Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Ljajicgate

Han kallades för en jävla zigenare. Hos många av Fiorentinas supporters var han inte värd något, en lat diva som förtjänade de smällar som tränaren Delio Rossi delade ut. Hans dagar i Viola var räknade. Men Vincenzo Montella kom och ändrade på ödet.

Han såg den självklara talangen hos Adem Ljajic och gav honom chansen. Idag skriker samma supportrar, skriv på! skriv på! till den serbiske teknikern. De som en gång ville ha bort honom från klubben vill nu att han ska förlänga sitt kontrakt.

Ett kontrakt som skapat ont blod.

Mario Balotelli faller i straffområdet och domare Mauro Bergonzi blåser straff. En straff som ekade bjudning lång väg. Milan kvitterar och gör även sedermera 1-2 och tar därmed tredjeplatsen som betyder C.L-kval på bekostnad av Fiorentina. Jag känner hur den italienska fotbollshistorien upprepar sig själv. Hur dess förljugna rundgång piper ilsket i de purpurfärgade fansens öron. Det är knappast någon överdrift att påstå att Milan har bestulit Fiorentina på tredjeplatsen sett till domsluten över en hel säsong.

En säsong som skapat skarpa knivar mellan två klubbar.

Med denna bakgrund är det kanske inte så konstigt att en spelare som David Pizarro bara vill lämna landet och spela någon annanstans. Med denna bakgrund är det kanske inte så konstigt att Fiorentina därför inte vill sälja sin stjärna Adem Ljajic till Milan. Men kanske är det heller inte helt oförståeligt att Ljajic skulle tänkas vilja lämna Viola för att han hellre vill spela för Milan.

Ljajics kontrakt går ut nästa sommar och han har ännu alltså inte förlängt kontraktet med Fiorentina. Milan ska ha lagt ett bud på serben på 8 miljoner euro, något som Fiorentina tackat nej till.

Fiorentina har beskyllt Milan för att ha agerat utanför ramarna och Ljajic har en agent som förhandlar med Fiorentina (Fali Ramadani) och en som förhandlar med Milan (Mladen Furtula) och en pappa (Samir) som är med och bestämmer. Låter allt som en riktig soppa? Det är det också.

Så varför skulle Ljajic vilja lämna Fiorentina? Det kan låta märkligt att han skulle vilja lämna den klubb som nu seglar i ordentlig medvind och som gett honom ett smärre genombrott. Men kanske är det inte så märkligt.

Vi ska inte glömma bort att en klubb som Milan fortfarande klingar större och vackrare ute i världen än Fiorentina. Det är en större klubb, med bredare prisskåp och med större aspirationer. Hur mycket vackrare fotboll Fiorentina än spelar än Milan skulle det inte vara helt konstigt om en spelare som Ljajic drömmer om San Siro som hemmplan (Milan var dessutom hans favoritklubb under hans uppväxt) och att få spela i C.L (bestulen eller ej).

Jag säger inte att det är rätt eller fel att Ljajic kanske suktar efter Milan. Jag säger bara att det inte är helt ologiskt.

Vi ska heller inte glömma bort att Ljajic kanske känner att han inte är helt ordinarie under Montella. Fiorentinas tränare har stort förtroende för Ljajic och ser hans talang men bredvid den givne Mario Gomez är eller kommer Giuseppe Rossi förr eller senare vara förstavalet. Rossi har inte värvats som en supersub. En lösning vore givetvis att spela med alla tre men det är något som Montella hittills inte visat sig vara helt öppen för.

Medan Ljajic inte har en helt given plats i Viola skulle han kunna bli en dröm i en trequartista-roll bakom Balotelli och El Shaarawy. I Milan skulle han komma att fylla ett tomrum som väntar på honom medan i Fiorentina kan anfallsplatsen vara hans för att förloras.

Fiorentina är förståeligt bittra på Milan (tredjeplatsen och Montolivo-historien) men deras kritik mot Milan att deras bud på Ljajic är sent inkommet och olämpligt, känns osakligt och verklighetsfrämmande. Hur kan ett bud vara sent om det är inom transferfönstrets ramar?

Olämpligt är det säkerligen…för Fiorentinas del eftersom det kommer vid en tidpunkt då de försöker att förlänga med sin spelare. Men att de inte lyckats förlänga kontraktet med Ljajic måste ändå vara deras problem och misslyckande, inte Milans. I vilken fobollsvärld väntar man tills klubbarna har förhandlat klart med spelaren innan man försöker värva honom?

Jag tror att Fiorentinas ilska egentligen går tillbaka till Montolivo-affären. När man tappade sin mittfältare gratis till Milan. De blev blåsta helt enkelt. Galliani menade på att man inte ska ha fört diskussioner med Montolivo om att vänta tills hans kontrakt gick ut med Fiorentina så att Milan kunde värva honom gratis (Montolivo kunde på det sättet också få högre lön).

Något som med allra största sannolikhet inte är sant utan tvärtom var exakt vad som hände (jag skrev just detta när det begav sig). Detta tjuv- och rackarspel är något som Galliani bemästrat sedan länge men jag var även lite förvånad att Fiorentina var så naiva då den typ av lömskt spel säkerligen inte är helt ovanligt i dagens fotbollsvärld.

Däremot har Fiorentina ingen som helst skyldighet att sälja Ljajic till Milan om det är det han önskar. Det är till och med rätt logiskt att inte sälja en av sina bästa spelare till en direkt konkurrent. Precis som man gjorde med Jovetic och Juventus. Så alternativet efter ett icke-förlängt kontrakt kommer vara att säja Ljajic utomlands.

I den kontraktsförlängning som Fiorentina kommer erbjuda Ljajic ryktas det att en utköpsklausul kommer inkluderas, en klausul som är på 12 miljoner euro (den siffran kan Fiorentina få ångra djupt om Ljajic fortsätter i samma utveckling) och som endast gäller för utländska lag. Alltså goodbye Milan i så fall.

Förresten har Milan inte ens kommit med ett seriöst bud. 8 miljoner euro för Ljajic när t ex Higuain köps för 40 miljoner euro känns inte seriöst. Jag kan inte riktigt förstå varför de inte försöker sälja Niang eller Boateng för att erbjuda ett “riktigt” bud på minst 12 miljoner euro. Kanske för att de anar att Viola inte vill sälja till dem ändå.

Men kommer inte Ljajic att förlänga med Fiorentina till slut? Jag är inte så säker på det. Det är oklart vad Ljajics egna vilja är mellan pappa Samir och agenterna Ramadani och Furtula. Men hade han velat stanna till varje pris hade han nog redan förlängt.

Mitt bland svett och soliga gräsplaner försöker Milan och Fiorentina ladda för en säsong där man ska försöka hota Juventus om scudetton. Något som kan bli riktigt tufft.

Kanske behövs det just en Adem Ljajic för att lyckas med det.

Publicerad 2013-08-08 kl 09:02
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons