Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Myten om det ogynnsamma i att sparka tränare

Ikväll möts Palermo och Genoa. Två lag i botten av tabellen. Zamparini vs Preziosi. Två presidenter som sparkar tränare oftare än de flesta andra. De är kontinuitetens antiteser.

ANNONS

I Sverige kan deras sätt att driva ett fotbollslag ofta ses som oseriöst och jag hör ofta orden galenskap och att de är ett skämt. Men är vi säkra på att det är bättre att ha en och samma tränare i tio år än 20 olika?

Tja, om man har en tränare som Alex Ferguson, och man har oerhörda resurser så är det nog så, men inte ens det är säkert. Men om vi t ex jämför Palermo och Everton då? Två klubbar i ungefär samma storleksordning. Två klubbar som måste sälja sina bästa spelare och som har ganska lika ambitionsnivåer.

David Moyes blev tränare för Everton 2002, samma år som Maurizio Zamparini blev president för Palermo. Tio år senare är Moyes fortfarande tränare för Everton medan Zamparini har hunnit avverka över 20 olika tränare.

Detta är Evertons rad under tio år: 17-4-11-6-5-5-8-7-7
Detta är Palermos rad under åtta år: (5-1)- 6-8-6-11-8-5-8-16.

ANNONS

Förutom de två första åren( inom parentes)när Palermo spelade i Serie B så har klubbarna haft ungefär samma typ av historia. Båda har haft varsin gång då de snuddat vid nedflyttning och de har haft mer eller mindre samma framgångar:

Everton: 3 gånger Europa League, 1 gång kval till C.L och en FA Cup -final
Palermo: 4 gånger Europa League ( varav en gång bara två poäng ifrån C.L) och en final i Italienska cupen.

Siffrorna är väldigt likartade och framgångarna nästan identiska. Jag menar inte att det ena är bättre än det andra eller att Moyes inte är en kapabel tränare (tvärtom tycker jag att han är en av de bättre i P.L) utan det jag försöker peka på är att det som vi tror är det givna svaret kanske inte är det.

Det är på något sätt inbyggt i vår mentalitet (i alla fall upplever jag den så i Sverige) att kontinuitet och att ha en tränare länge är det “rätta” sättet. Jag har nog också alltid tyckt och trott så, men när jag började tänka efter så kanske det inte är så lätt. De klubbar jag tar upp är varandras motsatser vad gäller att behåla tränare, men har ändå nått nästan identiska framgångar. Kanske är Zamparinis höga frekvens av sparkade tränare en kontinuitet i sig?

ANNONS

Ibland kan det vara bra att sätta på prov det vi tror är en sanning. Testa den och se om den håller.

Ikväll gör Palermo och Genoa upp om livsviktiga poäng i bottenstriden. Det är troligt att deras ivriga sparkande av tränare nu håller på att ta ut sin rätt.

Men det är inte säkert.

Publicerad 2013-02-23 kl 10:17

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto