Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Inter Comedia

Erick Thohir ska ha en eloge för att han stoppade Vucinic-Guarin-affären. Han ska ha beröm för att han lyssnade på Inter-supportrarna och för att han rådfrågade Massimo Moratti.

Problemet är att affären aldrig ens borde varit aktuell. Problemet är att Inter framstår som en klubb med en Kalle Anka-ledning. Problemet är att Inter har en Kalle Anka-ledning. Problemet är att man nu troligen måste sälja Guarin för rea-pris (Sneijder-bis). Problemet är att man har en tränare som troligen har godkänt Vucinic-Guarin-affären.

Jag ska försöka rekonstruera förloppet som jag tror har lett fram till dagens komedi.

Inter behöver en anfallare. Fredy Guarin har velat bort sedan Chelsea satte griller i huvudet på honom. Chelsea har köpt Matic och är inte intresserade av Fredy längre. Inter har svårt att hitta någon klubb som kan lägga 15 miljoner euro för colombianen. Inter börjar bli desperata.

Någon (Marco Branca?) i Inter återupptar idéen med Mirko Vucinic (han har ryktats vara på väg till Inter tidigare). Man erbjuder Juventus Ranocchia mot Vucinic.

Juventus svarar att de kan tänka sig byta Vucinic. Men mot Guarin, inte Ranocchia. Contes vilja. Inter funderar, kollar med Mazzarri som ger sitt godkännande.

Plötsligt befinner sig spelare, agenter, sportdirektörer i Milano och alla är beslutna om att ro en affär i hamn. Inters supportrar blir inte helt överraskande förbannade. Thohir inser att detta kanske är ett stort misstag, blir stressad och vill stoppa affären. Han ringer Moratti.

Guarin blir ännu mer förbannad och vill att affären ska bli av, annars kommer han inte dyka upp på träningen. Vucinic vill också att affären ska gå i lås.

Moratti råder Thohir att blåsa av affären. Thohir blåser av affären.

Man kan ju undra hur Inter-ledningen tänkte när de ville byta. Walter Mazzarri har troligen gett sitt godkännande till affären och uppskattar säkert Mirko Vucinic. Det är nog också möjligt att Guarin ville lämna klubben, att ryktena om Chelsea fått hans tankar bortom Inter. Att det var bäst att sälja eller byta honom.

Jag säger inte nödvändigtvis emot det. Men jag hade förstått om de hade bytt honom (och lagt pengar emellan) mot t ex Erik Lamela eller Ezequiel Lavezzi men mot Mirko Vucinic? Det förstår jag inte riktigt.

Montenegrinen är en förträfflig spelare när det flyter för honom och personligen är jag svag för honom. Men detta är sanningen:

Han gör inte speciellt mycket mål. Han är skadebenägen. Han är 30 år och kommer sannolikt inte bli mycket bättre.

Guarin har en fantastisk potential som han bara stundtals når upp till. Men Guarin är 27 år och det finns fortfarande en möjlighet att Juventus kan hitta ett sätt att få honom att leverera på hög nivå mer konsekvent. Inte minst då Antonio Conte skulle blivit hans tränare.

Det är klart att det var ett byte som Juventus hade tjänat på.

Detta var i mångt och mycket Inter-supportrarnas seger. Deras klagomål fick troligen Thohir att tänka om. Men det visar också hur bräckligt det är just nu i Inter. Vem bestämmer?  Kan Thohir verkligen styra en klubb med joystick från Indonesien?

Problemen är inte lösta bara för att Vucinic inte sätter på sig en Inter-tröja. Man måste få bort Marco Branca, Piero Ausilio och Marco Fassone. Hela den operativa armen. Nytt blod. Mer kompetent folk måste in.

Samtidigt måste Thohir visa att han klarar av att sköta en klubb. Anställa bra folk. Lära sig. Fortsätta ta råd. Det fungerar inte att först lita naivt till sina anställda, vakna upp mitt i natten, höra Inter-supportrarnas storm och dansa efter deras pipa istället.

Du måste veta vad du gör. Ha kontroll på situationen. Skapa din egen era. Kanske kommer det med tiden. Kanske är det ett omöjligt uppdrag.
Det kan bara tiden utvisa.

Nu har Inter en rejäl uppförsbacke att vandra. Det finns mycket att göra. Det är ingen slump att de lag som ligger på de fyra första platserna i tabellen är de fyra bäst skötta klubbarna just nu.

Moratti var på många sätt en fantastisk president. Men han var också som ett osynligt skydd åt Branca och kompani.

Nu när skyddet är borta är det fritt fram för att försöka få bort ledningen från deras poster.

Kanske kan Inter inte komma tillbaka till toppen förrän då.

***
Det blev ingen “tripletino” (ligan, Europa League och italienska cupen) för Juventus. Romas medvind var för stark för Juves turn-over-uppställning. Segern var rättvis. Roma skapade mest och kändes som de mest fartfyllda av de två.

Men det krävdes ett strålande inhopp av Pjanic för att knyta ihop seger-säcken. Han låg bakom anfallet som ledde fram till Gervinhos magiska avslut. Roma är vidare till semifinal.

“The cult of Gervinho” växer sig stark på Olimpico.

Publicerad 2014-01-22 kl 10:18
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons