Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Sälja för att köpa

Vi vet att det är nya tider. Jag har skrivit det många gånger. När Michel Platini har jobbat hårt (?) för att få till mer jämnvikt bland lagen i Europa har verkligheten tagit den motsatta riktningen.

Medan klubbar som t ex Real Madrid, Barcelona, PSG, Monaco, Manchester City, Manchester United, Arsenal, Bayern Munchen, och Chelsea gör upp om de största namnen kan de italienska topplagen inte ens matcha bud från nya ekonomiska krafter från t ex Ryssland.

Detta har lett till en ny trend i Italien. Nu gäller: sälja för att köpa. Det kändes som att Andrea Agnellis uttalande häromdagen om att Juventus kan få svårt att behålla Paul Pogba hade två sanningar i sig. Dels så tror jag att han återigen vill poängtera hur långt efter Italien ligger de övriga ligorna i marknads- och arenafrågor för att sätta press på övriga klubbar i Serie A att försöka hänga med moderniseringen. Men dels så menar han också det han säger. Idag kan de italienska klubbarna inte motstå bud runt 40 miljoner euro och uppåt.

Men mina följdfrågor blir: Vill de ens det? Är det kanske till och med bra att sälja sina bästa spelare dyrt?

Tittar vi på vi sommaren som gick kan man ju konstatera att det inte behöver vara fel att sälja sina bästa spelare dyrt. Framför allt Roma och Napoli är två bra exempel.

Napoli sålde Edinson Cavani till PSG för över 60 miljoner euro och kunde därför bland annat köpa Gonzalo Higuain, Raul Albiol, Jose Callejon och Dries Mertens. Det känns knappast som att de har förlorat på den affären.

Roma är kanske ett ännu bättre exempel. Man scoutade bra när man värvade Marquinhos, fick lite hjälp av Zeman (90 procent hade inte satsat på honom pga ålder) och kunde  sedan sälja honom för drygt 30 gånger mer än vad man köpte honom för. I och med försäljningarna av Marquinhos, Erik Lamela och Pablo Osvaldo har Roma kunnat köpa Kevin Strootman, Mehdi Benatia, Gervinho och Adem Ljajic.

Givetvis är det många faktorer som spelar in, som t ex Rudi Garcias intelligenta tränarskap, men med alla de pengarna har de kunnat välja spelare som passar bra in i laget. De har dessutom pengar “över” om de skulle vilja investera i januari.

Fiorentina sålde Matija Nastasic och Stevan Jovetic och kunde värva bland annat Giuseppe Rossi, Mario Gomez, Juan Cuadrado och Gonzalo Rodriguez.

Det är därför jag tror att Juventus mycket väl kan sälja Paul Pogba till PSG för ca 30 miljoner och Marco Verratti. Det är därför jag är övertygad om Milan verkligen undersökte möjligheterna att sälja El Shaarawy i somras och att de kan komma att göra det igen.
Det är det nya sättet att försöka göra sitt lag bättre.

Vare sig de vill eller inte.

Publicerad 2013-10-12 kl 12:08
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons