsin målats. Att han är en ikon för alla Juventus-fans är det ingen fråga om, han är helt enkelt Juventus och allt Juventus står för. Du hittar inte en större gentleman på plan.

Det är som du sa så fint sa i sin hyllning: ” En spelare lika självklar i Serie A som luften vi andas” och “att kunna stå tillbaka för ett större ändamål än det egna strålkastarljuset kräver insikt och ödmjukhet”. Han är kapten i Juventus trots att han inte spelar där längre!

-Vilken är din favoritupplaga i Juventus historia?

-Årets upplaga tillsammans med den som vann Serie A förra säsongen. Därför att hela den förra säsongen kändes som en film, som att vi reste oss från askan på något sätt, ny arena, ny president, och nyvunnen respekt. Juventus kändes starkare än någonsin, mer spännande än på många år och vi spelade en annan typ av fotboll. En snabb, modern och underhållande fotboll.

-Vi förlorade inte en enda ligamatch, ja helt enkelt allt med den säsongen kändes bra. Del Piero kom in från bänken och avgjorde när det var som viktigast, alla unga Juventus-talanger visade framfötterna och alla spelare tillsammans med Conte gjorde detta till en oförglömlig upplevelse.

-Jag måste bara nämna att upplagan 2005/2006 med spelare som del Piero, Ibra, Camoranesi, Cannavaro, Thuram, Zambrotta, Buffon , Trezeguet osv också kan nämnas som en favorit!

Stort tack till Mirza som ville ställa upp!

Publicerad 2012-11-30 kl 10:43
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå