Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Boatengs sak är allas sak

I förra veckan bröts träningsmatchen mellan Pro Patria och Milan. Kevin Prince Boateng fick nog av apljuden på läktaren och klev av planen. Att reagera instinktivt i det läget var inte övervägt utan spontant och kanske var det detta som krävdes för att sända ut en signal.

För eko gav det. Rubrikerna skallade runtom tidningar och sajter världen över. Problemet var väl att lilla staden Busto Arzisio målades upp som en rasisthåla när det i själva verket var ett scenario som kunde varit taget från nästan vilken match som helst i Italien (det hände t ex bara några dagar eferåt i matchen mellan Lazio och Cagliari)

Här har problemet två sidor. Dels så är jag trött på att så fort det sker rasistiska tillmälen på läktarna så kommer hela raddan om att det bara är ett fåtal antal personer som är skyldiga och att 98% procent av supportrarna inte har gjort något.

Man svär sig fri, får lite böter och kör på som vanligt. Men dels så är det ju också sant. Det är ett fåtal personer som ofta förstör. Men varför kan inte de andra 98%  agera hårdare? Överrösta dem? Köra bort dem? Säga ifrån? Så frågan om hur många som är delakiga är kanske inte så enkel.

Problemen är naturligtvis inte av isolerad fotbollsart, problemen finns i samhället. På baren, på arbetsplatsen och ja även på läktaren. Fotbollen måste försöka hjälpa samhället och göra mer för att visa att det är fel.

Jag kan tänka mig att de som ropade apljud åt Boateng egentligen inte har några nämnvärda rasistiska ideologier utan agerade bara som man gör på andra större arenor. ” Man gör som man ser och lär”. Och däri ligger problemet. Det har blivit så pass vanligt förekommande att det inte är konstigt att göra det på en träningsmatch i januari. När rasismen tenderar att bli en normalitet är det livsfarligt.

Ne,j jag skulle aldrig kunna säga att Italien är ett rasistiskt land eftersom merparten inte är  det. Men precis som i många delar av Europa så blåser det rasistiska vindar som det så ofta kan göra i hårda tider. Det är inget att blunda för. Det är något att jobba emot.

Jag är inte så säker på att det är rätt att bryta en pågående match. Det är en stor apparat. En match med säg 80 000 åskådare som plötsligt inte får fortsätta se matchen kan lätt leda till tumult. Men att döma en klubb till spel inför tomma läktare i ett par matcher kan inte vara så svårt. Det här med böter fungerar uppenbarligen inte speciellt bra. Det har setts mellan fingrarna för länge nu och det är dags att börja agera hårdare och tydligare. Förhoppningsvis var det den tanken som Boateng väckte liv i för några dagar sedan.

Fifa och Sepp Blatter var inte helt nödfa med Boatengs agerande och ifrågsatte hans val att kliva av planen. Det är möjligt att de har rätt i sak men eftersom de som ledande fotbollsorgan misslyckats med att vara tydliga med vad som gäller i frågan och inte hittat ett bra sätt att förhindra det på blir deras röst inte helt trovärdig.

Fifa är väldigt noga med att vilja hålla vacker yta och inte ha någon rasism på arenorna men har inte kommit på något annat än böter som metod för att förhindra det. Man vill nog helst att alla klubbar ska skaffa en shejk bygga bort problemen med en ny modern arena där alla sitter ner och applåderar.

Det är synd för jag tror att fotbollen har en unik position att kunna påverka rasismen på ett positivt sätt. Förhoppningsvis var Boatengs agerande ett litet steg i den riktningen.

I vilket fall blev det större diskussion kring frågan än vad Fifa någonsin lyckats åstadkomma.

Det är kanske tyvärr dags att damma av den här:

http://www.fotbollskanalen.se/video/?videoid=2169713

Publicerad 2013-01-09 kl 10:59
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons