POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Allsvenskan i mitt hjärta del 2 (Tipset)

Mitt Allsvenska tips för säsongen 2012/13

1. ELFSBORG
Har den bästa truppen och har alla förutsättningar att repetera sitt guld. Champions League-kval som stör? Nja, de kommer med en bred trupp och står till skillnad från många av sina konkurrenter väl rustade inför att eventuellt brandskattas på spelare. Bangoura, Nilsson, Ishizaki, Hult, Claesson, Elm, Hauger, A. Svensson….guldet är ert för att förloras, Elfsborg.

2. AIK
Förutom Elfsborg är det inget lag i Allsvenskan som har en trupp med så mycket potential. Visst, försäsongen har varit usel och det finns rättmätiga frågetecken för t ex målskyttet och Daniel Majostrovics svaga försvarsspel. Men med spelare som Bahoui (kommer bli mycket sevärd), Quaison, Attakora, Moro, Goitom och Milosevic finns det massor av briljans att skörda. AIK är ingen garanti och de har ett stort spann mellan guld och fiasko, men jag tror ändå att de är Elsfborgs främsta utmanare till titeln.

3. HELSINGBORG
Jag har svår att se något lag med en starkare startelva än Helsingborg. Spetsen med Alejandro Bedoya, David Accam, Peter Larsson, May Mahlangu och Adrian Gashi är riktigt vass. Tillsammans med garantier som Christoffer Andersson och Mathias Lindström och talanger som Jere Uronen, Robin Simovic och Emil Krafth har man navet till ett ruggigt bra lag.

Men bredden spelar roll. Vad händer om man får skador på några viktiga spelare? Vad händer om Bedoya, Mahlangi och Accam försvinner i sommar? Är inte anfallsbredden lite väl tunn? Men trots vissa oklarheter tror jag att Roar Hansens fotboll kommer bli en succé och om Helsingborg inte brandskattas alltför mycket i sommar tror jag topp tre är fullt möjligt.

4. MALMÖ FF
Det finns många spelare att gilla i Malmö. Pontus Janssons grinta, Tokelo Ranties kvickhet, Simon Therns skicklighet och Jiloan Hamads snabbhet. Lägg till en Ivo Pekalski som återkommer från skada och en Magnus Eriksson som vill återupprepa sin målform från i fjol så hör ni att det mesta finns för att vara med i guldstriden.

Men Hamad och Jansson (även Pekalski om han har en stark vår) är dock mer eller mindre garanterat förlorade efter sommaren och går deras allsvenska pondus och skicklighet att ersätta? Och saknas det inte en äldre spelartyp likt Daniel Andersson att hålla i handen om det skulle gå lite tungt? Är Rickard Norling verkligen rätt man i Malmö? Frågetecken som kan bli avgörande för hur Malmös säsong kommer te sig.

5. IFK GÖTEBORG
Det känns lite som att det är en “do or die” – säsong för IFK. Det har varit mycket förhoppningar och snack men rätt lite resultat och verkstad. Hur länge pallar supportrarna att vänta på att laget verkligen är med och strider om guldet? Kanske får de vänta lite till men även om de ännu inte redo för guld så kan denna säsong bli väldigt mycket bättre än fjolårets. Göteborg har nämligen pusselbitar för att lyckas.

Försvaret ser bra ut med bland annat Mattias Bjärsmyr, nyanlände Adam Johansson och nye duktige talangen Ludwig Augustinsson (tyvärr skadad!). På mitten hoppas man att Pontus Farnerud ska få vara skadefri och styra och längst fram har man en revanschsugen Tobias Hysen. Dessutom har man fina talanger i bland annat Joel Allanson och Daniel Moberg-Karlsson och Nordin Gerzic och Daniel Sobralense vill bevisa att den förra säsongen var ett undantag. Räkna även med att Sebastian Eriksson anländer från Cagliari till sommaren. Göteborg kan överraska.

6. HÄCKEN
Kanske är det bara för att vara motvals som jag tippar Häcken så långt ner. Tränare Peter Gerhardsson har byggt upp ett passningsskickligt lag som förra säsongen var med och stred om guldet. Med smarta svenska värvningar som bland annat Oscar Lewicki och Martin Ericsson blandat med succéartade afrikanska värvningar som t ex Waris Majeed och Dominic Chatto har Häcken skördat framgångar. Den här gången hoppas man att rånet från Mjällby, Moestafa El kabir ska ersätta Majeed och att någon av Nasiru, Bouraima eller Diarrasouba ska slå igenom.

Men kanske kommer det bli svårare för Hisings-laget nu när de inte kan slå ur underläge och förväntningarna är högre än vanligt. Kanske blir förlusten av Tom Söderberg allvarligare än man tror och kanske blir Majeeds målskytte trots allt inte helt lätt att ersätta. Det finns mycket som tyder på att Häcken kommer få mitt tips att se löjligt ut men varje säsong är det ju något lag som inte lever upp til förväntningarna. Kanske är det Häcken.

7. DJURGÅRDEN
Årets upplaga av Djurgården är rätt svårbedömd men jag tror det finns tillräckligt med talang i laget för att de ska kunna vara på den övre halvan med potential att nå en topp-fem placering. Erton Fejzulllahu är en lyx i Allsvenskan och är mitt förslag till skyttekungstiteln.
Bredvid/framför honom finns Amadou Jawo som jag tror kommer göra en hel del mål i sin nya omgivning.

Hemvändande Andreas Johansson är säkert fortfarande tillräckligt bra för att lysa upp Allsvenskan och tillsammans med spännande Simon Tibbling  bildar de ett intressant mittfältspar. Om nye brassen Pablo är en hit och Emil Bergström kan ersätta Toivo ser det ännu bättre ut. Men laget känns inte helt perfekt balanserat, har vissa frågetecken försvarsmässigt och riskerar att vara för ojämna för en topplacering. Och vad händer efter sommaren när supportrarna ska acklimatisera sig till en ny ovan arena, spelarna till konstgräs och Fejzullahu blivit proffs?

8. IFK NORRKÖPING
Är precis som Djurgården inte helt lätt att placera. Norrköping har skapat en bra grund att stå på med säkre målskytten Gunnar Thorvaldsson, talangen Christoffer Nyman, stabile Andreas Johansson, norske Morten Skjönsberg och duktige yttern Martin Smedberg-Dalence. Om Nyman kan ta ytterligare ett steg och Rawez Lawan gör succé finns det potential att komma ännu högre upp. Men det känns som att det saknas en riktigt toppspelare i laget för att de ska kunna hota de bästa lagen. Kanske kan Dusan Djuric bli den spelaren i sommar?

9. KALMAR FF
Det finns en hel del spelare i Kalmar som är redo att få ett genombrott i Allsvenskan som Romario, Sebastian Andersson, Ismael och Melker Hallberg. Jag tror även att  Jonathan McDonald, Nenad Djordevic och Papa Diouf har mer att ge än vad de hittills visat. Sedan är ju stabile Paulus Arajuuri kvar i backlinjen och Kalmar-legenden Henrik Rydström springer fortfarande på mitten. Men skadorna på Tobias Eriksson och Erik Israelsson är hårda och de elaka vindarna som blåser kring tränare Bergstrand och hans sista kontraktsår är inget gott tecken. Har dock ett tillräckligt bra lag för att inte dras in i bottenstriden.

10. HALMSTAD
Tillbaka i den högsta serien. För att stanna tror jag. Halmstad har inget gnistrande lag men känns tillräckligt starka för att slippa undan en kvalplats. Islänningarna Baldvinson och Steindorsson lär hålla fint även i Allsvenskan och Stefan Selakovic kommer säkert bidra med nyttig rutin och en del mål. Halmstad har få toppspelare men en hyfsat fin blanding av duktiga talanger (Silverholt, Thydell) och stabila spelare (Magyar, Rojas, Fagercrantz) för att göra en bra säsong.

11. ÅTVITABERG
Värvningen av Daniel Sjölund skvallrar om att man vill förbättra förra årets fina åttonde-placering. Även om jag tycker Sjölund är en listig värvning och att Viktor Prodell är en av Allsvenskans målfarligaste anfallare så tror jag det kan bli svårt att upprepa fjolårets succé. Dock ser truppen tillräckligt bra ut för att hänga kvar utan större problem.

12. GEFLE
Varje år tippar jag att Gefle ska åka ur. Jag har slutat att göra det. Deras enkla och effektiva spelsätt tillsammans med smarta värvningar har gjort att de mot alla odds hängt kvar år efter år. Anfallsparet Jakob Orlov/Mikael Dahlberg är tufft att möta för de flesta försvar, Jonas Lantto är fortfarande gitfig och Alexander Faltsetas har blivit en oumbärlig mittfältskugge. Inget spektakulärt på Gävle-fronten. Vilket är ett bra tecken antar jag.

13. ÖSTER
Många tror att Öster kan överraska i år och med en ny arena i ryggen och en överlägsen serieseger i bagaget finns det säkert fog för det. Jag tror dock att det kan bli tuffare än vad många tror.  Jag tycker inte att nyförvärven imponerar och jag har svårt att se spetsen i laget. Kanske är jag för Bajen-färgad då jag har sett Vlado Zlojutro, Pablo Pinones-Arce och Fredy Söderbergs sämre sidor och har svårt att se att de skulle kunna förgylla Östers startelva. Kanske underskattar jag stabiliteten hos mittfältarna Josef Elvby och Johan Persson, Dennis Velics spelintelligens och Kenny Paveys starka vilja. Men jag tror inte det. Risk för kval.

14. BROMMAPOJKARNA
Brommapojkarna är ordentligt nederlagstippade och det är inte konstig att se varför. Man har tappat sin bäste målskytt i Pinones -Arce, talangen Augustinsson och blivande stjärnan Nabil Bahoui. Troligen deras tre bästa spelare ifjol. Nyförvärven Bärkroth, Haddad och Özcan kan ersätta en del av deras produktion men troligen inte till hundra procent. Därför krävs det att en och annan talang får sitt genombrott (t ex Martinsson-Ngouali), och att de flesta andra överpresterar. Det kommer bli tufft men kanske kan BPs bollskickliga spelidé räcka till kval.

15. MJÄLLBY
Bara det faktum att Mjällby har ett allvenskt lag ännu en säsong är imponerande i sig. Men inget lag kan klara av att förlora sina bästa spelare i all evighet. Att tappa Erton Fejzullahu, Patrik Rosengren och Moestafa El Kabir på ett år är ingen promenad i parken. Dessutom missar en av deras viktigaste spelare, Pär Ericsson, större delen av våren. Nu får Marcus Ekenberg och nye Jasmin Susic och habile Daniel Nilsson dra ett tungt lass. Troligen ett för tungt lass.

16. SYRIANSKA
Gjorde det mycket bra förra säsongen då man hängde kvar. Kan man göra det igen? Tveksamt. Jag har svårt att se detta Syrianska utan några riktiga anfallare, förutom Felic, att göra tillräckligt med mål. Jag har svårt att se att försvaret håller måttet och jag har svårt att se att Lolo Chanko och Sherbel Touma ska kunna dra tillbaka tiden och göra kanonsäsonger. Samtidigt som jag är lite besviken på att arenan inte är mer befolkad och att satsningen inte är större tycker jag att det skulle vara trist om de åker ur. Lyckas de klara sig kvar är det otroligt starkt gjort.

***
Och nästa år får äntligen den högsta serien njuta av att Sööööder brööder glöööder ekar över våra Allsvenska arenor igen.

***
Ni behöver inte vara oroliga. Imorgon är bloggen tillbaka som vanligt med italiensk fotboll igen.

Publicerad 2013-03-29 kl 09:58
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå