Pazza Viola

Lorenzo Medici

Det var nog ingen som såg det komma. Inte ens den mest inbitne Viola-supportern kunde tro att Fiorentina skulle vända ett 0-2 underläge mot mästarna Juventus till 4-2 med 25 minuter kvar. Dels för att Juventus försvar så sällan darrar och dels för att Juventus fram tills dess såg ut att ha full kontroll.

Inte för att det behövdes något fantastiskt Juve för att ta sig till en 0-2-ledning utan snarare för att Fiorentina var ensidiga och tama. Juve hade en diskutabel men ändå rätt dömd straff och en bjudning från Cuadrado från första halvlek i ryggen. Men Fiorentina skulle vända på ungefär samma sätt. Mati Fernandez fixade en ungefär lika diskutabel men rätt straff för sitt lag strax efter det att Juve haft en stark period där de var nära att få in ett tredje mål och sedan kvitterade Giuseppe Rossi på ett skott som inte såg otagbart ut.

Fiorentina hade hämtat upp ett underläge med 0-2 till 2-2. De hade plötsligt räddat en poäng från vad som såg ut som ett hopplöst läge. Trodde vi. Nej, detta var inte en dag för Juventus och deras sedvanliga säkra försvar. Det var Pazza Violas dag. Det var de purpurfärgades dag för galna upphämtningar. För Joaquin lämnades helt ensam och kunde göra 3-2 och Rossi kunde kröna sin insats med ett tredje mål efter Cuadrados maratonlöpning.

Ett förbluffat, exploderande Artemio Franchi jublade ikapp med Andrea Della Valles frenetiska Dadan-liknande firande. Fiorentina hade vänt. De hade vänt mot sin bittraste fiende, de hade vänt när läget kändes hopplöst och säsongen var på väg åt fanders och de har fått sin nya symbol i Giuseppe Rossi.

Juventus tappade helt oväntat en ledning de inte brukar tappa och har nu överraskande tuffa situationer både i ligan och i Champions League. Den italienska fotbollsvärlden ställdes upp och ner. Juve går nu sårade in i mötet med Real Madrid i veckan medan för Fiorentina kan segern ha fått en avgörande vändning för hela säsongen.

Som hela den italienska fotbollsvärlden fortfarande står och gapar åt.

***
Det var som att den galna festen i Florens hittat hela vägen upp till Turin och dess vinröda delar och smittat lite av sin fräscha galenskap. För mellan Torino och Inter var det verkligen mycket som hände. Toro rivstartade och djupleds-söndrade Inter första tio minuterna.

Handanovic blev utvisad (enligt regelboken men som jag sagt många gånger tidigare bör man just se över den regeln med utvisning och straff i samma situation) men inhoppade Carrizzo stoppade Cercis straff. Sedan klev svenske Farnerud in från ytter-trequartista-roll och sköt elegant sköt 1-0. Med en man mindre lyckades dock Guarin mäktigt nog cykelsparka in 1-1 precis innan paus.

Sedan blev det en kavalkad av märkligt försvarsspel, slarvigt målvaktsspel och goda prestationer vilket till slut ledde till 3-3. Någonstans var det oavgjorda resultatet rättvist. Trots allt kan nog båda vara nöjda, Torino lyckades få med sig en poäng i sista sekunden och därmed gå vidare med en positiv känsla och Inter tog ändå en poäng fastän man spelat med en man mindre i nästan en hel match vilket ändå är ett sorts styrkebesked.

***
Sassuolo vann ångest-derbyt över Bologna. Jag vidhåller att de grönsvarta inte är något nytt Pescara. Bologna har det däremot tufft psykiskt nu. Många onödiga tappade poäng och en jumbo-placering är svårt att resa sig ifrån.

***
“Det nya Lazio” behöver nog lite tid på sig. Mot Atalanta var de nog värda minst en poäng, men German Denis tog vara på ett av få ovaksamma situationer i Lazio-försvaret.

***
“Det nya Genoa” med Gasperini vid rodret har fått en bra start. Först en poäng mot Catania och sedan tre igår mot Chievo.

****
Deras stadsrivaler Sampdoria ville inte vara sämre och vann över Livorno. De hade dock mycket flyt då Livorno som förde matchen såg ut att ha rättvist kommit ikapp efter Siligardis fina kvittering på övertid men det följdes av en klantig fällning av Andrea Luci vilket ledde till 1-2 på straff av Pozzi ännu djupare in på stopptiden.

Sampdoria verkar älska märkliga och bisarra matchsituationer den här säsongen. Först den där galna matchen mot Cagliari där tre mål gjordes på övertid (slutade 2-2) och så mot Torino innan uppehållet med märkliga domslut och en kompensations-straff (slutade också 2-2).

***
Hellas fortsätter sin marsch mot Europa. På nytt fick de straffar med sig. Jorginho två gånger om. Det ska sägas att Parma hade en nick i ribban vid ledning 1-2 innan Veronas straffar. De blågula från Verona  har flytet med sig just nu.