Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Brev från Curva Nord

Lazios supportrar har alltså nu gått ut med ett meddelande att de ska försöka få bort “apljuden” från läktaren. Detta efter det att Lazios norra kurva stängts av till matchen mot Udinese efter de så kallade “apljuden” mot Juventus mörkhyade spelare i söndags. Har de nya hårdare tagen gett effekt på en gång? Ja, kanske.

Lazio-supportrarna menade att det var en förolämpning att deras norra kurva kallats för rasister då de aldrig har motsatt sig olika etniciteter i sitt lag och gjort bl a Dabo, Onazi, Ciani, Liverani till idoler. De menar vidare att de ökända “buuu-ljuden” inte är menade som rasistiska utan görs för att irritera motståndarna vilka de än är.

“Vi har försökt förklara detta länge men tydligen utan större framgång. Vi kommer därför att be våra ultras att sluta upp med “apljuden”. ”

Det finns ju ett ganska tydligt haltande i uttalandet eftersom man gör olika typ av “ljud” beroende på spelarens hudfärg. Men trots detta tycker jag mig för första gången se framsteg.

För hur det än ligger till så har vi en supportergrupp som äntligen förklarar sin åsikt och som dessutom faktiskt öppet deklarerar att de ska försöka få slut på “apljuden”. Äntligen finns det någon typ av konversation. Sannolikt är det ju så att större delen av Lazios curva inte är rasistisk och en del använder sig av de ljuden för att de har blivit en “normalitet”, för att störa de mörkhyade spelarna. Många har troligen inte ens tänkt över innebörden riktigt.

Det borde de ju göra för det är bara Lazio som skadas av det. Dels så stängs delar av läktaren av men också ansiktet utåt skadas. Ute i Europa blir Lazio ofta ansedd som en klubb fullt med rasistiska supportrar. Den före detta Lazio-spelaren Ousmane Dabo förklarade häromdagen att folk i Frankrike tycker att det är helt befängt att han som mörkhyad spelare hejar på Lazio.

Men nu verkar det alltså på allvar finnas ett försök till att få bort det från läktaren. Det är bara i de egna leden som man kan få bort det på riktigt.

Jag hoppas verkligen att Lazios supportar lyckas med det. Det vore en stor seger för italiensk fotboll och för dem själva. Men frågan kvarstår. Hur kommer det t ex att låta på Bentegodi på lördag? Eller på Juventus Stadium veckan efter?

Har avstängningen av Lazios curva gett effekt på alla arenor i Italien? Eller bara i Rom?

Publicerad 2013-08-22 kl 08:36
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons