Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nu är det väl revolution på gång?

Lorenzo Medici

Igår kom det något revolutionära beslutet från Serie B:s ligaförbund: Ligan inför lönetak, max 300 000 euro per spelare (årsinkomst). Serie B goes America

För mig som följer NBA (den amerikanska basketligan) är “Salary Cap”, dvs lönetak inget nytt. Det intressanta är att fotbollen aldrig velat använda sig av det systemet. Tills nu. Meningen och fördelen med lönetaket är att “skydda” klubbarna och skapa ekonomisk stabilitet.

I NBA har lönetaket hjälpt till att göra ligan jämnare och att klubbarna har större chans att konkurrrera på samma villkor. Men det betyder inte att det är helt linjärt, att alla har exakt samma förutsättningar. Metropoler som Los Angeles och New York har fortfarande de mest attraktiva klubbarna för spelarna där staden och lagens historik har stor betydelse.

Annons

Miami är populärare än t ex Milwaukee eller Minnesota på grund av klimat och låga skatter. Men det går även med hjälp av slughet och skärpa på transfermarknaden och den så kallade draften (ett system där man turas om att välja spelare) att som mindre “marknad” konkurrera om titeln som t ex San Antonio och Oklahoma gjort de senaste åren.

Skulle detta införas i t ex Serie A skulle alltså  klubbar som Juventus, Milan, Inter, Roma osv fortfarande ha större attraktionskraft och locka till sig de större stjärnorna. Men det skulle göra ligan jämnare och mer likvärdig och det skulle tvinga fram större noggrannhet på transfermarknaden och det skulle öka betydelsen av att plocka fram egna produkter. Det skulle vara lite som att skapa sin egen mindre variant av Financial Fair Play.

Den italienska fotbollen har drabbats av enormt många konkurser, relativt klassiska klubbar som Salernitana, Cosenza, Messina, Perugia, Piacenza och många fler har fått börja om i seriesystemet efter ekonomisk kollaps. Det är nu detta Serie B-förbundet så klokt försöker undvika i och med ett lönetak.

Annons

Rent spelmässigt håller Serie B väldigt hög klass men publiksnitten hos de flesta klubbarna håller knappt Allsvenskan-klass, och deras attraktionsvärde är lågt. Lönetaket är ett startskott för att skapa stabilitet för att därefter göra klubbarna mer attraktiva och starkare.

Jag tror att det är en helt rätt linje att gå på. Att införa lönetak är något som fler ligor bör snegla på.

Kanske är detta bara början.

Publicerad 2013-03-27 11:28

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto