Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

På djupet med Zlatan och Juve

Lorenzo Medici

För varje dag som går verkar Zlatan Ibrahimovic vara närmare en övergång till Juventus. Mer och mer som tyder på att Ibra vill lämna och mer och mer som tyder på att det just är Italien och Juve som blir den nya adressen. Även om Leonardo för tillfället säger att Zlatan stannar i PSG tror jag att han mycket väl kan återvända till Italien i sommar.

Varför?

Om Zlatan lämnar PSG i sommar kommer vi ju inte veta de exakta anledningarna förrän han har lämnat men det går ändå att spekulera utan att bli för osannolik i sina teorier.

Helt klart verkar det som att Zlatan och hans familj trivdes bättre i Italien än i Frankrike och Paris. Det kan vara allt från att man blivit hemmastadd där, till att atmosfären och människorna passar en bättre.

Men kanske spelar även det sportsliga roll. Paris har aldrig varit en fotbollsstad och kommer troligen aldrig bli en. Möjligen kan Zlatan även insett under detta år att det finns brister i satsningen med PSG. Hur långsiktig är den egentligen? Vad händer när PSG har vunnit ligan två år i rad men inte gått till final i C.L?

Annons

Eller än värre, vad händer när PSG vinner C.L och ligan? Är det liksom slut då? Har deras ägare marknadsfört sig och investerat klart då?

I Italien, England och delvis i Spanien finns det alltid ligamatcher att stångas emot och som får adrenalinet att börja rinna. Så är det ännu inte riktigt i Frankrike och det är långt dit.  Ligan som helhet är inte tillräckligt prestigefull.

Kanske har Zlatan märkt dessa bitar. Kanske inte. Kanske handlar det mer om den kritik han fått under året, att han lackat ur och bestämt sig för att dra vidare. Eller bara att han längtar tillbaka.

Lönen?

Snacket och tankarna om att Zlatan drar vidare för att höja lönen tror jag inte stämmer. Visst, pengar spelar roll för Zlatan och han går nog helst inte ner i lön men jag tror att andra saker spelar minst lika stor roll vilket jag kommer in på nedan.

Annons

Men om Zlatan helst inte går ner i lön varför skulle han då göra det i Juventus? Därför att han inte kommer att göra det. Åtminstone minimalt. Juventus sägs kunna ha råd med ca 6 miljoner euro i årslön. Nästan en halvering. Det finns pengar som syns och det finns pengar som inte syns.

Det kan vara allt från bonusar, pengar under bordet, reklamavtal till gratis bostad. Det kan vara alla de sakerna tillsammans. Saker går att ordna. Handlar det om en världsspelare fixar man allt. Jag tror inte att detta är något unikt för Juventus och inte ens för Italien.

Så att spekulera i sänkt lön är nog en sanning med modifikation.

Skulle Zlatan lyckas i Juventus?

Det finns tänkbara nackdelar med att värva Zlatan Ibrahimovic. Oavsett vad hans lön skulle hamna på lär det innebära en rejäl ekonomisk satsning på en anfallare som faktiskt är 31 år. Dessutom stänger han dörren helt till nyförvärvet Fernando Llorente vilket gör den värvningen klart mer meningslös än om Zlatan inte anländer. Kanske ser man bara Llorente som en handelsvara. Plocka in gratis, sälja dyrt.

Annons

Zlatan kommer inte tas emot med öppna armar hos alla Juventus-supportrar. En del har inte glömt att han “svek” dem när de åkte ner och ser honom endast som en legodsoldat. Om Ibra går till Juventus kommer det nog krävas omedelbar succé för att tysta hans kritiker.

Sedan finns det alltid risker med Zlatan, att omklädningsrummet blir infekterat, att han tar för stor plats. I Juventus och för Antonio Conte är det laget som går först. Dessutom finns det frågetecken hur Zlatan ska anpassa sig till Contes spelsystem. Juve-tränaren vill gärna ha anfallare som deltar i presspelet och i defensiven (tänk Cavani). Eller kommer Conte ändra spelsystemet lite grann efter Zlatan?

Men Conte vill ha förstärkningar och vill ha vinnare i sitt lag. Jag tvekar inte en sekund på att Conte stimuleras av tanken att träna Zlatan och att Zlatan stimuleras av tanken att bli tränad av Conte. Jag tror att Ibrahimovic ser att detta Juventus är kapabelt till att på allvar vara med och slåss om Champions League-titeln.

Annons

Ska man hem till Italien är Juventus det bästa alternativet. På många sätt sluter han då en cirkel i sin karriär. Det  var ju i Juventus det en gång började i Italien.

Dessutom finns det säkert fortfarande en enorm hunger i Ibrahimovic att vinna den där Champions, en hunger som Juventus skulle må bra av att få in. Trots alla nackdelar är ju Zlatan en vinnare och en av världens bästa striker.

Och det kanske är just vetskapen om detta som gör att Juventus i detta nu förbereder det Ibrahimoviciska kontraktet.

Publicerad 2013-04-25 09:11

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto