Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Gallianis avsked, Spanjorer och Free Mateo

Det finns spelare och lag som har överraskat, underpresterat, överpresterat, framstått som mystiska gåtor och förvandlats till problem. Vi är sex omgångar ifrån halvtid och jag redan börjat grubbla över vissa saker.

Gallianis avsked

Adriano Galliani har deklarerat att han lämnar Milan efter 27 år. Givetvis en milstolpe i Milans historia. Galliani var dock aningen bitter i sitt uttalande och talade om att det inte skett med den elegans han velat. Förmodligen en spark riktad mer åt Barbara än åt sin oskiljaktige kompanjon Silvio.

Hans avsked är verkligen en symbol för att nya tider väntar för Milan.

Spanska likheter kanske ändå blir motsvarigheter men inte som vi först trodde?

Innan säsongen var jag mycket tveksam till bland annat två övergångar. Jose Callejon och Fernando Llorente. Till en början verkade jag få till hälften rätt, till hälften fel. Medan Callejon dansade på San Paolo, gjorde mål och såg ut som ett kap, satt Llorente fastklämd på bänken och omgavs av flyttrykten fastän det bara gått någon månad på säsongen.

Nu är det inte så längre. Men kanske har jag hälften fel och hälften rätt ändå, fast tvärtom. För med tiden har Callejon mer och mer framstått som en visserligen fin lirare, men också vek och ojämn. Han har aldrig klivit fram i de stora matcherna och hans osynlighet har börjat överskugga de tidiga fina insatserna.

Samtidigt har Llorente klivit fram och börjat leverera. Han har börjat göra mål och har visat sig vara nyttig med sin fysik. Han har gett laget en tidigare saknad dimension. Hans tidiga formsvacka handlade kanske trots allt mest om att han inte var tillräckligt tränad.

Även om han inte är den där super-anfallaren som en del vill göra gällande har han överraskat positivt på mig. Både för sina kvalitéer men också för att han bet ihop när det var tungt och körde på.

Vi får se hur det hela ser ut om ett par månader. Kanske är det återigen nya givar då.

Men dessa däremot

Wallace har helt enkelt aldrig sett ut som en spelare på Serie A-nivå. Jag utgår från att Inter skickar tillbaka honom till Chelsea.

Belfodil däremot har redan bevisat att han håller Serie A-nivå. God sådan dessutom. Däremot tror jag fortfarande inte att han håller topplags-nivå. Även om Mazzarri har varit kräsen med att spela de yngre spelarna är det inte Belfodil jag tycker han borde ha spelat mer. Med tanke på att han är en spelare som Mazzarri verkligen gillar och ville ha framstår hans brist på speltid som ännu lite mer bevis på att han kanske inte riktigt är Inter-material.

Jag har alltid haft svårt för Lucas Biglias lite tunga och långsamma spelstil. Om man kan komplettera och dölja det med stor spelförståelse och kreativt passningsspel (typ som Ledesma för något år sedan) är det en annan sak. Med Biglia är mest en bollvinnare. Han har verkligen inte övertygat. Jag är inte förvånad.

Tänk om den Juve-anfallaren som blir över är GIOVINCO?

Eftersom Conte vet att Tevez levererar flyttar han inte på honom och nu när Llorentes tagit hand om platsen bredvid argentinaren blir det många anfallare i Juventus utan speltid. Vucinic, Quagliarella och Giovinco.

Det är ju definitivt tre spelare som är för bra för att inte spela. Tänk om det till slut blir Giovinco som lämnar? Tänk om han används som bytesobjekt för att få Biabiany? Tänk om Giovinco hamnar tillsammans med Cassano i Parma? Jag skulle allvarligt börja fundera på att flytta till Emilia Romagna och skaffa mig en säsongsbiljett.

Men var är min stora succé?

Innan säsongen proklamerade jag att detta skulle bli Luis Muriels stora säsong. Så har det inte blivit. Han har förvisso varit bra en hel del matcher, men inte jämn och inte så bra som han skulle kunna vara. Jag tror att det beror på flera saker. Dels tror jag hans småskador har stört rytmen men dels så har han helt enkelt inte varit tillräckligt vass, inte minst i avslutsfasen.

Little Vargas

Eduardo Vargas är en märklig spelare. Kanske är det en sådan spelare som inte fungerar var som helst. Kanske är han en sådan spelare som alltid kommer ha svårt att lyckas mot taktiska hårda Serie A-försvarare men kan sväva högt i mer fria domäner som i landslaget, i brasilianska ligan eller t ex i Primera Division (han skulle definitivt lyckas där).

Eller så handlar det bara om självförtroende. Snart måste Napoli bestämma vad de ska göra med honom. Den offensiva besättningen är relativt fullpackad och man har redan den typen av spelare i laget i Insigne, Mertens och Callejon. Behöver verkligen Benitez ytterligare en något vek men flink ytter-anfallare. Eehh nej.

Det betyder dock inte att Napoli inte kan få nytta av honom. Antingen använder man honom som bytesobjekt eller så säljer man honom (frågan är om man kan få lika mycket som man gav). Jag gillar Vargas och hade hoppats att han skulle få en andra chans att visa vad han går för. Men jag är osäker på om han hade lyckats och jag är relativt säker på att Napoli kommer försöka använda honom för att få in andra spelare.

Fiorentinas anfallsproblem löste sig aldrig riktigt

Fiorentina saknade en striker i fjol. Till den här säsongen hoppades man därför på Giuseppe Rossi och framför allt värvade man Mario Gomez för dyra pengar. Även om jag tycker att man överskattat Gomez en hel del så behöver man honom verkligen nu. Rossi kan inte göra alla mål själv. Tyskens skada har dragit ut på tiden vilket har ställt till problem för Viola.

Mystiken kring Ilicic

Josip Ilicic visade stundtals i Palermo vilken bra spelare han var och hur mycket potential han besitter. Att Fiorentina värvade honom verkade därför som en vettig investering. Men nu framstår han mer och mer som en mystisk gåta. Varför värvade Fiorentina honom överhuvudtaget om han ändå inte passar in i Montellas spelsystem?

Den nye Zanetti var såklart inte den nye Zanetti

Det var en del som ville mena att Catania minsann snott åt sig den nye Zanetti innan säsongen. Ett epitet han fick för ett par år sedan och som föll väl ut då just Inter visade intresse för honom. Jag varnade för att det absolut inte var tal om någon ny argentinsk super-ytter. Peruzzi fick en mardrömsstart och har inte kunnat vinna tillbaka sin plats i elvan. Kanske har han inte sagt sitt sista ord kring sin Serie A-karriär men han kommer aldrig bli någon ny Zanetti.

Maran kommer komma tillbaka

Det är väl bara en tidsfråga innan Maran är tillbaka i Catania?

Det argentinska slaget

Vad hände med Ruben Botta? Ni vet den där argentinska anfallaren som värvades från San Lorenzo som skadade sig allvarligt i maj. Jo, han lånades ju ut till Livorno men mest på rehalibiteringsläger vad det verkar. Nu är dock Botta på väg tillbaka men det är nog inte troligt att han är i matchform förrän efter jul. Kanske återvänder han då till Inter och får en månad på sig att visa Mazzarri att han är något att satsa på.

Hamnade Ljajic i fel lag?

Desto mer jag ser Ljajic i Roma desto osäkrare blir jag på om det är rätt klubb för honom. Han känns osäker, som att han tänker för mycket. Han är inte samma spelare som i Fiorentina. Det känns som att han är rädd för att misslyckas. För en spelare av hans psyke och typ är det ofta förödande. Återstår att se om Garcia är lika duktig på att bygga upp honom som han byggde upp Gervinho.

The Nico situation

Nico Lopez smugglades in i Benatia-affären och den lille uruguayaren hamnade i Udiense. Speltiden skulle bli mer var det nog tänkt. Det blev den inte. Di Natale, Muriel och Maicosuel har gått före. Men nu har även Bruno Fernandes gått före. Lopez kommer inte låta sig ruttna på en bänk en hel vår, det är något som är säkert.

Från underskattad till överskattad

När Rodrigo Palacio spelade i Genoa var det inte många som brydde sig om honom. Snacket var ungefär: “Lite vek, han är okej men inget speciellt”. Jag insisterade på att han var underskattad och att många inte såg hur bra han var. Nu i Inter är han plötsligt en fantastisk anfallare i mångas ögon: “Oj vad han är nyttig och gör mycket mål”. Jag skulle vilja påstå att han numera är något överskattad.

Mazzarris ovilja att spela med Kovacic

Mazzarri försöker ursäkta sig med att Kovacic fortfarande är ung och bla bla. Jag har inget personligt emot Saphir Taider men jag tycker inte att han ska ta en plats före Kovacic. Mazzarri vill ha Taiders styrka och löpvillighet på mitten precis som han gillade att spela med Gargano och Pazienza i Napoli. Mazzari litar sällan på unga spelare.

Problemet är att det bristande förtroendet för Kovacic hämmar kroaten. Att han inte varit lika framträdande som i våras har nog med självförtroende att göra. Dessutom tror jag visst att han kan spela som innermittfältare.

Free Mateo.

Publicerad 2013-11-30 kl 11:00
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons