Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

"Kurvorna" går samman

Lorenzo Medici

Jag tycker att det italienska fotbollsförbundets nya regler kring rasism och stängda kurvor är bra. De personer på en arena som urskiljer färgade spelare och gör apljud för att kränka dem har inget där att göra. Men problemet är att förbundet har målat in sig själva i ett hörn när de börjat bli väldigt otydliga med vad som är tillåtet och inte. Och att de har börjat blanda ihop rivalitet och rasism.

Det senaste konkreta exemplet är att man stängt av Milans kurva för att de sjungit nedvärderande om napoletanarna (typ Vesiuvus ska ödelägga staden, kolera, etc etc). Visst, det är väl inget man önskar att ens barn ska få höra när man går på en match och jag kan verkligen tycka att man borde rannsaka sig själv bättre kring vad man skriker under en match, men är det verkligen berättigat att stänga av en hel kurva för det?

I söndags gav Napoli-supportrarna sitt stöd till Milans ultras genom att veckla ut banderollen “Napoli kolera” och sedan “Stäng ner kurvan nu”. Budskapet var tydligt, kom inte och blanda er i vår jargong och våran kultur. Att “hata” varandra under en match har hört till ultras-kulturen sedan minst trettio år och är oftast inte så allvarligt som det låter.

Annons

Det är lite som att en man från innerstaden åker till en förort för första gången och blir helt chockad över att ungdomarna kallar varandra för “idiot”. Ordet eller ramsorna har olika innebörd i olika sammanhang.

Det blir ju väldigt löjligt när Italien ska försöka vara någonting det inte är. Okej, om man har bestämt sig för att Serie A ska vara en utpräglad underhållnings-plattform där det enda som ska få uttryckas är ens support till sitt favoritlag. Som den amerikanska sport-kulturen. Där hymlas det inte med att det främst är en show man går för att se. England och Premier League har ju gått mot det hållet men kan ju samtidigt leva upp till det med nya fina moderna arenor med sittplatser. I Italien ekar läktarna ofta tomma.

Nu vill man plötsligt att italienska ultras ska börja bete sig som uppfostrade och lydiga medborgare fastän landet i mångt och mycket styrs genom korruption och maktmissbruk. Man vill inte att supportrarna ska diskriminera varandra utefter var man kommer ifrån men det tillåts politiska partier som är grundande på just de kriterierna.

Annons

I Italien har klubbarnas ultras mer gemensamt än vad som skiljer dem åt. För många är fotbollsarenan den sista kvarvarande platsen där man kan uttrycka sig politiskt och träffa sina likasinnade.

Det är kanske den enda platsen där man i dagens Italien kan känna att man tillhör ett sammanhang. Att man under några timmar får bli berörd, känna hopp och förtvivlan. Vi kan nog räkna med att i stort sett alla ultras-grupper runtom i Italien kommer stå enade kring den här frågan. Att de kommer försvara kurvornas framtid. Den främsta fienden för alla dessa är inte deras största rival utan de som representerar samhällets övermakt.

Jag kan inte tänka mig annat än att det italienska fotbollsförbundet kommer att se över och ändra i reglerna. Att de inser att detta inte är rätt väg att gå för att försöka få bort den så kallade territoriala rasismen.

Annons

Allt annat vore stor brist på sunt förnuft.

Publicerad 2013-10-09 10:31

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto