Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Juventus mästare igen!

Så blev det som i teorin varit klart ett tag nu också klart i praktiken. Juventus tog sin andra raka (märk väl hur smidigt jag här undviker debatten om 29 eller 31 scudetton?) titel när man besegrade Palermo. Det var inte direkt någon klang- och jubel föreställning men det var det nog ingen som räknade med heller.

Juventus är värdiga mästare. Man lyckades bärga titeln med tre omgångar kvar att spela samtidigt som man tog sig till kvartsfinal i Champions League. Det är ett bra facit. Juventus är Italiens bästa lag för andra året i rad. Varför?

Försvar av granit….
Juventus har med tre omgångar kvar släppt in överlägset minst mål i Serie A. Närmsta konkurrent Napoli, har släppt in 13 fler och t ex Milan har släppt in nästan dubbelt så många mål.

Andrea Barzagli lyckades upprepa sitt osannolikt stabila jag, Giorgio Chiellini var kraft och styrka när han var skadefri, Leonardo Bonucci minskade felmarginalerna och spelade tryggare än tidigare och Gigi Buffon gav lugn och säkerhet.

…..mittfält av guld
Juventus har också en av världens bästa mittfälts-uppsättningar vilket naturligtvis var en stark anledning till en ny scudetto. Andrea Pirlo var inte lika bra som förra säsongen men ändå väldigt viktig med sin geniala taktpinne, Claudio Marchisio var många gånger en tvåvägspelares dröm och Arturo Vidal blev vårens största scudettomakare med sin unika mix av slit, målskytte,  dynamik och teknik.

Men den gyllene trion fick denna säsong även en ny medlem, Paul Pogba. Den 20-åriga fransmannen visade inte bara upp sin talang, han blev en viktig pjäs i Juves framgångar. Pogba otroligt mogna spel gav mittfältet fysik, skottskicklighet och kvalitet. Han visade att Juves framtid är i fantastiskt goda händer men bidrog samtidigt redan nu med mer än vad någon kunde ana. Vi ska heller inte glömma bort Kwadmo Asamoahs enormt fina höst.

Konkurrensen
Även om Juventus var det klart starkaste laget så måste det sägas att konkurrensen inte var den hårdaste. Napoli går mot en fin säsong men lyckades aldrig på allvar hota Juve. Milan startade säsongen uselt och kom igång försent, Fiorentinas vackra projekt är bara i startfasen och Inter och Roma befinner sig i identitetskriser. Juventus fick aldrig något att riktigt bita i om sanningen ska fram.

Antonio Conte
Visst, han var avstängd under större delen av hösten men det var han som skötte alla träningar och alla förberedelser. Conte är Serie A:s bästa tränare och utan honom hade Juventus aldrig varit där de är idag.

Nu har Juves konkurrenter snart en sommar på sig att försöka bygga upp lag som kan hota Juventus på allvar. Och kanske, kanske måste de då överlista en gammal dam med en nygammal svensk i laget.

***
Edinson Cavanis målfacit de tre senaste säsongerna: 26-23-26. Serie A-härskare. Han är ta mig tusan värd den där utköps-klausulen.

***
Ibland är fotbollen ologisk. Fiorentina gjorde en rätt bra match mot Roma i lördags men förlorade oförtjänt medan Milan spelade dåligt mot Torino men vann knappt förtjänt. Nu har de rödsvarta dock kopplat greppet om tredjeplatsen.

***
Gonzalo Bergessio gjorde tre starka mål för Catania, och visade att han är en smått underskattad anfallare, Antonio Di Natale gjorde två viktiga mål för Udinese i Europa-jakten och visade att han är en evig målskytt och Marco Boriello gjorde två viktiga mål för Genoa vilket lättade på nedflyttningsångesten. Men ingen kunde rå på Miroslav Kloses målfest. Fem mål (!) mot Bologna. Som att han fått hybris och gett sig tusan på att jaga ikapp Cavani i skytteligan.

***
Vill bara påminna om en detalj i bottenstriden. Kanske kan 18:e platsen bli viktig. Jo, den innebär nedflyttning men om Cagliari inte kan visa upp en godkänd arena till nästa säsong kommer de inte få  skriva in sig i Serie A. Något som fotbollsförbundet var tydliga med. Detta skulle då i så fall innebära att lag 18 i tabellen klarar sig kvar. Ett halmstrå värt att ta, inte minst med tanke på strulet som varit den här säsongen.

***
Glöm inte att det är vecko-omgång med start redan imorgon (Roma-Chievo) och som vanligt även omgångskrönika.

Publicerad 2013-05-06 kl 11:11
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons