Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Zeman fick sista ordet

Juventus går till julvila med en åttapoängsledning. Det är mycket. Men det är egentligen inget överraskande med det. För medan Juventus har den bästa truppen, hyfsade ekonomiska muskler och är långt fram i sitt projekt håller många av de andra lagen på att förändra eller bygga nytt i sina klubbar. Den kombinationen gör Juventus serieledning på åtta poäng logisk.

Striden bakom Juve är en mycket spännande intrig. Fem lag befinner sig inom spannet av fyra poäng. Inter bekräftade sina problem igår mot Genoa. Innan säsongen menade jag att spetsen är bra men att symmetrin och balansen känns underlig och kreativiteten på mittfältet saknas. Det är ungefär vad som också har utspelat sig i verkligheten.

Faktum är att Inter efter en halv säsong fortfarande saknar ett riktigt vasst offensivt spel. Hade inte Handanovic och trebackslinjen varit så ruggigt bra som de varit hade Inter aldrig haft 35 poäng. Det blir intressant att se vad Inter gör i januari.

Ett lag som på något sätt varit Inters motsats är Fiorentina. Deras grundpsel och förmåga att bemästra bollinnehavet har varit deras styrka. I motsats till Inter har de dock inte alltid varit lika cyniska och effektiva. Men Fiorentinas seger igår mot Palermo var den fullständiga bekräftelsen på deras vackra återuppståndelse och att de kommer jaga en Europa-plats ända in i maj. En sak de däremot har gemensamt med Inter är att trebackslinjen varit förnämligt bra.

Lazio kliver ur höstterminen som tvåa i tabellen. Det är inte starkt gjort, det är otroligt starkt gjort. Petkovic har gjort Lazio till en väloljad maskin injicerad med spetskvaliteter. Segern mot Sampdoria igår var ytterligare ett bevis på deras vinnarinstinkt och deras starka sjävtillit.

Napoli tog en viktig seger igår mot Siena. Efter avdrag av poäng, Cannavaros avstängning och dubbla förluster mot Bologna så var nog självförtroendet inte på topp. Men segern igår var nog en moral-höjare för dem. De känns fortfarande som seriens näst bästa lag.

Till sist har vi Roma. Ett Roma som vann över Milan med 4-2 och på samma gång klippte av hänget de rödsvarta hade på toppen. Milan har nu fem poäng upp till sjätteplatsen. Även om Allegri och hans mannar har ryckt upp sig betydligt den senaste tiden är truppen inte bättre än de lag som de har framför sig. Det är den bittra sanningen. De behöver värva i januari.

Roma däremot behöver inte värva speciellt mycket. Deras trupp är antagligen Serie A:s mest lovande (även ungdomsverksamheten) och igår såg även Daniele De Rossi ut att vara tillbaka i gott slag. Roma-ledningen har varit stark. De har stått bakom Zeman och deras projekt. De har haft  tålamod och inte drabbats av panik.

Många supportrar har frustrerat inte förstått Zemans tillvägagångssätt, många objektiva tyckare har skrattat hånfullt åt Zemans försvarsspel. Nu är Roma bara tre poäng ifrån en Champions League-plats.

Sista ordet innan jul gick nog till Zeman trots allt.

***

2012 års sista omgångskrönika kommer på julafton. Därefter kör bloggen på med en del sammanställningar om hösten (bland annat floppar, genombrott och höstens elva) mellan tisdag och lördag. Veckan efter det startar publiceringen av omröstningen av Serie A:s bästa spelare.

Till dess GOD JUL allihop!

Publicerad 2012-12-23 kl 10:48
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons